
Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, και ενδεχομένως η απαγόρευση από δήμο σε δήμο στις «κόκκινες» περιοχές, είναι τα μέτρα που θα εξεταστούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων σήμερα, ενώ πληροφορίες από τη συνεδρίαση της Πέμπτης φέρουν τα μέλη να καταλήγουν σε εισήγηση για ένταξη της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας στην κατηγορία «κόκκινο» και αυστηρό lockdown. Δεν υπάρχει προς το παρόν εισήγηση από τους ειδικούς για κλείσιμο των σχολείων, επισήμανε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων θα τεθούν επί τάπητος όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα γίνουν τελικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα ή παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης, αναμένεται να ανακοινωθούν στις 18:00 κατά την ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.
Με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς και την Πέμπτη ξεπέρασαν για τρίτη διαδοχική ημέρα τον αριθμό των 1.000, και τους λοιμωξιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επικίνδυνη τροχιά στην οποία βρίσκεται η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, καθώς στην Αττική εντοπίζονται περισσότερα από τα μισά ενεργά κρούσματα που υπάρχουν στην χώρα (3.791 σε σύνολο 7.562 ενεργών κρουσμάτων) εξετάζονται μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού και η αποφυγή περιστατικών συνωστισμού των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της επιτροπής είναι να ενταχθεί στο «κόκκινο» και η Θεσσαλονίκη. Η Αττική βρίσκεται σταθερά στο «κόκκινο», με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να είναι περισσότερες από τα εξιτήρια, ενώ σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων και την εμφάνιση των μεταλλάξεων προκαλείται ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας και φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
Σε σχέση με περαιτέρω περιορισμούς στην κυκλοφορία εκτιμάται ότι θα καταστεί δύσκολη η εφαρμογή του μέτρου για μία περιφέρεια στο μέγεθος της Αττικής, το μέτρο αυτό κρίνεται από την κυβέρνηση «προβληματικό» στην εφαρμογή του, κυρίως λόγω της κινητικότητας των εργαζόμενων.
Αντίθετα, η πρόταση για περιορισμό της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, πριν από τις 9 το βράδυ, ένα μέτρο που θεωρείται πιο εφικτό να εφαρμοστεί, αφού και τα σχολεία είναι κλειστά και ο συνωστισμός σε κάποιες περιοχές, λόγω και του καλού καιρού, θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Ερωτηματικό, παραμένει τι θα γίνει με τη λειτουργία των καταστημάτων. Θα υπάρξει αναστολή για κάποιο διάστημα του Click inside και θα επικρατήσει το Click away και για ένδυση-υπόδηση; Ερώτημα που αναμένεται να τεθεί στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ωστόσο, μίλησε την Πέμπτη για αυστηρότερη τήρηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων: «Δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απολύτως επιφυλακής, δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής και αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων».
«Δεν έχουμε έκρηξη κρουσμάτων έχουμε αύξηση», διευκρίνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης η Νίκη Κεραμέως επεσήμανε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει λάβει εισήγηση από τους ειδικούς για κλείσιμο των σχολείων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση στη βάση των εισηγήσεων των ειδικών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να λειτουργούν όλα τα σχολεία στη χώρα με δια ζώσης διδασκαλίας, πλην των Λυκείων στις «κόκκινες» περιοχές.
«Αύριο δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση με τους ειδικούς για το θέμα των σχολείων, παρακολουθούμε βήμα-βήμα τις εξελίξεις, είμαστε σε τακτικοί επικοινωνία μαζί τους και πορευόμαστε με βάσει τις εισηγήσεις» ανέφερε η κυρία Κεραμέως.
Από πλευράς του σήμερα ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος ζήτησε να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, τα σχολεία άνοιξαν, η κινητικότητα έχει υπεραυξηθεί και για να μη φτάσουμε να κλείσουμε την αγορά, όλα τα σχολεία μπορούν να κλείσουν άμεσα πριν φτάσουμε στην έκρηξη. «Ήταν υψηλού ρίσκου η απόφαση να ανοίξουμε τα σχολεία, το είχα πει από τις 15 Ιανουαρίου» σημείωσε. «Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές πριν φτάσουμε στην έκρηξη. Χρειάζεται αυστηροποίηση μέτρων, όχι έλεγχων. Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα Αθήνα πρέπει αυτή τη στιγμή να επανεξετάσουμε ζητήματα» τόνισε.
Διαβάστε ακόμα: – Προτάσεις για lockdown στην Αττική και μέτρα μείωσης της κινητικότητας