Πώς οδηγήθηκε η Επιτροπή στην απόφαση για το AstraZeneca

Estimated read time 1 min read

«Το σκεπτικό είναι το ίδιο, οι συνθήκες άλλαξαν», τόνισε το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, κληθείς να σχολιάσει ποια ήταν τα κριτήρια που οδήγησαν στη σύσταση για αλλαγή των ηλικιακών ορίων για το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Το δια ταύτα αλλάζει γιατί οι συνθήκες αλλάζουν» είπε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και σημείωσε ότι δεν πρέπει «να μιλάμε για το εμβόλιο λες και είμαστε εν κενώ». Πρόσθεσε δε ότι «ζυγίζουμε τον κίνδυνο από την νόσο. Όταν κυκλοφορεί ο ιός, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Τώρα ο ιός κυκλοφορεί λιγότερο κι ο κίνδυνος μειώνεται».

Ερωτηθείς σχετικά με την προ μηνών απόφαση να δοθεί σε fast lane η δυνατότητα στο ηλικιακό τόξο 30-44 να κάνει το εμβόλιο της ΑΖ, ο καθηγητής υπερασπίστηκε την κίνηση, λέγοντας ότι «με την επιλογή που έγινε σώθηκαν ζωές. Αν δεν είχε γίνει ο εμβολιασμός θα είχαμε περισσότερους νεκρούς».

Και πρόσθεσε ότι «δεν είναι σωστό να συζητάμε για αυτό το θέμα χωρίς να κάνουμε στάθμιση».

Ερωτηθείς αν συνιστά σε όσους έχουν ήδη κάνει την 1η δόση με AstraZeneca να κάνουν και την 2η, ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «εφόσον δεν έχεις εμφανίσει θρομβώσεις, η πιθανότητα να εμφανίσεις με την 2η δόση είναι ελάχιστη, θα κάνω έναν νεολογισμό και θα πω “ελαχιστοτατότατη”», είπε, καλώντας τους πάντες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό της 2ης δόσης με το ίδιο σκεύασμα.

Κληθείς να σχολιάσει την δυνατότητα της μίξης των εμβολίων, είπε ότι «η 2η δόση με άλλο εμβόλιο δεν συνιστάται και δεν γίνεται και τεχνικά, διότι δεν έχουμε τα επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα ενός μεικτού σχήματος» και πρόσθεσε: «Πάμε προς θετική κατεύθυνση, δεν είμαστε ακόμα εκεί».

pos-odigithike-i-epitropi-stin-apofasi-gia-to-astrazeneca0

Συνεπείς στην 2η δόση

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έκανε σήμερα τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών με δεδομένο ότι ένα ακόμη ορόσημο, αυτό των 7 εκατομμυρίων δόσεων, ξεπεράστηκε.

«Οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση και εκκρεμεί η δεύτερη, θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca εκτός αν υπάρχει αντένδειξη και αίτημα από τον γιατρό τους για κάποιον σοβαρό λόγο. Σας πληροφορώ ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει σπεύσει και κάνει τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Και έτσι πρέπει. Και νομίζω ότι όλοι οι επιστημονικοί φορείς σε αυτό καταλήγουν», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Διαβάστε: Τι αλλάζει για τα εμβόλια της AstraZeneca μετά την νέα σύσταση της Επιτροπής

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η διευθύντρια του ΕΜΑ η κ. Κουκ επανέλαβε στο Λουξεμβούργο ότι τα εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνεται. Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι σαφώς περισσότερα από τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες και έτσι πορευόμαστε». Όπως τόνισε, η Επιτροπή κάνει τη δουλειά της με επιστημονικούς όρους.

«Όπως γνωρίζετε, ήδη 60 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και όλοι αυτοί θα έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα και θα κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Σήμερα έχουμε φτάσει στα 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Το πρόγραμμα προχωράει πάρα πολύ καλά. Πράγματι, το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε πολλά θέματα επικοινωνιακά, αλλά η ουσία παραμένει. Τα εμβόλια είναι ασφαλή, οι επιστήμονές μας το επιβεβαιώνουν», κατέληξε.

Το ποσοστό των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους φτάνει στο 29%, καθώς πάνω από 2,9 εκατ. έχουν πλήρως εμβολιαστεί είτε με δύο δόσεις είτε με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Με μια δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 4,3 εκατ. άνθρωποι.

pos-odigithike-i-epitropi-stin-apofasi-gia-to-astrazeneca2

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

Στο μικροσκόπιο των ειδικών έχει μπει το ζήτημα των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca, μετά και τη σύσταση της αρμόδιας Επιτροπής για χορήγηση μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι εξακολουθεί να είναι ένα καλό εμβόλιο, τονίζοντας ότι πρόκειται για σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και όχι απαγόρευση. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από όλες τις χώρες τη Ε.Ε οι 20 συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει με το ίδιο εμβόλιο, εκτός και αν σημειώθηκε περιστατικό θρόμβωσης. Σημείωσε, δε, ότι οι πιθανότητες για περιστατικά θρομβώσεων είναι απειροελάχιστες στη δεύτερη δόση.

Ανέφερε ότι για όσους έχουν νοσήσει, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού δεν ακυρώνεται αυτόματα και η σχετική σύσταση της Επιτροπής είναι να γίνει μια δόση έξι μήνες μετά. «Αν ο πολίτης που έχει νοσήσει, έχει προγραμματισμένο ραντεβού δεύτερης δόσης, τότε θα ακυρώσει από μόνος του τη δεύτερη δόση. Το ίδιο θα συμβεί αν έχει νοσήσει και έχει προγραμματίσει πρώτη δόση. Θα την ακυρώσει και θα την βάλει στο προτεινόμενο από την επιτροπή διάστημα των έξι μηνών», δήλωσε. 

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλια Pfizer-Moderna: Οι ήπιες και οι σπάνιες σοβαρές παρενέργειες

Παγώνη: Να δοθούν σαφείς οδηγίες

Η πρόεδρος ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca, εξαιτίας του μεγάλου προβληματισμού σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου. «Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και να δώσει σαφείς οδηγίες», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Εξήγησε πάντως ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.

Έκανε δε γνωστό ότι 470.000 άνθρωποι θα κάνουν τη δεύτερη δόση της AstraZeneca και ότι μόνο μια χώρα ανά τον κόσμο κάνει διαφορετικό δεύτερο εμβόλιο. «Τα μηνύματα είναι λογικά, αλλά θα αλλάξουν τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Τέλος, εξήγησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου για 15 με 20 ημέρες.

Βατόπουλος: Γιατί αποφασίστηκε η αλλαγή των ηλικιακών ορίων

Νωρίτερα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε για τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή Εμβολιασμών οδηγήθηκε στην απόφαση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο βαριάς νόσησης από κορωνοϊό, τονίζοντας πως «μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000. «Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», σημείωσε. 

Πρόσθεσε, δε, ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ζητούμενο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός

Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο.

Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να κάνουν τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, 1 στο 1.000.000. 

Ερωτηθείς αν θα αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής ανέφερε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε. 

Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για 4ο κύμα της πανδημίας, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα είναι της ίδιας έντασης με το προηγούμενο, γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author