Πώς φτάσαμε στη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη -Γιατί κατηγορείται, τι θα ακολουθήσει | ΕΛΛΑΔΑ

Estimated read time 1 min read

Η κορύφωση του «δράματος», της πολύκροτης υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη, ξεκίνησε σήμερα.

Το παρασκήνιο της υπόθεσης ξεκίνησε να εκτυλίσσεται στις 2 Φεβρουαρίου και μόλις 18 ημέρες αργότερα η σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη αποτέλεσε γεγονός. Ο γνωστός σκηνοθέτης-ηθοποιός, πρώην ισχυρός του Εθνικού Θεάτρου, πέρασε δύο φορές σήμερα το κατώφλι της ΓΑΔΑ.

Αρχικά, συνοδεία του δικηγόρου του, Νίκου Γεωργουλέα, μετέβη στα κεντρικά της Αλεξάνδρας στις 15:45, όπου ζήτησε να ενημερωθεί για το αν υπάρχει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του. Εκείνη την ώρα δεν είχε εκδοθεί το ένταλμα και μετά από 15 λεπτά ο Δημήτρης Λιγνάδης έφυγε από τη ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η κίνηση αυτή δεν ήταν τυχαία. Αντιθέτως, είχε σκοπό να δείξει στις δικαστικές αρχές ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και να αποφύγει τον κίνδυνο της προφυλάκισης -ένα πραγματικό ενδεχόμενο, πλέον.

Ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, λίγη ώρα αργότερα, δήλωσε ότι ο εντολέας του αρνείται όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Πρόκειται για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, με την ποινική δίωξη να είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία κατά του Δημήτρη Λιγνάδη

Ο Δημήτρης Λιγνάδης από τη στιγμή της σύλληψής του βρίσκεται στον 10ο όροφο της ΓΑΔΑ. Θα ακολουθήσει συνεννόηση με την ανακρίτρια για το πότε θα εκτελεστεί τυπικά το ένταλμα σύλληψης από τον εισαγγελέα και αμέσως μετά θα οδηγηθεί στο γραφείο της, στο Κτίριο 9 της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, αυτό θα γίνει αύριο ή -το πιθανότερο, κατά τον ίδιο- μεθαύριο.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ζητήσει προθεσμία, προκειμένου να λάβει γνώση της δικογραφίας και του κατηγορητηρίου και να προετοιμάσει την απολογία του. Τονίζεται ότι μέχρι να απολογηθεί θα παραμείνει κρατούμενος στη ΓΑΔΑ. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της προφυλάκισης, εισαγγελέας και ανακρίτρια θα «ζυγίσουν» δύο στοιχεία: αν είναι ύποπτος φυγής και αν είναι επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων αδικημάτων.

Γιατί κατηγορείται ο Δημήτρης Λιγνάδης -Πώς φτάσαμε στη δίωξη

Η κατηγορία που αποδίδεται στον Δημήτρη Λιγνάδη από τις εισαγγελικές αρχές είναι το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. Σε βάρος του έχουν κατατεθεί δύο μηνύσεις, με τρεις ανθρώπους να καταγγέλλουν βιασμό. Η μία περίπτωση έχει παραγραφεί, ωστόσο τα δύο άλλα περιστατικά αποτελούν «ζωντανά αδικήματα».

Επιπλέον, υπάρχουν δύο μάρτυρες οι οποίοι έχουν δώσει κατάθεση υποστηρίζοντας ότι γνωρίζουν λεπτομερώς τι συνέβαινε.

Στην Εισαγγελία η πρώτη μήνυση κατά του Λιγνάδη για βιασμό κατατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Μηνυτής είναι ο 40χρονος Βασίλης Κ., ο οποίος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον Λιγνάδη όταν ήταν σε ηλικία 15 ετών.

Το περιγραφόμενο αδίκημα είναι εξ ορισμού παραγεγραμμένο, όμως ο μηνυτής είχε κάνει λόγο και για άλλα ανήλικα αγόρια που μπαινόβγαιναν στο σπίτι του σκηνοθέτη. Έτσι, ακολουθήθηκε η πεπατημένη της περίπτωσης Μπεκατώρου, δηλαδή ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος αναζήτησε στοιχεία και μαρτυρίες που να οδηγούν σε «ζωντανό», μη παραγεγραμμένο, δηλαδή, αδίκημα.

Η καταγγελία που «καίει» τον Λιγνάδη και η μάρτυρας-κλειδί

Με βάση πληροφορίες από την  πλευρά του μηνυτή, η έρευνα οδηγήθηκε σε έναν μάρτυρα, ο οποίος κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες στον εισαγγελέα και είπε ότι έχει πέσει και αυτός θύμα βιασμού από τον Δημήτρη Λιγνάδη, πριν από 5 με 6 χρόνια. Αυτή η μαρτυρία ήταν ουσιαστικά αυτή που «έκαψε» τον σκηνοθέτη, καθώς πλέον οι εισαγγελικές αρχές είχαν στα χέρια τους έναν μάρτυρα που κατήγγειλε βιασμό σε χρόνο μη παραγεγραμμένο.

Όμως, οι εισαγγελικές αρχές δεν αξιολόγησαν μόνο μία μαρτυρία. Ενώπιον του ίδιου εισαγγελέα προσήλθε την Παρασκευή, υπό άκρα μυστικότητα, μία γυναίκα, η οποία φέρεται ότι ανήκε στο πολύ στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη μέχρι το 2017.

Η γυναίκα αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να κατέθεσε ότι η ίδια γνώριζε πως ο Λιγνάδης προσέγγιζε ανηλίκους με σκοπό να τους εκμεταλλευτεί σεξουαλικά και μίλησε αναλυτικά  για τον τρόπο που δρούσε ο σκηνοθέτης.

Η τελευταία μήνυση, οι ανήλικοι και τα ναρκωτικά

Το πρωί της Παρασκευής, στην Εισαγγελία κατατέθηκε μία ακόμα μήνυση (η δεύτερη) σε βάρος του Λιγνάδη από έναν 25χρονο, ο οποίος δεν ζει στην Ελλάδα και κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού όταν ήταν 14 ετών.

Στη μήνυσή του έκανε, επίσης, αναφορά και σε άλλους ανήλικους. Ένας εξ αυτών κατέθεσε ως μάρτυρας αργά τη νύχτα της Παρασκευής. Φέρεται να κατέθεσε πως ήταν φίλος με τον 14χρονο και πως όταν ήταν σε ηλικία 16 ετών πήγαν μαζί με άλλους εφήβους στο σπίτι του σκηνοθέτη.

Εκείνος, όπως αναφέρεται στην επίμαχη κατάθεση, τους προσέφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες (χασίς) και τους είπε να συνευρεθούν ερωτικά, όμως οι ανήλικοι αρνήθηκαν και έφυγαν.

Ο μάρτυρας αυτός είπε ότι δεν ήταν μπροστά στον βιασμό του φίλου του, αλλά πιστεύει πως συνέβη λόγω της συμπεριφοράς που επέδειξε νωρίτερα ο σκηνοθέτης.

Αρνείται τις κατηγορίες ο Δημήτρης Λιγνάδης

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, Νίκος Γεωργουλέας, υποστήριξε ότι «δεν έχω λάβει δικογραφία και κατηγορητήριο και δεν θέλω να κάνω τοποθέτηση. Αρνείται αυτές τις κατηγορίες. Ο κ. Λιγνάδης, έχω ξαναπεί, είναι ένας άνθρωπος έντιμος ,ειλικρινής, με οργανωμένη σκέψη. […] Προχωράμε με τη νόμιμη διαδικασία. Ολα αυτά που ακούτε τα αρνείται. Η διαδικασία να γίνεται από τα κανονικά, όχι τα λαϊκά δικαστήρια. Θα έχει την ευκαιρία να ακουστεί», σημείωσε.

Ερωτηθείς, εκ νέου, για τα αδικήματα που βαρύνουν τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο κ. Γεωργουλέας επανέλαβε ότι δεν έχει πλήρη γνώση της δικογραφίας, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι, «εξ όσων γνωρίζω, είναι για βιασμό».

Υπουργείο Δικαιοσύνης για Λιγνάδη: Η σιωπή έσπασε, ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης

Λίγα λεπτά μετά τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη, από το υπουργείο Δικαιοσύνης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«H Δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η χώρα έχει κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιον τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της. Υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης».



Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author