Σε ασφυκτικό κλοιό οι ανεμβολίαστοι από το φθινόπωρο

Estimated read time 1 min read

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορονοϊού και γίνεται δύσκολη η συμμετοχή τους σε δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους ·Mάσκες σε εξωτερικούς χώρους υψηλής συνάθροισης. ·Δίνεται δικαίωμα στον εργοδότη να γνωρίζει αν ο υπάλληλος έχει εμβολιαστεί.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσίασε μια σειρά από μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο. Αν και όπως ο ίδιος είπε το νέο πλαίσιο «δεν έχει ούτε πατερναλιστικό ούτε τιμωρητικό χαρακτήρα» απέκλεισε τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας σχεδόν από όλες τις δραστηριότητες.

Η κυβέρνηση επιλέγει την πολιτική αποκλεισμών ενώ το «μπλόκο» από τη πρόσβαση στα δωρεάν rapid test σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί έχει καθαρά τιμωρητικό χαρακτήρα.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν

  1. Αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς. 
  2. Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα – Στα 10 ευρώ το κόστος
  3. Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από 13 Σεπτεμβρίου. Δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα
  4. Για ταξίδια με αεροπλάνο, πλοίο και τεστ: υποχρεωτικό rapid test από 17 ετών και άνω και self test οι νεότερης ηλικίας – Στα 10 ευρώ το κόστος 
  5. Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν συμπτώματα.

Ο υπουργός Υγείας έθεσε την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την τήρηση των μέτρων προστασίας «κύριο στόχο του υπουργείου Υγείας» και τόνισε πως αρκετά πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. 

«Πρέπει να συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε στο 80%. Δηλαδή ακόμα πρέπει να εμβολιαστούν περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες», εξήγησε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να αναστέλλεται η ζωή μας καθώς υπάρχει επιλογή και αυτή είναι ο εμβολιασμός».

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κλειστοί χώροι και χώροι άθλησης 

  1. Οι κλειστοί χώροι διασκέδασης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.
  2. Οι ανοιχτοί χώροι άθλησης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο του αθλητικού χώρου με την εφαρμογή covid free app.
  3. Οι κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων είναι ανοιχτοί για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως έξι μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.
  4. Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν για για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως έξι μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.

* Στα μέτρα που παρουσιάστηκαν δεν υπάρχει καμία αναφορά στους ναούς και τον τρόπο λειτουργίας τους. 

Το «πραγματικό» δίλημμα είναι: «Eμβόλιο ή νόσηση»

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Η πρόληψη είναι η βασική συνιστώσα της αντιμετώπισης του προβλήματος» και  «γι’ αυτό τον λόγο έχουμε τα εμβόλια» είπε η Αναστασία Κοτανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παίρνοντας τον λόγο μετά τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην ενημέρωση για τα νέα μέτρα.

«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το πραγματικό δίλημμα δεν είναι εμβόλιο ή τίποτα αλλά εμβόλιο ή νόσηση» τόνισε και κάλεσε τους πολίτες που είναι επιφυλακτικοί «να δείξουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς» και «να μην διστάσουν να εμβολιαστούν».

Η κ. Κοτανίδου τόνισε πως «το προφίλ ασφαλείας των εμβολίων είναι πολύ ισχυρό», επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι. Είναι θέμα ελευθερίας και θέμα ασφάλειας και προστασίας της ζωής μας και των αγαπημένων τους, κατέληξε.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author