Πώς έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση μομφής

Estimated read time 1 min read

Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η επιλογή του συγκεκριμένου χρονικού σημείου για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Όπως τονίζουν, η πρόταση αυτή δεν απηχεί μόνο το μπάχαλο και το επιτελικό χάος που αποκαλύφθηκε στην πρόσφατη κακοκαιρία, αλλά συσσωρεύει τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι –όπως αναφέρει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ– «αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα».

Η κατάλληλη συγκυρία

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάλλεται πανταχόθεν, ακόμα και εντός του δικού της στρατοπέδου, για τη διαχείριση ενός φυσικού φαινομένου για το οποίο είχε προειδοποιηθεί μέρες νωρίτερα («Η Αττική παραδόθηκε στην κακοκαιρία, οδηγοί εγκλωβίστηκαν για ώρες, χιλιάδες νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ηλεκτρισμό, νοσοκομεία χωρίς τροφοδοσία και από την εικόνα χάους εξαφανίστηκαν για μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόταση).

Παράλληλα, η χώρα παρουσιάζει καθημερινά ένα πολύ υψηλό αριθμό θανάτων από την πανδημία, ενώ το ΕΣΥ είναι εξουθενωμένο και αποδυναμωμένο. Εξάλλου, η ακρίβεια μαστίζει τους πολίτες, με το Μαξίμου να δείχνει ανήμπορο να σταματήσει την οικονομική αφαίμαξη κυρίως των πιο αδύναμων στρωμάτων. 

Τα προβλήματα αυτά εντοπίζει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η χώρα καταλαμβάνει περίοπτα αρνητική θέση στους πίνακες της πανδημίας και η κυβέρνηση επιλέγει να μην λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και των γιατρών και των νοσηλευτών που δίνουν καθημερινά τη μάχη χωρίς την αναγκαία στήριξη. Αντίθετα, κηρύσσουν για ακόμη μια φορά το τέλος της πανδημίας και αντιμετωπίζουν το θάνατο ως φυσικό επακόλουθο. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες χάνουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, λόγω του ανεξέλεγκτου κύματος ακρίβειας στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να λάβει οποιοδήποτε επαρκές μέτρο στήριξης της κοινωνίας και επιλέγει να διαχειριστεί την κρίση με το επικοινωνιακό σύνθημα ότι πρόκειται για παροδικό και παγκόσμιο φυσικό φαινόμενο». 

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν –σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ– την κατάλληλη συγκυρία για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία πλέον «δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών».

Οι συζητήσεις και οι παράπλευρες «ευκαιρίες»

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε μια πρώτη συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και στενών του συνεργατών) για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, το πρωί της Τετάρτης, λίγο πριν από τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ακολούθησε η πιο διευρυμένη συζήτηση που έγινε το πρωί της Πέμπτης, όπου οριστικοποιήθηκε η κατάθεση της πρότασης, την οποία ανήγγειλε ο πρόεδρος του κόμματος. 

Παράλληλα, η ενέργεια αυτή δίνει την ευκαιρία συσπείρωσης στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δυνατότητα περιορισμού των όποιων εσωκομματικών τριβών. Την ίδια ώρα, παρέχει την ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση να μετρήσει τις αντιδράσεις που θα έχουν άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. 

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Σημειώνεται ότι ήδη έχει τοποθετηθεί ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σημείωσε πως θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, ωστόσο τόνισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε στα μικροκομματικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα».

Την πρόταση δυσπιστίας στηρίζουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ το ίδιο φαίνεται πως θα πράξει και το ΜέΡΑ25 με τον Γιάνη Βαρουφάκη να προχωρά σε μια διφορούμενη δήλωση που στρέφεται και κατά του Αλ. Τσίπρα. 

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχε κάνει και με όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, καταψηφίζοντας στο “πρόσωπό” τους την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή, την υγεία, το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικά τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, για να διασφαλίσει τα κέρδη των λίγων, τις επιλογές του σημερινού σάπιου κράτους και συστήματος» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος «για την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης της ΝΔ», αναφέρει σε δήλωση του το κομμουνιστικό κόμμα.

«Το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι, όμως, η λαϊκή αγανάκτηση και η οργή που συσσωρεύεται να γίνει δύναμη πάλης, σύγκρουσης και ανατροπής. Αυτή είναι η διέξοδος για το λαό και όχι η αναζήτηση ίδιων επίδοξων “σωτήρων”, που θα συνεχίσουν το ίδιο αντιλαϊκό έργο από εκεί που το άφησε ο προηγούμενος, όπως συνέβη τόσες φορές στο παρελθόν» επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:

«Το ΚΚΕ θα αναδείξει στη συζήτηση στη Βουλή την ουσία αυτής της στρατηγικής, που υπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και που σ’ όλα τα μέτωπα (πανδημία, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές, εργασιακά, Ταμείο Ανάκαμψης, εξωτερική πολιτική κλπ), φορτώνει νέα βάρη στο λαό και τον οδηγεί σε νέες μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους. Θα αναδείξει ταυτόχρονα και τις ευθύνες όλων των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν και έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτή την αντιλαϊκή στρατηγική, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από αυτή της αντιπολίτευσης».

Από την πλευρά του ΜέΡΑ25 ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο Ράδιο ΜέΡΑ δήλωσε: «Είχαμε ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής τον Δεκέμβριο. Σήμερα με αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας τους συσπειρώνει. Εμείς θα καταθέσουμε την ψήφο μομφής μας, αλλά θα είναι ψήφος μομφής προς τον κ. Τσίπρα και προς την Μητσοτάκης ΑΕ.» Και συνέχισε την επίθεση σε διπλό μέτωπο λέγοντας: «Μητσοτάκης και Τσίπρας στη Βουλή επιδίδονται σε μια ασύλληπτη ανούσια άστοχη κοκκορομαχία για το ποιος είναι καλύτερος και πιο ωραίος και ποιος ολιγάρχης θα τα έκανε καλύτερα. Εμείς θα κάνουμε το παν για να ακουστεί η πραγματικότητα και να μη μείνει στο απυρόβλητο η παρασιτική κρατικοδίαιτη ολιγαρχία».

Από την Ελληνική Λύση ανακοινώθηκε το εξής: «Καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα στην γραμμή της Ελληνικής Λύσης, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Στις 18 Δεκεμβρίου 2021, από το βήμα της Βουλής είχα ζητήσει προσωπικά την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προσφυγή στις κάλπες για να λυτρωθεί η πατρίδα μας από τα δεινά που έφερε η κυβερνηση της ΝΔ με τα ολέθρια λάθη της. Καλώντας μάλιστα τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής διότι η Ελληνική Λύση δεν διέθετε τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να το πράξει».

«Εξυπακούεται λοιπόν ότι θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής, όχι για να επαναφέρουμε τον καταστροφικό ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά για να ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει μία τετραετία» δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος. 

Την Παρασκευή ξεκινά η διαδικασία 

Η συζήτηση της πρότασης μομφής θα αρχίσει το απόγευμα της Παρασκευής και στόχος της σχετικής απόφασης που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί περί τις 20:00 της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Η συζήτηση θα αρχίσει με τις τοποθετήσεις δύο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, και συγκεκριμένα του Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Θα ακολουθήσει ένας κύκλος έξι ομιλητών από κάθε κόμμα της Βουλής, και η συζήτηση θα συνεχιστεί με 12μελείς κύκλους ομιλητών (5 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, 1 Κίνημα Αλλαγής, 1 ΚΚΕ, 1 Ελληνική Λύση και 1 ΜέΡΑ25).

Οι συνεδριάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα αρχίσουν στις 10:00 πμ.

Η κατάθεση πρότασης μομφής σημαίνει ότι σταματά αυτομάτως κάθε νομοθετικό έργο, ενώ, για να περάσει απαιτούνται 151 ψήφοι. Έτσι, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο “Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη” αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ, και θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνεδριάσεις, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author