Πώς θα επιλέγονται οι ταξιδιώτες που θα επιβάλλονται σε τεστ στα αεροδρόμια

Estimated read time 1 min read

Για το λόγο αυτό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε αυτοψίες σε περιφερειακά αεροδρόμια για να διαπιστώσει εάν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ακόμη, ανακοίνωσε ασκήσεις προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ τόνισε πως θα γίνονται εκατοντάδες έλεγχοι για covid 19 καθημερινά. 

Όπως διαβεβαίωσε από το Ηράκλειο: «Τα μέτρα υποδοχής των ταξιδιωτών, όλα τα πρωτόκολλα έχουν ολοκληρωθεί, και ήδη τη Δευτέρα και την Τρίτη θα τρέξουν και οι ασκήσεις προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Η λήψη των δειγμάτων θα γίνεται στοχευμένα, μέσα από μια διαδικασία με επιστημονικό υπόβαθρο, άρα από την ώρα που κάποιος θα μπαίνει μέσα, θα ξέρουμε ότι θα πρέπει στον συγκεκριμένο άνθρωπο να γίνει το τεστ και μάλιστα θα γίνεται από υγειονομικά συνεργεία των ενόπλων δυνάμεων που θα συνεπικουρούνται από την πυροσβεστική και την αστυνομία.

Σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με τον αερολιμενάρχη και το υγειονομικό προσωπικό και όλους τους εμπλεκόμενους, νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά».

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα ζητήματα που αφορούν στον τουρισμό είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, όμως εξίσου σημαντικά και σε πρώτο πλάνο είναι και τα ζητήματα της δημόσιας υγείας. Αυτό που θα συμβεί, είναι ότι θα ανοίξει η χώρα αλλά με απόλυτους κανόνες υγείας και υπευθυνότητας απέναντι στις διαδικασίες που χρειάζονται, ώστε να είναι ασφαλείς και οι ταξιδιώτες που θα έρθουν, αλλά κυρίως ο γενικός πληθυσμός που θα τους υποδεχθεί. Είναι μια δύσκολη άσκηση, παρόλα αυτά έχουμε αποδείξει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και όλοι οι Έλληνες, ότι στα δύσκολα, όλοι μαζί σε πνεύμα συνεργασίας, συνεννόησης και συναίνεσης μπορούμε να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Ανακοίνωσε δε, ότι καθημερινά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα λαμβάνονται 825 δείγματα που θα ελέγχονται σε εργαστήριο στην Κρήτη.

Ο κ. Χαρδαλιάς πάντως, δήλωσε αισιόδοξος ενώ διευκρίνισε ότι παραμένουμε όλοι σε επιφυλακή.

 «Ο ιός είναι εδώ και αν ατομικά ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί ως σύνολο εφαρμόσουμε τα μέτρα, το όποιο κρούσμα μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται, θα το αντιμετωπίσουμε και όλα θα πάνε καλά. Αυτή η σεζόν είναι μια άσκηση για το αύριο. Είναι μια άσκηση για το μέλλον του τουρισμού στη χώρα, και ο καθένας μας καλείται να παίξει ένα συγκεκριμένο ρόλο και θα τον παίξουμε με υπευθυνότητα με συνέπεια με νηφαλιότητα και με ψυχραιμία» συμπλήρωσε. 

2920378

Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ

Πάντως, ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε ως το επόμενο μεγάλο στοίχημα τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν τα όποια κρούσματα καταγραφούν, ενώ συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα από όλους. «Δεν υπάρχει κάτι που να με προβληματίζει ιδιαίτερα. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τον τρόπο, τις διαδικασίες και τα μέσα για να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην εφαρμογή συγκεκριμένου πρωτοκόλλου και διαδικασίας.  Έχει αξία μέσα από το μηχανισμό παρακολούθησης να το διαχειριστούμε και να λύσουμε όποιο πρόβλημα προκύψει» ανέφερε.

Τι ισχύει για τα πλοία 

Aπό 1η Ιουλίου για τις θαλάσσιες αφίξεις επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί ουσιαστικά η είσοδος ταξιδιωτών από Ιταλία. Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη (ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα (Passenger load factor) είτε μέσω διαδικτύου στο travel.gov.gr, είτε εφαρμογής ή και σε χαρτί, τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα.

Θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ και θα υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας στις πρωτεύουσες των νομών, όπου θα διαμένουν 14 μέρες όσοι έχουν βγει θετικοί στον ιό.

Η φόρμα που θα πρέπει να συμπληρώνουν οι επιβάτες των διεθνών πτήσεων

Παράλληλα, με αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προβλέπεται η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in.

Συγκεκριμένα, εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας μας, η ΥΠΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την αεροπορική οδηγία (Notam), που εκδόθηκε σήμερα, Σάββατο και θα ισχύει έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, και προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF).

Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr. 

Όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τους τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.  

Capture

Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19. 

Οι εννέα οδηγίες

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε εννέα οδηγίες για τους ταξιδιώτες. 

Αναλυτικά: 

  1. Συχνή χρήση αντισηπτικού
  2. Χρήση μάσκας
  3. Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών
  4. Αποφυγή επαφής χεριών με στόμα, μύτη και μάτια
  5. Πέταμα τη μάσκας και των γαντιών σε κάδους απορριμμάτων
  6. Βήξιμο ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο
  7. Τήρηση αποστάσεων ασφαλείας
  8. Πληρωμές ανέπαφα, κατά προτίμηση
  9. Αποφυγή χρήσης ασανσέρ

tourismos

 



Πηγή άρθρου www.cnn.gr

You May Also Like

More From Author