Πότε ξεκινά η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων – Οι δικαιούχοι – Ελλάδα

Estimated read time 1 min read



Ελλάδα








Με βάση τον προγραμματισμό, τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται σε πρώτη φάση σε 10 νοσοκομεία

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η χορήγηση των 2.000 περίπου μονοκλωνικών αντισωμάτων που προμηθεύτηκε πρόσφατα η Ελλάδα, θα ξεκινήσει την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, με βάση τον προγραμματισμό, τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται σε πρώτη φάση σε 10 νοσοκομεία, μέσω της πλατφόρμας ΗΔΙΚΑ, οπου οι θεράποντες γιατροί θα υποβάλλουν τις αιτήσεις, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ειδική Επιτροπή Λοιμώξεων. Οι δικαιούχοι της θεραπείας είναι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως μεταμοσχευμένοι, με νεφρική ανεπάρκεια και καρκινοπαθείς.

Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα γίνεται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, που εξετάζει η Επιτροπή των ειδικών, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Η χορήγησή τους γίνεται στο νοσοκομείο, ενδοφλέβια και χρειάζεται παρακολούθηση. Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορωνοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Παράλληλα προχωρούν και οι διαδικασίες για την προμήθεια του αντιικού χαπιού της εταιρίας Merck. Ωστόσο οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων δεν καταργεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.












Πηγή άρθρου www.neakriti.gr

You May Also Like

More From Author