Πώς και πότε θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης

Estimated read time 1 min read

Νέο σενάριο για το άνοιγμα των κέντρων εστίασης εξετάζει η κυβέρνηση. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, ωστόσο εάν υπάρξει ανάλογη εισήγηση της «επιτροπής σοφών» υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, εξετάζεται να ανοίξουν και μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου. 

Οι οριστικές αποφάσεις για τα καταστήματα θα ληφθούν 18 με 20 Μαΐου με βάση τις οδηγίες της επιτροπής. 

Επανεξετάζεται, ακόμη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων. Ανάλογα με τη διαρρύθμιση θα ισχύει το όριο των τεσσάρων ατόμων για οικογένειες με περισσότερα άτομα ενώ τραπέζια θα επιτρέπονται και στους εσωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει επαρκής αερισμός από παράθυρα και πόρτες.

Οι διευκολύνσεις που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών 

Εντός της εβδομάδας που αρχίζει θα κατατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις που θα δίνονται στους καταστηματάρχες εστίασης για να επεκτείνουν το χώρο στον οποίο κάνουν χρήση των τραπεζοκαθισμάτων τους.

Διευκρινίσεις επί του θέματος έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο κεντρικό δελτίο του Star.

Οι ρυθμίσεις, τις οποίες επεξεργάσθηκαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, θα περιλαμβάνονται στην κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, πιθανότατα την Τετάρτη.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος με τη ρύθμιση τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν έως και να διπλασιάσουν το χώρο που διαθέτουν έως σήμερα προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος της χαμένης χωρητικότητάς τους.

Αυτό θα γίνει χωρίς να πληρώσουν επιπλέον τέλη στους Δήμους. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χώρος για επέκταση η υπόδειξη που κάνει η νομοθετική παρέμβαση είναι να μειώνονται τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

Σχετικά με τον ΦΠΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, γίνεται συζήτηση αν θα μειωθεί στον σερβιριζόμενο καφέ (αλλά και τα αναψυκτικά και τα ροφήματα) από το 24% στο 13%.

Όσον αφορά στη μείωση του ΦΠΑ εν γένει στην εστίαση, -από το 13% στο 11% με 12%- φαίνεται πιο δύσκολο, καθώς συναντά την αντίδραση των θεσμών.

Για τα ξενοδοχεία εξετάζεται το σενάριο αν θα μειωθεί το τέλος από το 13% στο 6%, αλλά και αν θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές και ακτοπλοΐα.

Ειδήσεις σήμερα:

Επεισόδια στην Κυψέλη: Αντιεξουσιαστές σπάνε βιτρίνες

Τραγωδία της Marfin: Οι επιζήσαντες μιλούν 10 χρόνια μετά

Κορωνοϊός – Νέες μελέτες: Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σταματούν τη μετάδοση



Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author