Πύρινος εφιάλτης στην Αττική – Κάηκαν σπίτια και πάρκα στη Βούλα

Estimated read time 1 min read

Η πυρκαγιά στην κατοικημένη περιοχή έχει προξενήσει σύμφωνα με την πρώτη εικόνα ζημιές σε αρκετά σπίτια, αλλά λόγω του ότι φαίνεται να εξασθενούν οι άνεμοι παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και γίνεται αγώνας για την αντιμετώπιση συνεχών αναζωπυρώσεων

(upd 7) Σε γενική επιφυλακή έχει κηρυχθεί όλη η δύναμη της Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το Σάββατο (4/6/2022) από την ‘Ανω Γλυφάδα και έφτασε στην ‘Ανω Βούλα.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Π.Σ.Γιάννης Αρτοποιός η πυρκαγιά στην ‘Ανω Βούλα παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, με διάσπαρτες εστίες, ωστόσο όταν ξεκίνησε ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς έπνεαν βόρειοι άνεμοι με ριπές 8 μποφόρ, που την έσπρωξαν μέσα στον αστικό ιστό.
Για το λόγο αυτό απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, οι οποίο ειδοποιήθηκαν και με μήνυμα του 112 που εστάλη στις 16.20΄.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τόνισε ο κ. Αρτοποιός, κινητοποιήθηκαν άμεσα και ενισχύονταν συνεχώς.
Στην πυρκαγιά στην ‘Ανω Γλυφάδα και την ‘Ανω Βούλα μετέβησαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μαζί με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Ισχυρές δυνάμεις και επιφυλακή

Eπιχειρούν συνολικά 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, που ενισχύθηκαν με δυνάμεις από την Πελοπόννησο, την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα. Από αέρος επιχειρούσαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ήταν για εναέριο συντονισμό.
Επίσης ο στρατός διέθεσε ένα ελικόπτερο.
Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν πολλοί εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.
Για τα αίτια των πυρκαγιών γίνονται έρευνες από τα κατά τόπους ανακριτικά τμήματα και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν στην επικράτεια 61 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Ο εκπρόσωπος του Π.Σ. απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, νq ενημερώνουν αμέσως σε περίπτωση πυρκαγιάς, να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των αρχών και να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας.
Παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος δυνάμεις από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, καθώς από τις 6 το απόγευμα είναι σε εξέλιξη και δεύτερη πυρκαγιά στο βουνό του Υμηττού.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, ενώ η πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη μέσα στα σπίτια στην ‘Ανω Βούλα, εκδηλώθηκε η δεύτερη εστία στο βουνό, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη, σε σημείο με δάσος, όπου πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.
Η πυρκαγιά στην κατοικημένη περιοχή έχει προξενήσει σύμφωνα με την πρώτη εικόνα ζημιές σε αρκετά σπίτια, αλλά λόγω του ότι φαίνεται να εξασθενούν οι άνεμοι παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και γίνεται αγώνας για την αντιμετώπιση συνεχών αναζωπυρώσεων, κυρίως από τις επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές.
Το μέτωπο που απασχολεί τους πυροσβέστες είναι της δεύτερης πυρκαγιάς στο βουνό, όπου εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Το μέτωπο αυτό αντιμετωπίζεται κυρίως από τις εναέριες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν.
Για την εικόνα της πυρκαγιάς αναμένεται ότι θα γίνει ενημέρωση αργότερα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

ΔΕΔΔΗΕ: Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά στη Βούλα προκλήθηκε από το δίκτυο ηλεκτρισμού

Από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής τα αίτια της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Βούλας, ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας ανέφερε νωρίτερα το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 ότι ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ.
«Aπό το KYT – κέντρο διανομής της Γλυφάδας ξεκίνησε η φωτιά. ¨
Εκεί αναχαιτίστηκε από τα αεροσκάφη, ωστόσο ένα κομμάτι της κατέβηκε σε χαράδρα και έφερε τη φωτιά στο πίσω μέρος της πόλης» επισήμανε ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι πρώτες ενδείξεις

Όμως πηγές του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στο Πανόραμα Βούλας, ξεκίνησε από υποσταθμό.
Αλλά και από την πλευρά του διαχειριστή του δικτύου υψηλής και υπερυψηλής τάσης (ΑΔΜΗΕ) πηγές έλεγαν ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά έχει σχέση με το δίκτυό του.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αποκλείει ότι μπορεί να έγινε κάποια έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στο σημείο, ενώ επιβεβαιώνει ότι έγιναν και διακοπές ρεύματος.

Μήνυμα 112

Νωρίς το απόγευμα εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να απομακρυνθούν.
Έκκληση μέσω του 112 απηύθυνε η Πολιτική Προστασία στους κατοίκους της Άνω Βούλας και των γύρω περιοχών να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες από την πυρκαγιά έχουν φθάσει ήδη σε κατοικημένη περιοχή και στις αυλές των σπιτιών.

Το μήνυμα του 112 αναφέρει:

« Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας .
Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα εκκενώστε τώρα προς πλατεία Άλσους Άνω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».
Το μήνυμα παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας για οδηγίες αυτοπροστασίας .
Ήδη αστυνομικοί κινούνται πόρτα πόρτα στην περιοχή καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν.
1112.png

Η φωτιά έκαψε άλση και πάρκα στο Πανόραμα Βούλας

Άλση και παρκάκια στο Πανόραμα της Βούλας έκαψε η φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι σε περιοχή της ‘Ανω Γλυφάδας και στη συνέχεια, λόγω των ισχυρών ανέμων, κινήθηκε προς νοτιότερο κομμάτι του Υμηττού.
«Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη»,  είπε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και συνεχίζει:
«Η φωτιά έχει μπει στο Πανόραμα και έχει κάψει άλση και παρκάκια, ακόμη και κάποιες τέντες, αλλά δεν έχουν καεί σπίτια.
Ήρθε από δύσβατη περιοχή, στην οποία δεν μπορούσαν οι δυνάμεις να επέμβουν καθοριστικά.
Ο αέρας είναι ισχυρός. Έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης κι έχουν σταλεί μηνύματα με το 112.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν καεί σπίτια και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για την ελέγξουμε».

Προληπτική εκκένωση γηροκομείου και των παιδικών χωριών SOS

Την εκκένωση και νέων περιοχών ζήτησε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, καθώς η φωτιά που πέρασε από την ‘Ανω Βούλα, συνεχίζει την κατεύθυνσή της προς τη Βάρη.
Έτσι, μετά την εκκένωση της περιοχής Πανόραμα, ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανακοίνωσε πως δίνεται εντολή εκκένωσης και για τις περιοχές Νέα Κάλυμνος και Εξοχή στη δημοτική κοινότητα Βούλας από τη λεωφόρο Καλύμνου και προς το βουνό, αλλά και στην περιοχή Δίλοφο και Χερώματος της δημοτικής ενότητας Βάρης από τη λεωφόρο Βάρης προς το βουνό.
Προληπτικά ζητήθηκε και η εκκένωση ενός γηροκομείου, αλλά και των παιδικών χωριών SOS.
Ο κ. Κωνσταντέλλος ζήτησε από τους κατοίκους που έχουν μέτωπο προς τον ορεινό όγκο, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, ν’ ανεβάσουν τις τέντες, να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να συνεργαστούν με τις Αρχές.

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η πυρκαγιά στη Γλυφάδα – Προς Βούλα το μέτωπο - Εκκένωση κατοίκων, μήνυμα 112
fire_1.JPG
Άνδρας με κοριτσάκι στην αγκαλιά του απομακρύνεται από την περιοχή της πυρκαγιάς που καίει μέσα σε κατοικημένη περιοχή στην Άνω Βούλα, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022. Προς τη Βούλα έχει κινηθεί η φωτιά, που ξέσπασε νωρίτερα σε περιοχή της Άνω Γλυφάδας. Κι εκεί πλέον αρχίζει να απειλείται κατοικημένη περιοχή. Μάλιστα ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ζήτησε να γίνει εκκένωση της περιοχής Πανόραμα, από την οδό Υμηττού και προς τον ορεινό όγκο και οι κάτοικοι να συνεργαστούν με τις Αρχές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση φωτιάς που καίει μέσα σε κατοικημένη περιοχή στην Άνω Βούλα, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022. Προς τη Βούλα έχει κινηθεί η φωτιά, που ξέσπασε νωρίτερα σε περιοχή της Άνω Γλυφάδας. Κι εκεί πλέον αρχίζει να απειλείται κατοικημένη περιοχή. Μάλιστα ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ζήτησε να γίνει εκκένωση της περιοχής Πανόραμα, από την οδό Υμηττού και προς τον ορεινό όγκο και οι κάτοικοι να συνεργαστούν με τις Αρχές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που καίει μέσα σε κατοικημένη περιοχή στην Άνω Βούλα, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022. Προς τη Βούλα έχει κινηθεί η φωτιά, που ξέσπασε νωρίτερα σε περιοχή της Άνω Γλυφάδας. Κι εκεί πλέον αρχίζει να απειλείται κατοικημένη περιοχή. Μάλιστα ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ζήτησε να γίνει εκκένωση της περιοχής Πανόραμα, από την οδό Υμηττού και προς τον ορεινό όγκο και οι κάτοικοι να συνεργαστούν με τις Αρχές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ


Όσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς, από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής, ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας ανέφερε νωρίτερα ότι ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΗΕ.
Για την διερεύνηση των αιτίων έχει σταλεί στο σημείο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, οπού άρχισε ήδη την συλλογή στοιχείων.
Παράλληλα από την αστυνομία έγιναν και νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Πανόραμα Βούλας και συγκεκριμένα πραγματοποιούνται εκτροπές στην συμβολή των οδών Τροίας και Πριάμου Έκτορος και Πατρόκλου και Θεσσαλίας και Αρματολών.

house.JPGfire_2_1.JPG
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που καίει μέσα σε κατοικημένη περιοχή στην Άνω Βούλα, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022. Προς τη Βούλα έχει κινηθεί η φωτιά, που ξέσπασε νωρίτερα σε περιοχή της Άνω Γλυφάδας. Κι εκεί πλέον αρχίζει να απειλείται κατοικημένη περιοχή. Μάλιστα ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ζήτησε να γίνει εκκένωση της περιοχής Πανόραμα, από την οδό Υμηττού και προς τον ορεινό όγκο και οι κάτοικοι να συνεργαστούν με τις Αρχές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
3_212.JPG

Σε ετοιμότητα το Ασκληπιείο Βούλας.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή για να υποδεχθεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια το Ασκληπιείο Βούλας.
Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή έχει ξεσπάσει μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, η οποία μαίνεται.


Σχολείο για τη φιλοξενία των κατοίκων του Πανοράματος

Την εντολή ν’ ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους.
Η φωτιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου (4/6/2022) από την ‘Άνω Γλυφάδα, έχει μπει στο Πανόραμα της ‘Ανω Βούλας, όπου είχε δοθεί έγκαιρα εντολή εκκένωσης, ενώ στάλθηκε και μήνυμα με την υπηρεσία του 112.
Ο άνεμος είναι ισχυρός και ήδη έχουν καεί άλση και παρκάκια μέσα στο Πανόραμα, υπάρχουν φθορές εξωτερικά σε σπίτια και σ’ ένα εξ αυτών η φωτιά μπήκε και στο εσωτερικό του, με την Πυροσβεστική να σπεύδει για την κατάσβεση και για να μην επεκταθεί στις γύρω κατοικίες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Βούλα

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η ΕΛΑΣ στο Πανόραμα Βούλας λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Ειδικότερα σύμφωνα με νέα ενημέρωση η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς:
• Στην οδό Υμηττού στην συμβολή με τις οδούς Λεωνίδου και Θεσπιών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βο
• Στην οδό Προόδου από το ύψος της συμβολής της με την Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό
• Στην οδό Πειραιώς από το ύψος της συμβολής της με τη Βουλιαγμένη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.
• Στην οδό Δερβενακίων από το ύψος της συμβολής της με την οδό Δημ. Γούναρη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.
• Στην οδό Ζακύνθου από το ύψος της συμβολής της με την Δημητσάνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.
• Στην οδό Κυδωνίων από το ύψος της συμβολής της με την Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό
• Επί της συμβολής των οδών Παρνασσού και Κατσαντώνη ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

Η ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το Σάββατο (4/6/2022) σε ‘Ανω Γλυφάδα και Βούλα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τo Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – κατά περίπτωση – απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, προληπτική εκκένωση περιοχών, απεγκλωβισμό ατόμων και ζώων.
Παράλληλα, ενεργούν για τη διασφάλιση της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής.
Πιο αναλυτικά, έχουν διατεθεί πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), που μέχρι στιγμής, ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου ‘Αμεσης Δράσης και συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων.
Επιπρόσθετα, ειδικό όχημα της αστυνομίας βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Νεκταρίου στο Πανόραμα, παρέχοντας στους πολίτες νερό και τρόφιμα.
Η ΕΛΑΣ συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Reuters: Πικρές μνήμες στην Ελλάδα από τις πυρκαγιές

Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά μαίνεται στα περίχωρα της Αθήνας το Σάββατο (4/6/2022), προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα, όπως αναφέρει το Reuters.
Ενισχυμένη από τους ισχυρούς ανέμους, η φλόγα εξαπλώθηκε γρήγορα στις πλαγιές του Υμηττού απλώνοντας πυκνά σύννεφα καπνού πάνω από τα νότια προάστια.
Προληπτικά, οι αρχές πολιτικής προστασίας εκκένωσαν ορισμένες περιοχές της Βούλας και της Γλυφάδας, περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.
Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters πως είδε τουλάχιστον δύο σπίτια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τη φωτιά.
«Λόγω των έντονων βόρειων ανέμων η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα και πλησίασε την πόλη», δήλωσε σε ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.
«Ζητάμε από τους συμπολίτες μας να είναι πολύ προσεκτικοί», πρόσθεσε.
Περισσότεροι από 130 πυροσβέστες με τη βοήθεια 6 πυροσβεστικών αεροσκαφών και 4 ελικοπτέρων έριξαν τόνους νερού σε μια προσπάθεια να σβήσουν τη φωτιά, η οποία μαίνεται για περισσότερες από επτά ώρες.
Μια σειρά από πυρκαγιές κατέκαψε περίπου 300.000 στρέμματα δάσους και θαμνώδεις εκτάσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω του χειρότερου καύσωνα της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια, υπενθυμίζει το Reuters.
Η χώρα έχει πικρές μνήμες από μια πυρκαγιά του 2018 που έπληξε την παραθαλάσσια πόλη Μάτι κοντά στην Αθήνα, σκοτώνοντας 102 ανθρώπους μέσα σε λίγες ώρες.

Λέκκας: Γιατί είναι επικίνδυνη πυρκαγιά

.
Τους πέντε παράγοντες που συνθέτουν τον υψηλό κίνδυνο και τη μεγάλη τρωτότητα στην περιοχή της Βούλας δημιουργώντας υψηλής τάξης διακινδύνευση αναλύει ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, σύμφωνα με ανάλυση του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του ιδίου.

Οι πέντε παράγοντες κινδύνου είναι οι ακόλουθοι:

οι ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι διαφοροποιήσεις στην ένταση και κατεύθυνση των ανέμων, όπως αναλύεται με μεγάλη λεπτομέρεια και από τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
η μορφολογία του εδάφους και ιδιαίτερα οι μεγάλες εκτεθειμένες πλευρές και η εναλλαγή με μεγάλες μορφολογικές ασυνέχειες και ταπεινώσεις (χαράδρες) που δημιουργούν φαινόμενα καμινάδας
η εναλλαγή γεωλογικών σχηματισμών όπως μάρμαρα Πυρναρής, σχιστόλιθοι Βάρης και κατώτερα μάρμαρα με μικρού πάχους και μηδενικής υγρασίας εδαφικό μανδύα, και η θαμνώδης, αποξηραμένη βλάστηση σε αυτόν, που εναλλάσσεται με υψηλή βλάστηση
η μίξη δασικής και αστικής περιοχής και η εισχώρηση πυκνών γραμμών δάσους μέσα στον αστικό ιστό
ο εναγκαλισμός πυκνής βλάστησης με σύγχρονες κατασκευές

Οι τρεις πρώτοι παράγοντες συνθέτουν υψηλό κίνδυνο, ενώ οι δύο τελευταίοι (δ και ε) υψηλή τρωτότητα, παράγοντας ως γινόμενο, υψηλότατη διακινδύνευση και συνεπώς επιπτώσεις.
Η επέμβαση και η διαχείριση τέτοιου είδους πυρκαγιών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αυτό αποτελεί το κύριο πρόβλημα των συντονισμένων επιχειρησιακών δράσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή, σημειώνει ο κ. Λέκκας.


www.bankingnews.gr



Πηγή άρθρου www.bankingnews.gr

You May Also Like

More From Author