Πώς φτάσαμε στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία

Estimated read time 1 min read

Ντόμινο εξελίξεων επιφέρει η συνεχώς επιδεινούμενη εξέλιξη της πανδημίας, με τη διαρκή άνοδο σε κρούσματα, εισαγωγές στα νοσοκομεία, διασωληνωμένους και κάλυψη των ΜΕΘ να κάνουν αδήριτη την ανάγκη αφενός επιβολής περαιτέρω αυστηρών περιοριστικών μέτρων και αφετέρου ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με κάθε δυνατό μέσο.

Η επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΠΥ) είναι αντιπροσωπευτική της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορωνοϊού στην επικράτεια, με το αρνητικό ρεκόρ για το 2021 των 2.702 νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο να θέτει την χώρα σε κατάσταση πραγματικού συναγερμού.

Όλοι οι δείκτες που λαμβάνουν υπόψη τους οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχουν πάρει την ανιούσα, με το Rt σήμερα να ανέρχεται στο 0,98 (από 0,95 την προηγούμενη εβδομάδα) και το ποσοστό θετικότητας να παρουσιάζει ποσοστιαία αύξηση 0,48%, φτάνοντας πλέον στο 3,89%.

Επιπλέον, οι διασωληνωμένοι σήμερα έφτασαν τους 431 και οι θάνατοι τους 40, ενώ ακριβώς δύο μήνες πριν, στις 3 Ιανουαρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει αριθμούς παρόμοιους με τους σημερινούς (421 και 40 αντίστοιχα). Τα τότε κρούσματα, όμως, ήταν σχεδόν τέσσερις φορές λιγότερα από τώρα, ενώ οι σημερινές εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία (394) ξεπερνούν κάθε μετριοπαθή έστω προσδοκία για θετικότερη εξέλιξη. «Δυστυχώς, πλέον παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης.

Στη «μάχη» και ο ιδιωτικός τομέας – Αναδιατάσσονται οι δυνάμεις στο δημόσιο

Με την κατάσταση να μην επιτρέπει ούτε στιγμή αδράνειας, ο κ. Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε σήμερα το σχέδιο που είχε εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας ως ακραίο σενάριο, πέρσι τέτοια εποχή και το οποίο τίθεται πλέον σε εφαρμογή στην Αττική.

Σύμφωνα με αυτό, στο δυναμικό του Ιπποκρατείου προστέθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ, στον Ευαγγελισμό 12, στο Τζάνειο 10 και στο Ασκληπιείο 7 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ. Ακόμη,το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non-COVID-19 νοσοκομείο, ενσωματώνοντας παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο. Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών COVID-19, διαδικασία στην οποία θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, ιδιώτες ιατροί, ενώ στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται ήδη λίστα με 16 παθολόγους/πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές.

Το ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non-COVID-19 περιστατικών, με 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Επιπλέον, το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο Σισμανόγλειο, το οποίο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης COVID-19 περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφ’ εξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας, ενώ Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non-COVID-19 περιστατικά.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Αττική

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επαναλαμβανόμενες «επιθέσεις» που δέχεται το ΕΣΥ από την COVID-19, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε την εφαρμογή του ανωτέρω σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Μπορεί τα στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων να δείχνουν μείωση της τάξης του 3% στα αστικά λύματα του λεκανοπεδίου για την περίοδο 22-28 Φεβρουαρίου, τα υπόλοιπα δεδομένα, όμως, είναι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Σήμερα καταγράφηκαν συνολικά 1.269 νέες διαγνώσεις, με το κέντρο της πρωτεύουσας και τη Δυτική Αττική να λαμβάνουν και πάλι τη μερίδα του λέοντος στην διασπορά με 324 και 300 κρούσματα αντίστοιχα. Ο Πειραιάς συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του με 189 νέα περιστατικά, Κεντρικός και Βόρειος Τομέας της Αττικής ακολουθούν με 183 και 143 και οι Νήσοι περιορίζονται στις 25 νέες μολύνσεις.

Την ίδια στιγμή, η εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας είναι αποκαρδιωτική. Χθες στις απλές κλίνες νοσηλεύονταν 1.284 άνθρωποι, αριθμός που σήμερα εκτινάχθηκε στους 1.528 και είναι ενδεικτικός του σημαντικά αυξητικού ρυθμού εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η συνολική δυναμική των απλών κλινών COVID-19 στην πρωτεύουσα ανέρχεται πλέον σε 2.122, γεγονός που αφήνει πολύ μικρά περιθώρια για τις επόμενες ημέρες. Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται, βέβαια, και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με κάλυψη 289 κλινών, παρά την αύξησή τους κατά 40% μέσα σε 19 ημέρες (από 229 στις 12/2 στις 319 σήμερα).

«Φουντώνει» η πανδημία και στην υπόλοιπη Ελλάδα – Αλλαγές στις μετακινήσεις με SMS

Με φωτιά που διαρκώς αναζωπυρώνεται μοιάζει η πανδημία και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με τις πολλές, μικρές εστίες να βάζουν απαγορευτικό σε οποιαδήποτε φιλοδοξία χαλάρωσης. Οι οριακές αυξήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης (10%) και της Πάτρας (15%) συνάδουν με την σχετική σταθεροποίηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα κρούσματα (314 και 178 αντίστοιχα), σε αντίθεση με Ρέθυμνο και Βόλο, όπου η σχετική αύξηση φτάνει στο 337% και 218% ενώ τα τα νέα περιστατικά περιορίζονται ακόμη σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (22 και 25 νέες διαγνώσεις σήμερα).

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα πράγματα και στην υπόλοιπη Κρήτη (εκτός του Λασιθίου), αφού Ηράκλειο και Χανιά καταγράφουν αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα που φτάνει το 199% και 154% και 40 και 13 νέα κρούσματα αντίστοιχα. Σημαντική είναι η αύξηση της τελευταίας εβδομάδας και στα λύματα της Λάρισας (66%), όπου σήμερα σημειώθηκαν 88 νέες μολύνσεις με COVID-19. Τον πίνακα της διασποράς συμπληρώνουν 22 ακόμα περιοχές της Ελλάδας με διψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, από τις οποίες ξεχωρίζουν η Αιτωλοακαρνανία με 51, η Αργολίδα με 49, η Κορινθία με 48, η Φθιώτιδα με 47 και η Κοζάνη με 44.

Δεδομένης, μάλιστα, της αυξημένης επικράτησης των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, τα οποία κυκλοφορούν πιο γρήγορα και συμμετέχουν στην εικόνα της επιβάρυνσης, ο προβληματισμός των λοιμωξιολόγων εντείνεται. Συγκεκριμένα, η βρετανική μετάλλαξη παρουσιάζει πλέον ευρύτατη διασπορά στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας με 1.667 στελέχη, ενώ ανησυχία προκαλεί το τελευταίο 24ωρο και η ταυτοποίηση άλλων 18 κρουσμάτων με το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης -συνολικά 48 στη χώρα- στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και του Δήμου Εορδαίας-Κορδελιού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από αύριο το πρωί στις 6:00 και μέχρι τις 16 Μαρτίου θα υπάρξουν αλλαγές στην εφαρμογή των κωδικών SMS για τις μετακινήσεις με περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών και εντατικοποίηση των ελέγχων. Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε έκκληση για αποφυγή κάθε άσκοπης μετακίνησης, ενώ κάλεσε τους πολίτες να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις εστίες μετάδοσης στους χώρους εργασίας και τις συναθροίσεις στα σπίτια. Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την Τσικνοπέμπτη όσο και για τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, τονίζοντας πως «κάθε προσπάθεια παράκαμψης των μέτρων οδηγεί σε παράτασή τους».

Ειδήσεις σήμερα

Με κωδικό «2»-«3» μετακινήσεις εντός του δήμου ή μέχρι 2 χιλιόμετρα 


Κικίλιας: Αναμένεται εισήγηση για το εμβόλιο της Astrazeneca και στους άνω των 65 ετών 

Δημήτρης Λιγνάδης: Αναβολή της κατ’ οίκον έρευνας ζητά ο Αλέξης Κούγιας 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author