Σήμερα ανακοινώσεις για τα δημοτικά: Κλείνουν Δευτέρα, παρά τις ενστάσεις Κεραμέως  – Πολιτική

Estimated read time 1 min read

Μετά από διήμερα μπρος- πίσω, αναμένεται σήμερα τελικά να ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι από Δευτέρα θα κλείσουν και δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί, σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής, στο πλαίσιο αυστηροποίησης του lockdown και καθώς κορυφώνεται το δεύτερο κύμα κορονοϊού.

Καθώς δε τα πολύ μικρά παιδιά δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσουν τηλεκπαίδευση και εξάλλου το Webex και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, που ήδη είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα, πιθανώς να μην αντέξουν μεγαλύτερο φόρτο, οι μαθητές του δημοτικού θα συνεχίσουν τα μαθήματα τρόπω τινά, με εκπαιδευτική τηλεόραση (έχουν βιντεοσκοπηθεί 220 μαθήματα) και τηλεκπαίδευση, σύγχρονη και ασύγχρονη.

Αυτό βεβαίως δημιουργεί επιπλέον ζητήματα στα νοικοκυριά που ενδεχομένως έχουν ήδη παιδιά στο Γυμνάσιο και Λύκειο τα οποια παρακολουθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης και γονείς που εργάζονται μέσω τηλεργασίας, καθώς δεν διαθέτουν όλοι πολλαπλούς υπολογιστές ή και επαρκή σύνδεση Ίντερνετ.

Αυτονόητα και όπως ήδη διευκρινισε το υπουργείο Εργασίας, οι γονείς των μικρών μαθητών θα δικαιούνται όπως και την άνοιξη ειδική άδεια και αυτό ήταν ένα ζήτημα που είχε προβληματίσει την κυβέρνηση, λόγω κόστους. Φέρεται επίσης να συζητήθηκε και το ζήτημα των ιδιωτικών σχολείων, που επίσης θα κλείσουν.

Φαίνεται πάντως ότι η κ.Κεραμέως δεν συμφώνησε εξαρχής με το κλείσιμο και των δημοτικών. Είναι ενδεικτικό ότι: Την Τετάρτη το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανασταλεί η λειτουργία και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την Πέμπτη το πρωί η υπουργός Παιδείας το διέψευδε λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση και ότι εξάλλου τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Την Πέμπτη το βράδυ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε ουσιαστικά την εισήγηση των ειδικών να κλείσουν τα δημοτικά. Χθες, Παρασκευή, το πρωί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος δεν το απέκλειε αλλά μετέθετε τις σχετικές αποφάσεις από βδομάδα. Στη συνέχεια ο κ.Πέτσας έκανε και πάλι λόγο για αναστολή λειτουργίας των δημοτικών και προανήγγειλε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα λαμβάνονταν την ίδια ημέρα.

Το αλαλούμ όμως συνεχίστηκε καθώς χθες το μεσημέρι διέρρευσε πως η κυβέρνηση προσανατολιζόταν στο κλείσιμο και των δημοτικών από Δευτέρα και πως αφού αποφασιζόταν εάν θα έκλειναν μόνο στη Βόρεια Ελλάδα ή και σε όλη τη χώρα, θα γινόταν το απόγευμα οι ανακοινώσεις. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μάλιστα ότι στην ενημέρωση των έξι από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, θα συμμετείχε και η κ.Κεραμέως. Η οποία όμως δεν έλαβε μέρος και ανακοινώσεις δεν έγιναν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε ολοκληρωθεί η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.

Ειναι προφανές βέβαια ότι τελικά δεν ήταν οι λοιμωξιολόγοι που διαφωνούσαν, αλλά τα κυβερνητικά στελέχη. Η εισήγηση της επιτροπής ήταν ομόφωνη για κλείσιμο των δημοτικών σε όλη τη χώρα. Πως συμβιβάζεται αυτό με τη διαβεβαίωση ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης; Ο στόχος του κλεισίματος και των δημοτικών δεν είναι να αποφευχθεί μετάδοση μέσα στις αίθουσες, αλλά να μειωθεί η κινητικότητα γονέων και εκπαιδευτικών. Εξάλλου, η κυβέρνηση εξετάζει και άλλα μέτρα αυστηροποίησης του lockdown, όπως μείωση των επιτρεπτών λόγων μετακίνησης, δηλαδή των κωδικών για SMS στο 13033. Ήδη από χθες ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις εννέα το βράδυ, ενώ και τα σουπερμάρκετ θα κλείνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα από τις 8:30 το βράδυ.

Όλα μάλιστα δείχνουν ότι το lockdown θα παραταθεί και πέραν της 30ης Νοεμβρίου. Καταρχάς, το εάν θα ανοίξουν τότε τα γυμνάσια και λύκεια, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα στοχευμένων τεστ που θα γίνουν σε έφηβους μαθητές την ερχόμενη εβδομάδα, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη στη Βουλή.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author