Πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν

Estimated read time 1 min read

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο ο κ. Μπάιντεν, τρεις μήνες έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον προσεχή Ιούνιο, προκειμένου να συζητήσουν «ευρεία ατζέντα θεμάτων».

Όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη βούληση για «δημιουργία εποικοδομητικών διμερών σχέσεων, σε διάφορους τομείς συνεργασίας» και τόνισε την ανάγκη «αποτελεσματικής διαχείρισης των διαφορών» μεταξύ των δύο χωρών.

Η επικοινωνία έρχεται λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση της απόφασης των ΗΠΑ να εξοστρακίσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά και τη στιγμή που -σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης- ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Κατά τα σχετικά ρεπορτάζ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» το ερχόμενο Σάββατο 24 Απριλίου, στη δήλωσή του για τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν κάθε χρόνο τέτοια ημέρα οι αρμενικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Το πρακτορείο Associated Press κρατούσε, ωστόσο, μια επιφύλαξη για την περίπτωση αλλαγών της τελευταίας στιγμής στο κείμενο της προεδρικής ομιλίας.

Φωτ. Kayhan Ozer, Presidential Press Service Pool via AP, File

Το 2019, η αμερικανική Γερουσία πέρασε μη δεσμευτική απόφαση για την αναγνώριση της γενοκτονίας, κάτι που μέχρι σήμερα ουδείς Αμερικανός πρόεδρος έχει πράξει. Πέρυσι τέτοιον καιρό, όταν ήταν ακόμη προεδρικός υποψήφιος, ο Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί στο μήνυμά του προς την αρμενική διασπορά ότι θα αναγνώριζε επισήμως τη γενοκτονία, εφόσον κέρδιζε τις εκλογές.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ευρωκοινοβούλιο – Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων: «Σε ιστορικό χαμηλό οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας»

Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον θορύβησαν την Αγκυρα, όπου ο Ερντογάν είχε σύσκεψη με τους κορυφαίους συμβούλους του γύρω από το επίμαχο θέμα. Μετά τη διαβούλευση, η τουρκική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση όπου σημειώνεται ότι ο αρχηγός του κράτους «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αλήθεια απέναντι στο ψεύδος περί γενοκτονίας των Αρμενίων και σε όσους υποστηρίζουν αυτή τη συκοφαντία για να υπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες».

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author