Σε αυστηρό «lockdown» η Αχαΐα και η Εύβοια

Estimated read time 1 min read

Τα μέτρα που θα ισχύσουν ανά περιοχή τις επόμενες ημέρες ανακοίνωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την ένταξη σε καθεστώς σκληρού lockdown των περιοχών της Αχαΐας και Ευβοίας, ενώ στο «κόκκινο» εντάχθηκε το Ρέθυμνο. Σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης παρέμειναν η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική. Στον αντίποδα, στο «κίτρινο» πέρασε η Λέσβος.

Πιο αναλυτικά: 

«Να δούμε πώς εξελίσσεται η εικόνα στις «κόκκινες» περιοχές:

Πολύ αυξημένο επίπεδο κινδύνου παραμένουν οι δήμοι: Άγιος Νικόλαος Λασιθίου, Θήρας και Μύκονος. Και στους τρεις υπήρξε βελτίωση, αλλά όχι σε επίπεδο που να αρθούν τα μέτρα.

Σε επίπεδο πολύ αυξημένου επιπέδου τίθενται ολόκληρη η Αχαΐα και η Εύβοια, πλην της Σκύρου.

Στις περιοχές αυτές, υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους Δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους Δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο», παραμένουν οι δήμοι: Εορδαίας, Σπάρτη, Θήβα, Τανάγρα. Στο ίδιο επίπεδο παραμένουν επίσης η Ζάκυνθος και ο δήμος Πύδνας Κολινδρού, ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, με ιδιαίτερη προσοχή στη Βάρδα. Επίσης παραμένει στο κόκκινο ο δήμος Τεμπών. Όλοι οι παραπάνω θα βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο έως τις 22 Φεβρουαρίου.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου τίθεται και ο δήμος Ρεθύμνου, η Κάλυμνος και η Κάρπαθος.

Η Λέσβος από τη Δευτέρα περνάει στις κίτρινες περιοχές, καθώς μειώθηκε σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο.

Άρα, για να ανακεφαλαιώσουμε, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου – κόκκινο, βρίσκονται από αύριο και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, οι εξής περιοχές:

– ο Δήμος Εορδαίας,

– ο Δήμος Θηβαίων,

– ο Δήμος Τανάγρας,

– ο Δήμος Σπάρτης,

– η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,

– ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού,

– ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,

– ο δήμος Τεμπών

– η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,

– ο Δήμος Καλυμνίων και

– ο Δήμος Καρπάθου.

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, αυτά παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε σχετικά με την μετακίνηση των εργαζομένων ότι οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, πχ Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους.

Όσον αφορά στη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα.

Σε ερώτηση για την αυξημένη κινητικότητα στους δρόμους και το αν εξετάζει περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί και λαμβάνονται όλα τα μέτρα πρόνοιας για να εφαρμοστούν. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».

Ειδήσεις σήμερα:

Γαλλία: Το έστρωσε λόγω… παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Καθηγητής Τζονς Χόπκινς: Η Κίνα έδωσε ελεγχόμενη και περιορισμένη πρόσβαση στην ομάδα του ΠΟΥ

Τουλάχιστον για δέκα μέρες στην «κατάψυξη» η Γερμανία και η Βόρεια Ευρώπη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author