Πτώση Φάντομ: Νεκρός ένας από τους δύο χειριστές – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον δεύτερο

Estimated read time 1 min read

Φωτογραφίες από το σημείο που βρέθηκαν τα συντρίμμια: protinews.com.gr

Νεκρός εντοπίστηκε ο ένας εκ των δύο χειριστών που επέβαιναν στο Φάντομ, το οποίο κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας σε θαλάσσια περιοχή νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, συνεχίζονται οι έρευνες για τον δεύτερο χειριστή.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».

Πτώση Φάντομ: Νεκρός ένας από τους δύο χειριστές – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον δεύτερο-1

Νεκρός εντοπίστηκε ο συγκυβερνήτης του Φάντομ, Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, 29 ετών. Φωτ. ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ μέσω ΙΝΤΙΜΕ

Το χρονικό της πτώσης του Φάντομ

Το Φάντομ εκτελούσε εκπαιδευτικό σενάριο, πραγματοποιώντας πτήση «χαμηλής ναυτιλίας» (300 πόδια/100 μέτρα) σε ζεύγος με ακόμη ένα αεροσκάφος του ίδιου τύπου.

Υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Το μεσημέρι εντοπίστηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους.

Το γεγονός ότι συνοδευόταν από άλλο μαχητικό οδήγησε και στον άμεσο εντοπισμό του σημείου της πτώσης. Το δεύτερο Φάντομ, άλλωστε, αμέσως μετά την πτώση παρέμεινε στο σημείο και γι’ αυτό ήταν άμεση και η ανταπόκριση για την επιχείρηση διάσωσης καθώς το πρώτο ελικόπτερο σηκώθηκε εντός ολίγων λεπτών.

Στην περιοχή έσπευσαν δύο ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και ένα C-130.

Τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023 κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, μετά τη συντριβή του Φάντομ.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε: «Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα. H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author