Ραντεβού-γρίφος στη Νέα Υόρκη | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Estimated read time 1 min read

Εντονη ενόχληση για τα μηνύματα της EuroMed 9 από την Αθήνα προς την Τουρκία εξέφρασε ο Τ. Ερντογάν, αναχωρώντας χθες από την Κωνσταντινούπολη για τη Νέα Υόρκη όπου διεξάγεται η 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι στο περιθώριο της Συνέλευσης θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για να δοθούν εξηγήσεις, όπως άφησε να εννοηθεί, για τις «ανεπιθύμητες δηλώσεις» της συνόδου.

Οι δηλώσεις Ερντογάν ήταν αναμενόμενες ως προς τη EuroMed. Είχε προηγηθεί η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ στο κείμενο της διακήρυξης για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με το οποίο καλούνται όλες οι χώρες να σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών της Ε.Ε. Το ύφος των δηλώσεων όμως και η προαναγγελία νέας συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη έφεραν σε αμηχανία την Αθήνα, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός πριν από μία εβδομάδα στη ΔΕΘ όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωναν ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση.

Και χθες, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, κυβερνητικές πηγές παρέπεμπαν στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη στη Ν. Υόρκη που αρχίζει το βράδυ της 22ας Σεπτεμβρίου, ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με την επίσημη ανάρτηση από το γραφείο της τουρκικής προεδρίας. Αυτό είναι το επίσημο πρόγραμμα και δεν αποκλείεται η παραμονή του Τ. Ερντογάν να συνεχιστεί για ανεπίσημες συναντήσεις.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι «στη συνάντηση των «9» έγιναν ανεπιθύμητες δηλώσεις. Βέβαια το υπουργείο Εξωτερικών μας έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις. Θα δούμε πόσο ειλικρινείς είναι και πόσο θα αντισταθούν». Και συνέχισε: «Η Τουρκία δεν είναι υπηρέτης κανενός. Εμείς από τους απέναντί μας περιμένουμε να δούμε με εντιμότητα τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Αν δεν τα δούμε, τότε θα πάρουμε την απαραίτητη απόφαση και θα κάνουμε και εμείς τα ανάλογα βήματα». Σε ανάλογο ύφος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό με την ένταση που αποκτά εκ νέου το θέμα λόγω της κατάστασης στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι «η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα εάν δεν το πράξουν οι εταίροι της».

Νέες προκλήσεις

Από την περασμένη Πέμπτη, η Αγκυρα έχει ανοίξει έναν νέο κύκλο προκλήσεων με επίκεντρο αυτή τη φορά τις έρευνες του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo ανατολικά της Κρήτης, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αγίου Νικολάου, Κάσου και Καρπάθου. Στην ελληνική Navtex η Αγκυρα εξέδωσε αντι-Navtex με την οποία ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαιοδοσία πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, η δε υπόλοιπη περιοχή χαρακτηρίζεται τουρκική με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Με άλλες δύο Navtex προχώρησε σε αναγγελία ασκήσεων στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, όπου πρόκειται να συνεχίσει τις έρευνες το Nautical Geo μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, και στη Λέσβο. Παράλληλα, τουρκικά σκάφη προέβησαν σε παράνομες συστάσεις προς το ερευνητικό ώστε να μην προχωρήσει σε έρευνες πέραν των 6 ν.μ. από τις ακτές των ελληνικών νησιών, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας χαρακτήρισε την τουρκική στάση απαράδεκτη και έδωσε εντολή για έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που πρόκειται να γίνει σήμερα. Με ενδιαφέρον αναμένεται το ύφος της απόρριψης από την πλευρά της Αγκυρας. Ως προς την περιοχή της Λέσβου η τουρκική Navtex αφορά ασκήσεις έρευνας και διάσωσης μέχρι τις 14 Οκτωβρίου εντός της περιοχής ελληνικής αρμοδιότητας.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author