Σε καθολικό lockdown η Αγγλία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου

Estimated read time 1 min read

Ανακοινώσεις για σκληρότερα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός που «καλπάζει» στη Βρετανία έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο Μπόρις Τζόνσον.  Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέο lockdown για ολόκληρη την Αγγλία, σκληρότερο από εκείνο που επιβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

O Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε λέγοντας ότι οι συλλογικές προσπάθειες θα είχαν αποδώσει στην καταπολέμηση της παλιάς παραλλαγής του ιού, αλλά η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό, 50% – 70% πιο γρήγορα.
Τα νοσοκομεία στη χώρα υφίστανται μεγαλύτερη πίεση από ποτέ και οι νοσηλείες στην Αγγλία αυξήθηκαν κατά 30% την τελευταία εβδομάδα. «Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα», τόνισε.

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε εθνικό lockdown διάρκειας τουλάχιστον έξι εβδομάδων κατά τη διάρκεια των οποίων οι πολίτες θα κληθούν να παραμείνουν στις κατοικίες τους και οι εργαζόμενοι να δουλέψουν από τα σπίτια τους. Όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, όπως και όλα τα καταστήματα πλην αυτών που εμπορεύονται αγαθά πρώτης ανάγκης.

Η μετακίνηση από το σπίτι θα επιτρέπεται μόνο για 5 λόγους:

  • Μετακίνηση στην εργασία, μόνο εάν είναι αδύνατη η εργασία από το σπίτι
  • Αγορά βασικών τροφίμων και φαρμάκων
  • Άσκηση με ένα ακόμη άτομο, μία φορά την ημέρα 
  • Παροχή φροντίδας σε τρίτο πρόσωπο
  • Αναζήτηση ιατρικής φροντίδας

Όλα τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα κολέγια θα είναι κλειστά. Οι εξετάσεις είναι πλέον απίθανο να προχωρήσουν όπως είχε προγραμματιστεί.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα σχολεία δεν είναι ασφαλή για τα παιδιά», είπε, προσθέτοντας ότι τα παιδιά εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά απίθανο να επηρεαστούν σοβαρά ακόμη και από τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού. Ωστόσο, τα σχολεία μπορεί να λειτουργήσουν ως «φορείς μετάδοσης», προκαλώντας την διασπορά του ιού μεταξύ των νοικοκυριών.

Οι φοιτητές δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στο πανεπιστήμιο και θα περιοριστούν στην τηλεκπαίδευση. Η προσωπική διδασκαλία μπορεί να πραγματοποιηθεί για περιορισμένο αριθμό κρίσιμων μαθημάτων, όπως η ιατρική.

Εστιατόρια και άλλα καταστήματα εστίασης μπορούν να συνεχίσουν την παράδοση κατ’ οίκον, αλλά το αλκοόλ δεν θα επιτρέπεται πλέον σε «πακέτο».

Οι χώροι λατρείας θα παραμείνουν ανοιχτοί με εφαρμογή κανόνων κοινωνικών αποστάσεων, όπως και οι παιδικές χαρές. Εντούτοις κλείνουν οι υπαίθριοι αθλητικοί χώροι, τα γήπεδα τένις και τα γήπεδα γκολφ. Τα υπαίθρια ομαδικά αθλήματα δεν επιτρέπονται, αλλά ο επαγγελματικός αθλητισμός, συμπεριλαμβανομένης της Premier League, ενδέχεται να συνεχιστούν.

Το lockdown πρόκειται να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό, πιθανόν την Τετάρτη. Ωστόσο, ο Τζόνσον είπε ότι οι νέοι κανόνες πρέπει να ισχύσουν από απόψε τα μεσάνυχτα.

Οι επικεφαλής του συστήματος υγείας της χώρας (NHS) προειδοποίησαν λίγο νωρίτερα ότι τα νοσοκομεία σε πολλές περιοχές δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και ζήτησαν αύξηση του επιπέδου συναγερμού στο ανώτατο επίπεδο, το Επίπεδο 5.

«Χωρίς περαιτέρω δράση, υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος το NHS να επιβαρυνθεί πέρα από τις δυνατότητές του σε πολλές περιοχές κατά τις επόμενες 21 ημέρες» αναφέρει ανακοίνωση.

«Υπάρχουν επί του παρόντος πολύ υψηλοί ρυθμοί μετάδοσης στην κοινότητα, με σημαντικό αριθμό ασθενών Covid σε νοσοκομεία και στην εντατική», ανέφεραν. «Τα κρούσματα αυξάνονται σχεδόν παντού, σε μεγάλο μέρος της χώρας, κυρίως από τη νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη του ιού» πρόσθεσαν.

Στις 2 Ιανουαρίου οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας ξεπέρασαν το ανώτατο αριθμό που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, και έσφτασαν τις 3.145.

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19, στα 58.784 και επιπλέον 407 θανάτους. Τα νέα κρούσματα παραμένουν πάνω από 50.000 τις τελευτείες επτά ημέρες. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο όλη η χώρα να τεθεί στην βαθμίδα 4, υποστηρίζοντας ότι η βαθμίδα 3 είναι ανεπαρκής για να εμποδίσει την αναχαίτιση της πανδημίας.

Ο

 Χάνκοκ επέμεινε ότι μέρος του προβλήματος οφείλεται στην αποτυχία των πολιτών να υπακούσουν τους κανόνες. Πολλοί βουλευτές ζητούν να δοθούν στην αστυνομία περισσότερες αρμοδιότητες για να εφαρμοστούν οι κανόνες

Ωστόσο, ερωτήματα προκύπτουν για τον θετικό αντίκτυπο της επέκτασης της βαθμίδας 4, δεδομένου του ότι τα ¾ της Αγγλίας ήδη βρίσκονται σε αυτή. Ως εκ τούτου, λειτουργούν μόνο τα απαραίτητα καταστήματα και οι πολίτες καλούνται να μείνουν στο σπίτι.

Νέο lockdown στη Σκωτία, κλειστά σχολεία στην Ουαλία 

Νέο lockdown και με αυστηρότερους περιορισμούς από τον Μάρτιο ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, καλώντας τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για τον Ιανουάριο.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα και οι πολίτες έχουν την υποχρέωση να μείνουν στα σπίτια τους, με εξαίρεση αναγκαίους λόγους.

Στην Ουαλία, όλα τα σχολεία και τα κολέγια θα παραμείνουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης έως τις 18 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Κίρστι Ουίλιαμς.  Καποια ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 11 του μηνός. 

Ειδήσεις σήμερα:

Ρωσία: Γυναίκες οδηγοί μετά από πολλά χρόνια στο μετρό της Μόσχας

Πήρε εξιτήριο από τη ΜΕΘ ο Λάρι Κινγκ – Νοσηλεύεται με Covid-19

Ο Σωκράτης Μάλαμας τραγουδά Νίκο Παπάζογλου – Δείτε βίντεο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author