Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο ως τις 30 Νοεμβρίου – Τι ισχύει για γονείς και προσωπικό ΟΤΑ

Estimated read time 1 min read

Τα νέα μέτρα και το νέο καθεστώς που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για την αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στα νέα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού και στο καθεστώς που θα ισχύσει στο Δημόσιο και στην Αυτοδιοίκηση.
«Από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η κρίση, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας.

Στο Δημόσιο οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε να έχουμε:

  • Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.
  • Τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50%.
  • Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα μείνουν σπίτι, είτε με τηλεργασία, είτε με άδεια.
  • Οι γονείς μπορούν να μείνουν σπίτι είτε με ωράριο μειωμένο κατά 25%, είτε με συνεννόηση, είτε με χρήση άδειας, ώστε ο ένας από τους δύο γονείς να είναι σπίτι με τα παιδιά του.
  • Από Δευτέρα ισχύει για όλους και για τους γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Εργασίας.

Τι ισχύει για γονείς και ΟΤΑ

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος «για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά στους σταθμούς αυτούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας. Δηλαδή μειωμένο ωράριο κατά 25% ή εναλλακτικό ωράριο κατόπιν συνεννόησης με την υπηρεσία ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού».

Το προσωπικό των δημοτικών παιδικών σταθμών, οι καθαρίστριες των σχολείων αλλά και οι υπάλληλοι σε άλλα νομικά πρόσωπα των δήμων που παραμένουν κλειστά θα αξιοποιηθεί από τους δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες, ιδίως στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, δηλαδή παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, ανάλογη των ημερών που μένουν κλειστοί οι σταθμοί και συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή με υποχρέωση επιστροφής του 50% για τους ιδιοκτήτες των σταθμών.

«Η Αυτοδιοίκηση καλείται τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες να συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη της κοινωνίας στη συνοχή και την αλληλεγγύη ιδιαίτερα απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Κάλεσε τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες «να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού αξιοποιώντας στο έπακρο τις υπηρεσίες τους» και προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης τη Δευτέρα που θα δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης διοικητικού προσωπικού για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων του lockdown.

Υπενθύμισε ότι δεν θα πληρώνουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις, τα γραφεία, οι εταιρείες και τα καταστήματα για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά λόγω κορονοϊού, ενώ ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί πρόσθετη ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ στους δήμους και στις περιφέρειες για να αναπληρώσουν τις απώλειες των εσόδων τους.

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή άρθρου www.ert.gr

You May Also Like

More From Author