Σαρηγιάννης: Απαισιόδοξες προβλέψεις για μετά το lockdown – Λύση η τηλεργασία στο 70% – Κοινωνία

Estimated read time 1 min read

Τις εκτιμήσεις του για την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων σε περίπτωση άρσης, παρέθεσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης με βάση το μαθηματικό μοντέλο του πανεπιστημίου.

Αφού υποστήριξε πως παρατηρείται “σταθεροποίηση στο ιικό φορτίο και μια μείωση που θα επιταθεί τις επόμενες ημέρες”, ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε πως μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα αναμένονται περί τα 2.500, στις 7 Δεκεμβρίου τα 2.200 κρούσματα και στις 15 Δεκεμβρίου τα 2.000.

Παρά τη μείωση αυτή, ωστόσο, η ενδεχόμενη σταδιακή άρση του lockdown θα επιφέρει νέα αύξηση ειδικά στο διάστημα των Χριστουγέννων, καθώς, όπως είπε ο καθηγητής: “δεν θα δούμε στις 15 Δεκεμβρίου αύξηση, όμως από τις 20 Δεκεμβρίου θα είναι ορατή. Με δεδομένη μια αύξηση μπορεί να έχουμε 2.600 κρούσματα και θα αρχίσει να ξανανεβαίνει. Εκεί έχει να κάνει με το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την αύξηση“.

Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και επιστροφή σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς “μπορεί να φτάσουμε ξανά στα 3.000 κρούσματα”, τονίζοντας λοιπόν πως “σημασία έχει και το πώς θα ανοίξουμε, όχι μόνο το πότε”.

Από εκεί και πέρα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το άνοιγμα των σχολείων, λέγοντας πως “έχω αμφιβολίες” και διευκρινίζοντας ότι αυτό που τον ανησυχεί “δεν είναι η μετάδοση από παιδί σε παιδί. Είναι η μετάδοση στους ενήλικες”.

Τέλος, πρότεινε την αύξηση του ποσοστού υποχρεωτικής τηλεργασίας, αλλά και την αυστηρή τήρηση του μέτρου, ακόμη κι αν αυτό μείνει στα επίπεδα του 50%: “Υπάρχουν κι άλλα μέτρα στη φαρέτρα της κυβέρνησης που θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα. Ένα τέτοιο είναι η αύξηση της τηλεργασίας στο 70%. Είναι κάτι που ζητάμε εδώ και μήνες. Είμαστε ακόμα στο 50%. Όμως δεν φτάνει να βγάλουμε μια ΚΥΑ και να λέμε ότι πάει στο 70%. Πρέπει και να τηρηθεί αυτό το μέτρο. Ξέρω περιπτώσεις, ακόμα και σε πολυεθνικές, όπου δεν εφαρμόζεται το 50%”.


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author