Σε πύρινο κλοιό τα Βίλια

Estimated read time 1 min read

se-pyrino-kloio-ta-vilia-561469537

Φωτ. Nick Paleologos / SOOC

Για ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις ετοιμάζονταν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι επίγειες δυνάμεις στην μεγάλη πυρκαγιά που μαινόταν ανεξέλεγκτη στα Βίλια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις της είχαν δημιουργήσει ένα «τείχος» γύρω από το χωριό των Βιλίων και είχαν καταφέρει το απόγευμα να αποτρέψουν την πυρκαγιά να φθάσει στα σπίτια. Αυτή, ωστόσο, εξακολουθούσε να μαίνεται με διάσπαρτες εστίες.

Το θετικό, στις 11.30 το βράδυ, ήταν ότι στην περιοχή δεν έπνεαν άνεμοι ενώ εκτιμάτο ότι και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι άνεμοι αφενός δεν θα ήταν ισχυροί αφετέρου θα στρέφονταν σε βορειοανατολική κατεύθυνση γεγονός που σημαίνει ότι θα κατηύθυναν την πυρκαγιά προς τις ήδη καμένες εκτάσεις.

Όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης, εθελοντές, οι Πολωνοί πυροσβέστες, με την συνδρομή του στρατού καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούσαν συνεχώς ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν ξανά τα εναέρια μέσα.

Κτίσματα και σπίτια περιμετρικά του οικισμού ωστόσο είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Στόχος της πυροσβεστικής ήταν η πυρκαγιά να μην περάσει στο πάνω μέρος του δάσους, καθώς εάν κάτι τέτοιο συμβεί, η φωτιά θα φτάσει στις Ερυθρές. Συνεχιζόταν επίσης η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών, ειδικά για την αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι.

Ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης, σημείωνε προς το Αθηναϊκό Πρακτορίο το απόγευμα της Τετάρτης: «Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη».

Για πολύ δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Η Πυροσβεστική νωρίτερα είχε εισηγηθεί την προληπτική εκκένωση του οικισμού, χωρίς τελικά να οριστικοποιηθεί μία τέτοια απόφαση.

Χρυσοχοϊδης: «Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τα στοιχεία της φύσης»

«Οι πυροσβέστες δίνοντας στην κυριολεξία μάχη με τα στοιχεία της φύσης απέτρεψαν την είσοδο της πυρκαγιάς στον οικισμό. Έχουν να αντιμετωπίσουν συμπαγές δάσος, χωρίς καλλιέργειες που θα αποτελούσαν φυσικές ζώνες ανάσχεσης, διαρκείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων και χωρίς οδικό δίκτυο που δυσχεραίνει την πρόσβαση σε επίμαχα σημεία» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αναφορικά με τις συλλήψεις για εμπρησμούς, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι ειδικά τον τελευταίο μήνα είναι πολλές και τόνισε πως: «Όταν κάποιοι από εμάς, δεν προσαρμόζονται στις οδηγίες της πολιτείας ή δρουν με δόλο βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο ζωές, περιουσίες αλλά και τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους, τότε ο αγώνας που όλοι μας καταβάλλουμε γίνεται άνισος και το κόστος είναι τεράστιο. Όλοι οι πυροσβέστες μας, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν σκληρό αγώνα όλες αυτές τις μέρες και επιχειρούν με την ίδια αυταπάρνηση και αυτοθυσία».

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στα Βίλια επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, με την Πολωνία να έχει διαθέσει 143 πυροσβέστες και 46 οχήματα.

Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Στην επιχείρηση συμμετέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν περιοδικά 19 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.

Εκτίμηση για 75.000 καμένα στρέμματα

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που κατέγραψε σήμερα, Τετάρτη 18 Αυγούστου, στις 12:20, ο δορυφόρος Sentinel-2 από την πυρκαγιά στα Βίλια.

se-pyrino-kloio-ta-vilia0

Σε αυτή φαίνονται με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις οι εκτιμήσεις για τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς καθώς και ο καπνός από αυτή. Ο πυκνός καπνός καθιστά την προσπάθεια εκτίμησης της καμένης έκτασης δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Με επιφύλαξη που σχετίζεται με την παρουσία του πυκνού καπνού, η εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για το μέγεθος της καμένης έκτασης έως το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Αυγούστου είναι τα 75.000 στρέμματα.

Τελευταίες ειδήσεις

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author