Πώς θα «δουλεύει» το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Estimated read time 1 min read

Επαναφορά της βάσης εισαγωγής, για να μην μπαίνουν με «λευκή κόλλα» στα ΑΕΙ, διπλά μηχανογραφικά, κατάργηση των αιωνίων φοιτητών και Πανεπιστημιακή Αστυνομία έρχονται να φέρουν τα πάνω κάτω στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με στόχο να προσεγγίσει αυτή τα διεθνή πρότυπα. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως πήρε το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου τις επόμενες ημέρες το σχέδιο νόμου να μπει σε δημόσια διαβούλευση και μετά τις γιορτές να κατατεθεί προς ψήφιση, στη Βουλή.

«To κάθε πανεπιστήμιο θα μπορεί να βάλει τη δική του βάση, άλλη σε ένα περιφερειακό τμήμα Μαθηματικών και άλλη στο τμήμα της Αθήνας», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Βασίλης Διγαλάκης λέγοντας ότι σχολές όπως οι Ιατρικές και τμήματα του Πολυτεχνείου δεν αναμένεται να υπάρχουν στον δεύτερο γύρο των μηχανογραφικών δελτίων. Σημαντική κρίνεται και η επιλογή του πεδίου για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ισχύσουν από φέτος, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων προκείμενου να μην αιφνιδιαστούν οι υποψήφιοι. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζεται με κανέναν τρόπο η προετοιμασία των φετινών υποψηφίων, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Πρέπει να γνωρίζουν ότι αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Μπαίνει τέρμα, όμως, στην είσοδο υποψηφίων με βαθμούς κάτω από τα βάση και εισάγεται η δυνατότητα των ΑΕΙ να ορίζουν μόνα τους τη βάση που επιθυμούν και η οποία θα είναι διαφορετική ανά τμήμα. Κάθε υποψήφιος θα συμπληρώνει, λοιπόν, δύο μηχανογραφικά δελτία ώστε σε περίπτωση που δεν πιάσει τις σχολές που επιθυμεί να έχει τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας αμέσως μετά. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί ο αριθμός των επιτυχόντων σε «άσχετες» σχολές. Οπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο με το σύστημα αυτό εξασφαλίζεται ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για να τονίσει ότι ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία.

Ως ελάχιστη βάση εισαγωγής ορίζεται ο μέσος όρος των μέσων επιδόσεων όλων των ως υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το τμήμα. Η αλλαγή αυτή στοχεύει στη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, επομένως και τη θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών και τη μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου. Επίσης, στόχος είναι η ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ.

Ωστόσο, η γενική αυτή βάση εισαγωγής θα λειτουργεί ως βάση αναφοράς, αφού προβλέπεται ένα είδος αυτονομίας για κάθε τμήμα, να αυξομειώσει τη βάση εισαγωγής του σε σχέση με αυτή. Δηλαδή προβλέπεται ένα εύρος ποσοστών της βάσης εισαγωγής που μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα, ανάλογα τη ζήτηση ή τις απαιτήσεις τους.

Κάθε πανεπιστήμιο και τη δική του βάση

Ενα τμήμα θα μπορεί να καθορίσει τη βάση του στο 80% της βάσης εισαγωγής μειώνοντας τα μόρια βάσης του κατά 20% της βάσης αναφοράς  ή στο 110% , όπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Διγαλάκης. Ο ίδιος εξηγεί ότι, π.χ., με επίδοση 9.000 μορίων ένα τμήμα Μαθηματικών στην Περιφέρεια μπορεί να βάλει ως ελάχιστη βάση εισαγωγής στο 80% άρα η βάση είναι τα 7.200 μόρια και ένα άλλο στην Αθήνα στο 110% και πολλαπλασιάζοντάς το με το 1,1 η βάση του να διαμορφώνεται τελικά στα 9.900 μόρια.

Από τις αποφάσεις των ΑΕΙ προκύπτει ότι θα μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων αν ανεβάσουν τη βάση εισαγωγής.

Δύο φορές μηχανογραφικό

Οσον αφορά τη διαδικασία εισαγωγής, θεσπίζεται διπλή δυνατότητα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού. Την πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα δηλώνουν περιορισμένο αριθμό σχολών και τη δεύτερη φορά όσοι δεν εισήχθησαν θα διεκδικούν τις θέσεις που έμειναν κενές από το πρώτο μηχανογραφικό. «Στόχος των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπεφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε πανεπιστημιακό τμήμα εισαγωγής. Ενθαρρύνονται, έτσι, οι συνειδητές επιλογές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ενώ επιτυγχάνεται η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή τυχαίας επιλογής».

Οριο φοίτησης

Προτείνεται ως ανώτατο όριο φοίτησης το Ν+½Ν, όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών.

Για παράδειγμα, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 4 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 2. Οπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 6 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά τρία. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης που υπάρχει με τους αιώνιους φοιτητές είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισοί περίπου φοιτητές έχουν ξεπεράσει το χρονικό όριο των σπουδών. Σύμφωνα με έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), η χώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτων επί των φοιτητών (9,41%) έναντι 24,15% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ετών, συγγράμματα δηλώνουν ότι επιθυμούν να λάβουν 250.000 φοιτητές, δηλαδή περίπου οι μισοί από όσους έχουν τη φοιτητική ιδιότητα. Το καθεστώς των αιώνιων φοιτητών είχε καταργηθεί επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου πριν από πέντε χρόνια, ενώ επανήλθε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι εγγεγραμμένοι φοιτητές είναι λίγο περισσότεροι από 100.000, ενώ οι φοιτητές που παρακολουθούν κανονικά τις σπουδές τους και δεν έχουν ξεπεράσει τα προβλεπόμενα έτη σπουδών ανά τμήμα είναι περίπου 50.000. Παρόμοια είναι η αναλογία σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στις πολυτεχνικές σχολές, όπου οι μισοί από τους φοιτούντες είναι ενεργοί. Μεγαλύτερο αριθμό ενεργών φοιτητών φαίνεται ότι έχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ από τους περίπου 60.000 φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενεργοί είναι περίπου οι μισοί

ΟΠΠΙ, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Η δέσμη αυτή ρυθμίσεων περιλαμβάνει τη διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στον χώρο των ΑΕΙ, όπως η ελεγχόμενη είσοδος, η ενίσχυση των διατάξεων Πειθαρχικού και Ποινικού Δικαίου, με τη θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, με στόχο την πρόληψη και αποτροπή πράξεων βίας και ανομίας στο πανεπιστήμιο, και τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), αποτελούμενης από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας που θα υπάγονται ιεραρχικά στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Οι πρυτάνεις έχουν συμφωνήσει ομόφωνα για τη βάση εισαγωγής και κατά πλειοψηφία για την ΟΠΠΙ. Η ΠΟΣΔΕΠ είναι θετική για τη δημιουργία της ΟΠΠΙ Ιδρύματος, αλλά το Σώμα να είναι υπό την εποπτεία των πρυτάνεων και όχι από την Αστυνομία, ενώ το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών συμφωνεί με την είσοδο στον χώρο του πανεπιστημίου με επίδειξη ταυτότητας.

Ειδήσεις σήμερα

Κρούσματα κορωνοϊού: Στο 0,67 ο δείκτης μετάδοσης – Έντονο επιδημιολογικό φορτίο σε Κεντρικό και Βόρειο Τομέα Αθηνών

«Κόκκινος συναγερμός» για τα Χριστούγεννα: Σαρωτικοί έλεγχοι και αυστηρά μέτρα για την αποφυγή νέου κύματος

Καιρός: «Ανοιξιάτικη» παραμονή και Χριστούγεννα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author