Πόλεμος στη Βουλή με επίκεντρο τις υποκλοπές

Estimated read time 1 min read

Για έναν κοινοβουλευτικό πόλεμο με πολλές σκληρές μάχες και ορίζοντα τις προσεχείς κάλπες προετοιμάζονται οι πολιτικές δυνάμεις, έχοντας ολοκληρώσει το πλαίσιο της κατ’ αρχήν στρατηγικής τους, ενώ είναι και σε πλήρη ετοιμότητα, πλέον, για εναλλακτικά σενάρια στο ενδεχόμενο αλλαγής των δεδομένων που υπάρχουν τώρα στο μείζον ζήτημα των υποκλοπών και ειδικότερα στην παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Διαδικαστικό αλλά και ουσιαστικό σημείο εκκίνησης για κυβέρνηση και αντιπολίτευση θεωρείται η Διάσκεψη των Προέδρων, που, ως γνωστόν, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, καθώς τα μέλη της καλούνται να δρομολογήσουν τυπικά αφενός τη συνεδρίαση της Ολομέλειας για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών –εκτός απροόπτου θα διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή– και αφετέρου τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ως προς το θέμα της οργανωμένης και μεθοδικής έρευνας σε επίπεδο Βουλής εκτιμάται πως εξελίξεις θα δρομολογηθούν με βάση τα σημερινά δεδομένα για την επίμαχη υπόθεση, στο αμέσως επόμενο στάδιο. Τότε είναι που τα κόμματα θα κληθούν, συγκεκριμένα, να αποφασίσουν αν θα συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή ή αν –όπως υπάρχει βάσει του κανονισμού η δυνατότητα– μετατραπεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε ερευνητικό όργανο με εξουσίες και λειτουργία ανάλογη της «παραδοσιακής» εξεταστικής.

Σημείο εκκίνησης για κυβέρνηση και αντιπολίτευση θεωρείται η Διάσκεψη των Προέδρων, τη Δευτέρα – Είναι πιθανόν η Επιτροπή Θεσμών να μετατραπεί σε Εξεταστική.

Γαλάζια πλειοψηφία και αντιπολίτευση έχουν επί της αρχής συμφωνήσει στην εξέταση της υπόθεσης των υποκλοπών, πλην όμως έκαστο κόμμα προσέρχεται στο πεδίο με διαφορετικούς στόχους και σχεδιασμό. Βασικό «αγκάθι» αυτή την ώρα αποτελεί το χρονικό εύρος της κοινοβουλευτικής έρευνας.

Η Ν.Δ., η οποία για πρώτη φορά στην κυβερνητική της θητεία βρίσκεται σε τροχιά ρήξης με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα, εμφανίζεται να επιδιώκει τη διεξαγωγή έρευνας σε χρονικό βάθος του παρελθόντος, τέτοιο που να περιλαμβάνει και την περίοδο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον. Το κυβερνών κόμμα δεν είναι εντελώς μόνο του σε αυτή τη θέση. Από τη μια υπάρχει και το ΚΚΕ, το οποίο, υπενθυμίζοντας αδιευκρίνιστες υποθέσεις συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο των γραφείων του στον Περισσό ήδη από το 2016, αναφέρει πως πρέπει και η δική του περίπτωση να ερευνηθεί τώρα. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ, που βλέπει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να λειτουργήσει και σε αυτή την υπόθεση ως ο κυρίαρχος αντίπαλος της κυβέρνησης, δεν είναι αρνητικό σε μια χρονική διεύρυνση της έρευνας, αρκεί, όπως ελέχθη, η Ν.Δ. να προσκομίσει επαρκείς ενδείξεις στην Επιτροπή Θεσμών πως αξίζει μια τέτοια «βουτιά» στο παρελθόν.

Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη ζητεί με έμφαση να συμπεριληφθεί στο πεδίο της έρευνας και η πτυχή του παράνομου λογισμικού Predator.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author