Σεισμός στην Κρήτη – Ισχυρή δόνηση πάνω από 5 Ρίχτερ φοβούνται οι σεισμολόγοι – Η περιοχή που τρομάζει

Estimated read time 1 min read

Έξω από τα σπίτια τους, σε αυτοκίνητα, πλατείες και σκηνές, πέρασαν τη χθεσινή νύχτα πολλοί κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου, του χωριού που επλήγη περισσότερο από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε την Κρήτη, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, έντεκα να τραυματιστούν και να προκληθούν υλικές ζημιές.

Δεκάδες μετασεισμοί έχουν καταγραφεί από χθες το πρωί και οι σεισμολόγοι εξηγούν πως η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια το επόμενο διάστημα, εκφράζοντας την ανησυχία τους για μεγάλες δονήσεις.

Οι μετασεισμοί ίσως ξεπεράσουν τα 5 Ρίχτερ

«Ο σεισμός ήταν μεγάλος και πολύ ισχυρός, και αυτό δικαιολογεί τον μεγάλο αριθμό μετασεισμών. Ενδέχεται οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ήδη η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με λιγότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, και είναι ευάλωτα σε επόμενους μετασεισμούς» δήλωσε στο MEGA ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Για τουλάχιστον ένα μήνα θα υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία, εκτίμησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τα σεισμικά δεδομένα σε όλη τη χώρα αρχίζουν και αλλάζουν προς το χειρότερο και η περιοχή που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι η Θήβα. «Η Θήβα μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6,5 Ρίχτερ» πρόσθεσε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ «ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος», ενώ -όπως είπε- αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία.

«Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να φτάσουν τα 5,1 5,2 Ρίχτερ» σημείωσε.

Ο καθηγητής προέτρεψε τον κόσμο να μην πλησιάζει τα σπίτια ενώ -όπως αποκάλυψε- ενόσω ήταν με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατέρρευσαν δύο κτίρια μπροστά τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author