Πόρισμα-καταπέλτης «καίει» το Λαυρεντιάδη

Πόρισμα-καταπέλτης «καίει» το Λαυρεντιάδη

Το πλιάτσικο που συντελέστηκε στην Proton Bank από τις εταιρείες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καταδεικνύει το πόρισμα-καταπέλτης της Τραπέζης της Ελλάδος.

Από τον Δεκέμβριο του 2009, που η τράπεζα πέρασε στον έλεγχο του Λ. Λαυρεντιάδη, μέχρι και τον Ιούνιο του 2011, παρά τους ελέγχους της ΤτΕ, όλες τις δουλειές του μεγαλοεπιχειρηματία περνούσαν μέσα από την Proton.

Δηλαδή από την έμμεση εμπλοκή του στο γήπεδο Καραϊσκάκη και την εισβολή στα μίντια διά του Κυριακίδη, μέχρι το ντελίριο των αποσχίσεων εταιρειών (spin off) από την Alapis και το τσουνάμι των εξωχώριων που αγοράζουν για λογαριασμό του μετοχές με δάνεια από την Proton, τα οποία θεωρούνται πλέον εξαερωμένα.

Σύμφωνα με απογευματινή εφημερίδα, όπως προκύπτει από τα πορίσματα της ΤτΕ, που αποτελούν μέρος της δικογραφίας για τα ερευνώμενα αδικήματα της απάτης, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αν και «σταμπαρίστηκαν» δάνεια συνολικού ύψους 713,1 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν σε 18 πιστούχους (Alapis, Elfe, Νεοχημική, ΝΕΠ Εκδόσεις, καθώς και προς εταιρείες που δημιουργήθηκαν από την απόσχιση κλάδων ή θυγατρικών και εντάσσονται σε ομάδα συνδεδεμένων πελατών), μετά τους ελέγχους του κλιμακίου της ΤτΕ (7-9 Ιουλίου 2010) στην Proton ξεσάλωσαν.

Σε έξι πιστούχους που είχαν θεωρηθεί ότι αποτελούν ενιαίο κίνδυνο με τα χρηματοδοτικά ανοίγματα προς τις εταιρείες του ομίλου Alapis-Λαυρεντιάδης, η τράπεζα χορήγησε πρόσθετα συνολικά δάνεια 336,5 εκατ. ευρώ, γράφοντας και ψέματα στην ΤτΕ.

Λίγο πριν μπει επίτροπος στην Proton και ενώ αποχώρησε κλιμάκιο ελέγχου της ΤτΕ από την τράπεζα, η Επιτροπή Πιστοδοτήσεων από τις 17/6 έως τις 28/6/2011 ενέκρινε νέες πιστοδοτήσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ προς πρώην θυγατρικές της Alapis, χωρίς εξασφαλίσεις, μειοψηφούντος και του αρμόδιου διευθυντή.

Για να επιτευχθεί η αφαίμαξη πάνω από 1 δισ. ευρώ από την Proton και για να κατευθυνθεί σε δραστηριότητες του Λ. Λαυρεντιάδη ξεχαρβαλώθηκαν μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου, αποκρύφτηκαν στοιχεία (η ΤτΕ στο εμπιστευτικό της 10ης/8/2011 σημειώνει ότι «κλιμάκιο ελέγχου δεν έλαβε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, στοιχεία και παραστατικά που ζητήθηκαν για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του ελέγχου»), έγιναν ύποπτες συναλλαγές, ορκωτοί ελεγκτές ήταν και μέλη Δ.Σ. εταιρειών του Λ. Λαυρεντιάδη, διαπιστώθηκαν συγκρούσεις συμφερόντων και υψηλού κινδύνου χορηγήσεις σε φίλους.

Έτσι, τον Αύγουστο, ο διευθυντής Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ, ο κ. Γούσιος, ζήτησε από την Proton Bank την αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων της κατά 588,3 εκατ. ευρώ και προειδοποίησε για την επιβολή κυρώσεων, δίνοντας περιθώριο μέχρι τις 16/8/2011 για τον αντίλογο της τράπεζας, την οποία στο μεταξύ ενίσχυε παράνομα με κρατικό χρήμα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος.

Χθες, πάντως, προκλήθηκε αναστάτωση από την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού στο Χαλάνδρι, πλησίον της οικίας του διευθυντού της ΤτΕ κ. Γούσιου.

More From Author