Πώς στήθηκε η απάτη της Folli Follie

Estimated read time 1 min read

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος προσέρχεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να απολογηθεί, τον περασμένο Σεπτέμβριο (φωτ. INTIME NEWS).

Μια καλοστημένη απάτη που λειτούργησε αδιαλείπτως για τουλάχιστον 17 χρόνια κάτω από τη μύτη των εποπτικών αρχών, αποφέροντας κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τους μεγαλομετόχους, την οικογένεια Κουτσολιούτσου, περιγράφει η έκθεση ελέγχου της PricewaterhouseCoopers για τη Folli Follie. Οπως προκύπτει από τις περίπου 220 σελίδες της έκθεσης, από το 2001 έως το 2017 η διοίκηση του ομίλου «φούσκωνε» τις πωλήσεις, τα κέρδη και τα ίδια κεφάλαιά του μέσω εικονικών αγορών και πωλήσεων, είτε από και προς εξαρτημένες εταιρείες είτε ακόμη και από και προς εντελώς ανύπαρκτες.

«Merry go round» ή επί το ελληνικότερον «γύρω γύρω όλοι» ονόμαζαν τα στελέχη της F.F. αυτές τις εικονικές συναλλαγές –με τη χρήση ακόμη και πλαστών τραπεζικών εγγράφων– μεταξύ… 27 εταιρειών σε διάφορα μέρη του κόσμου, κυρίως στην Ασία. Ετσι, μόνο το 2017 «φούσκωσαν» τις πωλήσεις κατά 1 δισ. δολάρια και τα ίδια κεφάλαια κατά 2 δισ. Τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία οδηγούσαν σε άνοδο των μετοχών, τις οποίες πωλούσαν οι μέτοχοι, αποκομίζοντας κέρδη. Σύμφωνα με το πόρισμα της PwC, από το 2004 έως το 2017 ο Δημήτρης και ο γιoς του Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αποκόμισαν έσοδα 130,5 και 3,8 εκατ., αντίστοιχα, από πωλήσεις των μετοχών τους, ενώ εισέπραξαν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου 44 εκατ. και 2,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Επίσης υπάρχουν υπόνοιες πως πραγματοποίησαν αγοραπωλησίες μετοχών μέσω τρίτων. Χρήματα από τα ταμεία της Folli Follie έφθαναν και με άλλους τρόπους σε επιχειρήσεις που φέρονται να συνδέονται με τον Δημ. Κουτσολιούτσο. Aπό το ταμείο της επιχείρησης πληρώνονταν ακόμη μια πολυτελής ζωή, τα ταξίδια με σκάφος, η αγορά πολυτελών αυτοκινήτων και ελικοπτέρου, ο οικιακός εξοπλισμός μελών της οικογένειας.

Αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς ένα πλήρως ελεγχόμενο και απολύτως αδρανές διοικητικό συμβούλιο. Αρκετά μέλη του δεν συμμετείχαν ούτε σε μία συνεδρίαση. Η επιτροπή ελέγχου της εταιρείας είχε ως επικεφαλής τον πεθερό του διευθύνοντος συμβούλου Τζ. Κουτσολιούτσου. Οι προσπάθειες αφαίμαξης της εταιρείας φαίνεται πως συνεχίστηκαν και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, υπό την εξίσου σκανδαλώδη ολιγωρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στην έκθεση ελέγχου περιλαμβάνονται emails στελεχών της επιχείρησης, από τα οποία προκύπτουν ενδείξεις και πολιτικής παρέμβασης.

Διαβάστε επίσης:

Η μέθοδος «γύρω γύρω όλοι» για εικονικούς τζίρους

Ο οδοντίατρος πεθερός, «ελεγκτής» του… γαμπρού

Τα δάνεια στη Landocean και τα αντιφατικά στοιχεία

I.X. και οικιακός εξοπλισμός με έξοδα της εταιρείας


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author