Σε ξενοδοχεία και σκηνές διανυκτέρευσαν κάτοικοι πολλών περιοχών

Estimated read time 1 min read

Μια πολύ δύσκολη νύχτα ήταν αυτή που πέρασε για τους κατοίκους της Ελασσόνας εξαιτίας των μετασεισμών αποτέλεσμα του ισχυρού σεισμού των 6 ρίχτερ που έπληξε την περιοχή της Λάρισας νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης. Αρκετοί ήταν αυτοί που διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία που είχαν μισθωθεί, ενώ για όποιον δεν μπορούσε να μείνει στο σπίτι του υπήρχαν και σκηνές που είχαν στηθεί.

Από τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε διάφορα χωριά της Ελασσόνας ενώ έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Κώστα Αγοραστό ο οποίος μίλησε στο protothema.gr ο κόσμος είναι παγωμένος και σοκαρισμένος από τον ισχυρό σεισμό, ενώ εξήγησε ότι στήθηκαν 240 σκηνές στα γήπεδα των χωριών που επλήγησαν περισσότερο, στο Δαμάσι, στο Μεσοχώρι και στον Τύρναβο με τις οικογένειες να περνούν την πρώτη νύχτα τους μέσα σε σκηνές ενώ κάποιοι άλλοι μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε ξενοδοχεία των Τρικάλων και δεν ήταν λίγοι αυτοί που φιλοξενήθηκαν σε φιλικά σπίτια.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο κ. Αγοραστός ανέφερε στο protothema.gr ότι 100 σπίτια κατοικίσιμα και μη, στα χωριά Δαμάσι και Μεσοχώρι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ενώ κάποια που ήταν παλιά έχουν πέσει από το σεισμό. Ένα σχολείο στο Δαμάσι, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη πρέπει να ξαναφτιαχτεί ενώ άλλα δυο σχολεία στον Τύρναβο έχουν υποστεί σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα το πρωί θα ξεκινήσει η συστηματική καταγραφή των ζημιών στα σπίτια και στα δημόσια κτίρια.

Εικόνες από την ώρα του σεισμού

Εικόνες από την ώρα του σεισμού στη Λάρισα



«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουμε ένα σχολείο το οποίο θα πρέπει να ξαναφτιάξουμε στο Δαμάσι. Άλλα δύο σχολεία στον Τύρναβο κατά δήλωση του Δημάρχου έχουν σοβαρά προβλήματα. Στο Δαμάσι και στο Μεσοχώρι έχουμε 100 σπίτια κατοικίσιμα και μη, τα οποία έχουν ζημιές ενώ κάποια που ήταν παλιά έχουν πέσει από το σεισμό.

seismos__8_

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 240 σκηνές στο γήπεδο Τυρνάβου, Δαμασίου και Μεσοχωρίου στις οποίες πέρασε τη δύσκολη νύχτα του ο κόσμος. Στην περιοχή Δαμάσι και Μεσοχώρι είπαμε στους κατοίκους να μην κοιμηθεί κανείς στα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους. Τους δώσαμε τρεις επιλογές, πέντε πούλμαν με οικογένειες και ηλικιωμένους έφυγαν ώστε να φιλοξενηθεί ο κόσμος σε ξενοδοχεία στα Τρίκαλα, κάποιοι άλλοι έμειναν στις σκηνές ενώ ήταν και αυτοί οι οποίοι κοιμήθηκαν σε φιλικά σπίτια.

Ο κόσμος είναι αναστατωμένος και παγωμένος. Αυτή τη στιγμή σκέφτεται την επόμενη μέρα, πως θα μπει και πάλι μέσα στο σπίτι του με την οικογένειά του με ασφάλεια.

Δόθηκε εντολή στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνος να δουν τις πρώτες ζημιές ώστε να δοθεί το πρώτο επίδομα των 600 ευρώ και ανάλογα με την ζημιά της οικοσυσκευής να δώσουν τα χρήματα στους ανθρώπους όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Έχει έρθει η ΔΑΕΦΚ κι έχουμε φτιάξει ένα συντονιστικό στο στρατόπεδο Σχοινάς που είναι στον Τύρναβο και από σήμερα το πρωί θα ξεκινήσει η συστηματική δουλειά γιατί μέχρι τώρα έχει γίνει ένας προσωρινός έλεγχος των σπιτιών στο Μεσοχώρι και στο Δαμάσι. Επίσης, έχουμε κάνει ελέγχους στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας , στις δομές των παιδιών ΑΜΕΑ, στο γηροκομείο της Λάρισας, έχουμε διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κυκλοφορίας στους δρόμους μας, οι γέφυρες είναι ανοιχτές αλλά θα έχουμε προβλήματα στα αγαθά που βρίσκονται στα συσκευαστηριά μας γιατί με το ταρακούνημα του σεισμού έπεσαν και δημιουργήθηκε πρόβλημα», καταλήγει στο protothema.gr ο Κώστας Αγοραστός. Από τον εγκέλαδο δεν γλίτωσε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μεσοχώρι, η οποία κατάρρευσε, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές και στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Δύσκολη νύχτα στο Ζάρκο Τρικάλων

Σε σκηνές πέρασαν τη νύχτα τους και οι κάτοικοι του χωριού Ζάρκο Τρικάλων το οποίο βρίσκεται στα όρια των νομών Τρικάλων και Λάρισας, ακριβώς πίσω από την Ελασσόνα και λίγα χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr τουλάχιστον 80 σπίτια έχουν σοβαρά προβλήματα και τα περισσότερα εξ αυτών κρίνονται μη κατοικήσιμα. Το απόγευμα της Τετάρτης έφτασε στο χωριό ο στρατός και έστησε σκηνές στο κέντρο του χωριού όπου πέρασαν τη νύχτα τους αρκετές οικογένειες με παιδιά.

Κλειστές σήμερα όλες οι εκπαιδευτικές δομές και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΟΑΕΔ σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα

Να παραμείνουν κλειστές σήμερα , Πέμπτη 4 Μαρτίου, όλες οι εκπαιδευτικές δομές (Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού, κατόπιν της μεγάλης ισχύος σεισμικής δόνησης και της ακόλουθης μετασεισμικής δραστηριότητας. Ο ΟΑΕΔ επισημαίνει ότι θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την επαναλειτουργία τους, ενώ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

Τέλος, σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει στην περιοχή για εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Ειδήσεις σήμερα:

Lockdown: Όλα τα μέτρα – Γιατί δεν επιλέχθηκε καθολικό lockdown

Ιερά ακολουθία για τα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821» προγραμματίζει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Μαίνεται η κόντρα για τον Κουφοντίνα –Eλιγμός με τη νομική εκπροσώπηση και την αναζήτηση νομικής λύσης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author