Σε θέσεις μάχης για το Πολυτεχνείο: Ποιοι καλούν στην πορεία -Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για την αποτροπή των συγκεντρώσεων | ΕΛΛΑΔΑ

Estimated read time 1 min read

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για την πορεία του Πολυτεχνείου, μόλις τρεις ημέρες από την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι η μνήμη του Πολυτεχνείου φέτος θα πρέπει να τιμηθεί με μια λιτή τελετή, ενώ κάλεσε τα κόμματα να μη συμμετάσχουν σε πορείες και συγκεντρώσεις, ούτε και να ενθαρρύνουν πολίτες να βγουν στους δρόμους. «Δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση τέτοια συμπεριφορά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι για να προστατευθεί η δημόσια υγεία δεν έγιναν ούτε οι εορτασμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Σε αυστηρό τόνο ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, ο οποίος εδώ και μέρες προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, επικοινώνησε μάλιστα τηλεφωνικά με αρχηγούς των κομμάτων εξηγώντας ότι δεν θα επιτραπούν πορείες και συγκεντρώσεις, αλλά πως θα δοθεί η δυνατότητα σε ολιγομελείς αντιπροσωπείες των κομμάτων να καταθέσουν στεφάνια το μεσημέρι της Τρίτης έπειτα από συνεννόηση με την Αστυνομία.

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν στην πορεία του Πολυτεχνείου

Την ίδια στιγμή, πάντως, δεν είναι λίγες οι οργανώσεις και τα κόμματα που προγραμματίζουν τις κινητοποιήσεις τους για την Επέτειο του Πολυτεχνείου. Η πρώτη σύγκρουση με την κυβέρνηση προέκυψε από το ΜέΡΑ25, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να υποστηρίζει ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε τη σύλληψη βουλευτών του κόμματος, «που ισοδυναμεί με προαναγγελία καταστρατήγησης του Συντάγματος».

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ότι η πορεία για το Πολυτεχνείο «εδώ και 47 χρόνια, κάθε χρόνο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν ήταν μνημόσυνο ή κατάθεση στεφάνων, αλλά αγωνιστική διεκδίκηση». Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «και φέτος δεν έχει αυτόν τον χαρακτήρα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε περιεχόμενο. Το Πολυτεχνείο ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητική γιορτή».

Σε εκείνο το σημείο, ο ΓΓ του ΚΚΕ είπε ότι «αυτό κάνουν και φέτος σε ειδικές συνθήκες. Οι συνθήκες που καθορίζονται από τους υγειονομικούς είναι ότι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα όταν ο κόσμος περπατά στους δρόμους ή βρίσκεται στις πλατείες. Με τη χρήση μασκών, με τα αντισηπτικά, με τις αποστάσεις και βεβαίως με τους ανθρώπους που πρέπει να είναι εκεί και κάνουμε έκκληση στις ευπαθείς ομάδες ή σε όσους είναι άρρωστοι να μην είναι, αυτό έχει γίνει με γενικευμένο lockdown, και έχουμε ήδη αποδείξει, μάλιστα ως ΚΚΕ δεχθήκαμε συγχαρητήρια για το πως οργανώθηκαν αντίστοιχες τέτοιες εκδηλώσεις» τόνισε.

Αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ

Στο «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως επιλέγουν να κρατήσουν αποστάσεις από τους φετινές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ενδεικτική ήταν η δήλωση που έκανε στην εφημερίδα «Εποχή» ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν δεχόμαστε απαγορεύσεις αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει φορείς και οργανώσεις να τιμήσουμε το Πολυτεχνείο με απόλυτη ενσυναίσθηση των ειδικών συνθηκών που βρισκόμαστε σήμερα και δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε ή να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε».

Ο κ. Ηλιόπουλος προσέθεσε ότι αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπως και στο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, απ’ όπου και θα πορευτεί για την αμερικάνικη πρεσβεία. «Θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο τιμάμε την εξέγερση της νεολαίας και του ελληνικού λαού, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας» προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το Πολυτεχνείο, έχει δηλώσει ότι «σε μια περίοδο που ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι οι αποστάσεις, ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι το να μη συγκεντρωνόμαστε πολλοί ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλά τα καλέσματα για το Πολυτεχνείο

Στο μεταξύ, πολλές οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες αναρχικών, έχουν ήδη εκδώσει καλέσματα για την Πορεία του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ, ΣΣΠ, η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση (ΑΠΟ) και άλλες συλλογικότητες καλούν στην Αθήνα και σε προσυγκέντρωση ανήμερα της επετείου, στις 14:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Την ίδια στιγμή, φοιτητικές οργανώσεις, αντιεξουσιαστές, οργανώσεις της Αριστεράς καλούν σε κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη. Τα καλέσματα για τη συμπρωτεύουσα ξεκινούν από τις 15:30 και αφορούν το Πολυτεχνείο ΑΠΘ.
Συγκεντρώσεις και πορείες για το Πολυτεχνείο έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως ο Βόλος, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Καβάλα, η Πάτρα, τα Γιάννενα, το Αγρίνιο και η Κομοτηνή.

Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ -4.000 αστυνομικοί, drones, ελικόπτερα στους δρόμους

Στο «στρατηγείο» της ΕΛ.ΑΣ λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα για την ημέρα του Πολυτεχνείου. Το αρχικό «κρας τεστ» έγινε στο ΕΜΠ και στου Ζωγράφου, όπου η αστυνομία προέβη σε εφόδους και συλλήψεις.

Σε ό,τι αφορά την προσεχή Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, η πρώτη ενέργεια θα είναι η «σφράγιση» του ΕΜΠ -που ήδη επιτηρείται από ισχυρές δυνάμεις- και η έκδοση διαταγών απαγόρευσης συναθροίσεων και πορειών για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Περιπολίες θα γίνονται σε όλα τα «επίφοβα» ιδρύματα, όπως η πρώην ΑΣΟΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και στους χώρους γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, την Τρίτη στους δρόμους θα βρίσκονται 4.000 αστυνομικοί, εισαγγελείς και οι «Αίαντες» (οχήματα ρίψης νερού), ενώ από αέρος θα επιτηρούν drones και ελικόπτερα. Η εντολή που θα δοθεί στους αστυνομικούς θα είναι αρχικά να προειδοποιούν τους διαδηλωτές, καλώντας τους να διαλυθούν… ησύχως. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ωστόσο, οι αξιωματικοί θα καλούν σε άμεση αποτροπή των συγκεντρώσεων και πορειών, σε προσαγωγές και συλλήψεις.

Τριπλά… πρόστιμα για τους διαδηλωτές

Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες του ALPHA, είναι να επιβάλλονται έως και… τριπλά πρόστιμα στους διαδηλωτές. Το πρώτο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα είναι για παράβαση της απαγόρευση των συναθροίσεων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας (300 ευρώ), το δεύτερο για παράβαση της διαταγής του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση συγκεντρώσεων (300 ευρώ) και το τρίτο -για όσους δεν το τηρούν- για μη χρήση μάσκας (επίσης 300 ευρώ). Εν ολίγοις, υπάρχει περίπτωση κάποιοι διαδηλωτές να επιβαρυνθούν με πρόστιμο 900 ευρώ.

Ο Θεόδωρος Χρονόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, μιλώντας στον ALPHA, είπε ότι «οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία και την παγκόσμια υγειονομική κρίση , μας έχουν οδηγήσει στο να απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις, καθώς είναι ό,τι χειρότερο για τη διάδοση του κορωνοϊού. Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες απαγορεύονται. Δεν θέλουμε να έρθουμε σε σύγκρουση. Θα προσπαθήσουμε με παραινέσεις, συμβουλές και διάλογο να τους μεταπείσουμε. Στο πεδίο θα βρίσκονται για πρώτη φορά υψηλόβαθμοι αξιωματικοί και θα συνοδεύονται από εισαγγελείς, ώστε να λύσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί».



Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author