Σοκ στις ΗΠΑ: Τέλος στην προστασία της άμβλωσης μετά από 50 χρόνια

Estimated read time 1 min read

Τους χειρότερους φόβους εκατομμυρίων Αμερικανών επιβεβαίωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ακυρώνοντας τον εμβληματικό νόμο για την προστασία των αμβλώσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο τερμάτισε τη συνταγματική προστασία για τις αμβλώσεις που ίσχυαν σχεδόν 50 χρόνια με μια απόφαση της συντηρητικής πλειοψηφίας του να ανατρέψει τη νομολογία της υπόθεσης Roe εναντίον Wade. 

Η επισημοποίηση αυτής της οπισθοδρόμησης έρχεται περίπου έναν μήνα μετά τη διαρροή του σχεδίου γνωμοδότησης από τον δικαστή Samuel Alito που προκάλεσε ορυμαγδό αντιδράσεων στις ΗΠΑ και έφερε σε δεινή θέση τον Τζο Μπάιντεν και τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και ανακοινώσεις, δεκατρείς πολιτείες, κυρίως στο Νότο και στα Μεσοδυτικά, έχουν ήδη έτοιμους νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις σε περίπτωση ανατροπής του εμβληματικού νόμου. Σε άλλες τόσες πολιτείες ισχύει η ολοκληρωτική απαγόρευση της άμβλωσης μετά από 6 εβδομάδες εγκυμοσύνης, χρονικό όριο που θεωρείται ασφυκτικό, καθώς πολλές γυναίκες ενδέχεται να μην έχουν μάθει ότι είναι έγκυες. Πάνω από το 90% των αμβλώσεων λαμβάνουν χώρα τις πρώτες 13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και περισσότερες από τις μισές γίνονται πλέον με χάπια και όχι με χειρουργική επέμβαση.

Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες των μειονοτήτων που αντιμετωπίζουν ήδη περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που αναλύονται από το Associated Press.

Όπως, πάντως, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο, μια σειρά ερευνών κοινής γνώμης καταγράφει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών είναι αντίθετη στην ανατροπή του νόμου και στην πιθανότητα να αφεθεί εξ ολοκλήρου στα χέρια των πολιτειών.  Η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του να είναι νόμιμη η άμβλωση σε όλες ή τις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί υποστηρίζουν επίσης περιορισμούς ειδικά αργότερα στην εγκυμοσύνη. Μόλις 1 στους 10 Αμερικανούς θέλει η άμβλωση να είναι καθολικά παράνομη. 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author