Ρομπότ που αναρριχάται σαν τη σαύρα…

Ρομπότ που αναρριχάται σαν τη σαύρα…

Ένα ρομπότ το οποίο έχει τη δυνατότητα να σκαρφαλώνει σαν σαύρα σε λείους τοίχους αλλά και τζάμια, κατασκεύασαν επιστήμονες στον Καναδά.

Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Τζεφ Κραν της Σχολής Μηχανολόγων του πανεπιστημίου Σίμον Φρέιζερ Μπάρναμπι. Οι Καναδοί, για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν ένα υλικό το οποίο είναι εμπνευσμένο από τις σαύρες και έχει τη δυνατότητα να κολλάει πάνω σε λείες κάθετες επιφάνειες.

Η σχετική έρευνα, δημοσιεύθηκε σε Βρετανικό περιοδικό. Το ρομπότ έχει βάρος 240 γραμμάρια και η ονομασία του είναι «Timeless Belt Climbing Platform». Αντί για πόδια διαθέτει μια ερπύστρια και μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα έως 3,4 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο. Είναι εφοδιασμένο με αισθητήρες, ώστε να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του και να μεταβάλλει την πορεία του ανάλογα.

Η θαυμαστή ικανότητα των σαυρών να σκαρφαλώνουν σε τοίχους και ταβάνια, παρά το βάρος τους, αποδίδεται στις λεγόμενες «δυνάμεις βαν ντερ Βάαλ», ασθενείς ελκτικές δυνάμεις, που αναπτύσσονται μεταξύ των γειτονικών μορίων. Οι ερευνητές δημιούργησαν μια συγκολλητική ουσία που μιμείται τα άκρα της σαύρας και οποία βασίζεται στο υλικό πολυδιμεθυλοσιλοξάνιο (PDMS).

More From Author