Πρωτοφανές: Η Τουλουπάκη έστειλε παραπλανητικά έγγραφα στη Βουλή για την Novartis | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Estimated read time 1 min read

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προέβη η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση Novartis: Διαβίβασε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ ΗΠΑ και Novartis, αλλά με ανεπίσημη μετάφραση παραπλανητικού εγγράφου!

Στο διαβιβαστικό της Εισαγγελίας η κ. Τουλουπάκη μεταξύ άλλων αναφέρει «Σας διαβιβάζουμε συνημμένα δύο έγγραφα των δικαστικών αρχών των Η.Π.Α. με στοιχεία UNITED STATES DISTRICT COURT DISTRICT OF NEW JERSEY – Criminal No. 20-538 – και UNITED STATES DISTRICT COURT DISTRICT OF NEW JERSEY –CASE NO.20-cr-, τα οποία εστάλησαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Υπηρεσίας μας την 25-6-2020 και ώρα 8.17 μ.μ. από το Νομικό Γραφείο της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, γνωρίζοντας σας ότι έχουν ήδη διαβιβασθεί προς τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για επίσημη μετάφραση τους»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί πρέπει να παραιτηθεί… χθες η κ. Τουλουπάκη

Ωστόσο στο ίδιο διαβιβαστικό η κ. Τουλουπάκη επιλέγει να κάνει ανεπίσημη μετάφραση σε συγκεκριμένες σελίδες του κειμένου από το δικαστήριο του Νιου Τζέρσι όπου ξεκίνησε η διαδικασία του συμβιβασμού και όχι στο τελικό κείμενο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών με βάση το οποίο ολοκληρώθηκε η εξωδικαστική συμφωνία της εταιρείας με την Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγές ΝΔ: Σκόπιμη η επιλεκτική μετάφραση Τουλουπάκη για να στηρίξει το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ

Η επιλογή της μετάφρασης μόνο συγκεκριμένου τμήματος από το σύνολο των εγγράφων που έχουν στείλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η αναφορά για αξιωματούχους που προτρέπονταν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους σε αλλοδαπή κυβέρνηση για να βοηθήσει με τις ενέργειες της την Novartis, όπως ανέφεραν κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, έγινε σκοπίμως προκειμένου να στηριχθεί το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, αφού στο τελικό κείμενο με βάση το οποίο έγινε η συμφωνία στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν υπάρχει καμία από αυτές τις αναφορές.

Μέλος της προανακριτικής σχολιάζοντας την κίνηση Τουλουπάκη παρατηρούσε ότι «λειτουργεί ήδη ως κατηγορούμενη που προστατεύει τον εαυτό της παρά ως Εισαγγελέας Διαφθοράς».

Δείτε τα έγγραφα Τουλουπάκη στην Προανακριτική της Βουλής:

Το κείμενο αυτό, με εσκεμμένα λανθασμένη μετάφραση επιχειρεί να εμφανίσει ως «κρατικούς αξιωματούχους» όσους ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο που έληξε με συμβιβασμό, χωρίς να έχει αποδειχθεί η εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

ΚΙΝΑΛ: Ο ΣΥΡΙΖΑ πανικόβλητος, αναζητά συμψηφισμούς

Το Κίνημα Αλλαγής σε πρωινή του ανακοίνωση τόνιζε ότι αυτοί που πρωτοστάτησαν στο παραδικαστικό θα απολογηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης». Μετά την αποκάλυψη των εγγράφων Τουλουπάκη, υψηλόβαθμες πηγές του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στο iefimerida.gr επεσήμαιναν ότι «το έγγραφο μιλά για υπαλλήλους και στελέχη νοσοκομείων και ο ΣΥΡΙΖΑ πανικόβλητος αναζητά συμψηφισμούς» για να προσθέσουν: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα με πολιτικά πρόσωπα, αυτό έχει κλείσει, η σκευωρία κατέρρευσε. Τώρα πρέπει να μιλήσουμε και για την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για τον χαμένο χρόνο επί θητείας του για το φάρμακο».

Λοβέρδος: Η Τουλουπάκη παραπλανά τη Βουλή και θα λογοδοτήσει

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο Action 24 το βράδυ της Παρασκευής, επεσήμανε ότι η Ελένη Τουλουπάκη «στέλνει παραπλανητικά έγγραφα στη Βουλή και θα δώσει λόγο και γι’ αυτό για την παραπλάνηση του Κοινοβουλίου».

Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ: Non paper με στόχο να στηρίξει το αφήγημα

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του συμβιβασμού της φαρμακευτικής πολυεθνικής με την αμερικανική δικαιοσύνη, το κείμενο αυτό που αξιοποιήθηκε από φιλικά ΜΜΕ της Κουμουνδούρου αλλά και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχειρούσε απελπισμένα να διατηρήσει το αφήγημα ετών για εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να μεταφράσει την λέξη employees (υπάλληλοι) που αναφέρεται στο κείμενο της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως «αξιωματούχους» για να γίνουν οι προφανείς συνειρμοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο κείμενο αυτό αναφέρονται οι δεσμεύσεις της Novartis ενώπιον της Εισαγγελίας του Νιού Τζέρσεϊ, στην οποία είχε ανατεθεί η υπόθεση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Στην σελίδα 2 αυτού του εγγράφου, αναφέρεται σε «άτομα υπαλλήλους νοσοκομείων και κλινικών οι οποίοι ήταν “ξένοι αξιωματούχοι” με την έννοια που προσδίδει στον όρο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Επίσης στο σημείο 7 της ίδιας σελίδας αναφέρεται σε «Ελληνα Πάροχο Υγείας» (HCP) κάνοντας λόγο για άτομο – η ταυτότητα του οποίου είναι γνωστή στις ΗΠΑ – και ο οποίος ήταν Πάροχος Υγείας, (Health Care Provider-HCP), υπάλληλος σε ελληνική δημόσια κλινική και «ξένος αξιωματούχος» με την έννοια που προσδίδει στον όρο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρει το εν λόγω κείμενο, ότι δύο υπάλληλοι είχαν αναλάβει να επηρεάσουν την ελληνική κυβέρνηση, όχι όμως και ότι τα κατάφεραν τελικά. Αυτό αφορούσε έρευνα του 2008, η δε έρευνα του FBI αφορά συνολικά την περίοδο 2008-2016. Με άλλα λόγια, καλύπτει και την μισή από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στα πρώτα χρόνια της οποίας δεν βγήκε δελτίο τιμών και αυξήθηκαν οι τιμές των φαρμάκων.

Δείτε τα επίσημα έγγραφα των ΗΠΑ

Η αμήχανη νέα προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε την Παρασκευή και σε νέα προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι… «προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι το κείμενο του συμβιβασμού δεν αναφέρεται ονομαστικά σε πολιτικά πρόσωπα»!

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «ο συμβιβασμός της Novartis με τις ΗΠΑ δεν έχει σχέση με το ποιος διέπραξε τα εγκλήματα στην Ελλάδα, αλλά με το δεδομένο ότι διαπράχθησαν, Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ερευνά ούτε θα μπορούσε να ερευνά την ευθύνη ξένων πολιτών για εγκλήματα που τελέστηκαν σε άλλη χώρα, δηλαδή την Ελλάδα, αλλά μονάχα τη ζημία του αμερικανικού Δημοσίου».

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου επικαλείται την συμφωνία για την παύση δίωξης κατά της Novartis, που δημοσιοποιήθηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ και την αναφορά πως «προέτρεψε αλλοδαπούς (Έλληνες εν προκειμένω) αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς μία αλλοδαπή (εν προκειμένω την ελληνική) κυβέρνηση και Αρχές και υπηρεσίες για να επιδράσει και να επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης, Αρχών και υπηρεσιών, ώστε να βοηθήσει τη Novartis HELLAS στην απόκτηση και διατήρηση επιχειρηματικού οφέλους κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της».

Τι ισχύει πραγματικά;

Οπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το εν λόγω κείμενο αναφέρει employees και όχι πολιτικά πρόσωπα ή κρατικούς αξιωματούχους όπως μετ’ επιτάσεως υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Επίσης αναφέρει ότι δύο υπάλληλοι είχαν αναλάβει να επηρεάσουν την ελληνική κυβέρνηση, όχι όμως και ότι τα κατάφεραν τελικά. Αυτό αφορούσε έρευνα του 2008, η δε έρευνα του FBI αφορά συνολικά την περίοδο 2008-2016. Με άλλα λόγια, καλύπτει και την μισή από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στα πρώτα χρόνια της οποίας δεν βγήκε δελτίο τιμών και αυξήθηκαν οι τιμές των φαρμάκων.

Το νέο non paper του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά στο νέο non paper που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η ΝΔ μέσα στον πανικό της προσπαθεί να πείσει πως στις ΗΠΑ η Novartis πληρώνει 310 εκατ. ευρώ ομολογώντας το σκάνδαλο την περίοδο 2012-2015 στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα είναι σκευωρία.

Προσπαθεί να αποκρύψει ότι ο συμβιβασμός της αποτελεί, σύμφωνα με το ίδιο το κείμενο των δικαστικών Αρχών των ΗΠΑ, παραδοχή για επηρεασμό της ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο 2012-2015 στις αποφάσεις της για τα φάρμακα της Novartis και προσπαθεί να μιλήσει μόνο για το σκέλος των γιατρών.

Προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι το κείμενο του συμβιβασμού δεν αναφέρεται ονομαστικά σε πολιτικά πρόσωπα. Ο συμβιβασμός της Novartis με τις ΗΠΑ δεν έχει σχέση με το ποιος διέπραξε τα εγκλήματα στην Ελλάδα, αλλά με το δεδομένο ότι διαπράχθησαν, Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ερευνά ούτε θα μπορούσε να ερευνά την ευθύνη ξένων πολιτών για εγκλήματα που τελέστηκαν σε άλλη χώρα, δηλαδή την Ελλάδα, αλλά μονάχα τη ζημία του αμερικανικού Δημοσίου.

Και φυσικά, η ΝΔ έχει το θράσος να κρύβεται πίσω από το αυτονόητο πλέον αίτημα για αποζημίωση, μετά και την ομολογία της Novartis για διαφθορά στην Ελλάδα.

Τι ισχύει:

Στις ΗΠΑ η δίωξη κατά της Novartis κινήθηκε με βάση τις διατάξεις του Νόμου κατά της Δωροδοκίας και Περί Αλλοδαπών Πρακτικών Διαφθοράς(FCPA/1977).

Ο νόμος αυτός, εξαιτίας του οποίου εξαναγκάστηκε σε συμβιβασμό η Novartis, παραδεχόμενη τη διαφθορά στην Ελλάδα, αφορά στην περίπτωση “χρηματισμού ξένων κρατικών αξιωματούχων”. Πέραν του αυτονόητου, ότι δηλαδή ο ίδιος ο νόμος που βασίστηκαν οι ΗΠΑ αναφέρεται σε χρηματισμό ξένων κρατικών αξιωματούχων, εάν δεν βρίσκονταν σοβαρές αποδείξεις από την έρευνα των αμερικανικών Αρχών, για ποιο λόγο η Novartis να εξαναγκαστεί σε έναν πρωτοφανή συμβιβασμό και να πληρώσει 345 εκατ. δολάρια;

Εξάλλου, στην ίδια η συμφωνία για την παύση δίωξης κατά της Novartis, που δημοσιοποιήθηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σελίδα 15 πως “προέτρεψε αλλοδαπούς (Έλληνες εν προκειμένω) αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς μία αλλοδαπή (εν προκειμένω την ελληνική) κυβέρνηση και Αρχές και υπηρεσίες για να επιδράσει και να επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης, Αρχών και υπηρεσιών, ώστε να βοηθήσει τη Novartis HELLAS στην απόκτηση και διατήρηση επιχειρηματικού οφέλους κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της”. Θυμίζουμε στη ΝΔ ότι η μόνη απόφαση που λαμβάνει μία κυβέρνηση, για να μπορεί να επηρεαστεί, είναι ο καθορισμός της πολιτικής για το φάρμακο και η τιμολόγησή τους.

Στο πλαίσιο λοιπόν του εξωδικαστικού συμβιβασμού η Novartis αποδέχθηκε να πληρώσει πρόστιμο (λόγω ποινικών ευθυνών) 233,9 εκατομμυρίων δολαρίων στο Αμερικανικό Κράτος (Υπουργείο Δικαιοσύνης) και 128 εκ. δολαρίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αθέμιτες και παράνομες πρακτικές που ακολούθησε τα έτη 2012-2015 στην Ελλάδα, όταν δηλαδή ήταν η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, παραδεχόμενη επηρεασμό της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις της για τα φάρμακα της Novartis.

Γιατί δεν
ασκήθηκε αγωγή

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να ασκηθεί αγωγή, καθόσον η έρευνα για τις παράνομες τιμολογήσεις αλλά και εν γένει τις παράνομες πρακτικές της Novartis δεν είχε περαιωθεί ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις ΗΠΑ, είναι σε εξέλιξη η ποινική προκαταρκτική εξέταση και φυσικά η Novartis ουδέποτε μέχρι προχθές είχε ομολογήσει την ενοχή της για διαφθορά στην Ελλάδα.

Με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε αγωγή ασκούνταν θα ήταν αδύναμη, με ανεπαρκή στοιχεία και ουσιαστικά με μηδαμινές πιθανότητες ευδοκίμησης σε εκείνη την περίοδο.

Σήμερα λοιπόν η ΝΔ το μόνο που έχει κάνει είναι να επαίρεται για το αυτονόητο: Ότι, αφού η Novartis ομολόγησε διαφθορά στην Ελλάδα και πληρώνει στις ΗΠΑ 310 εκατ. δολάρια για αυτό, θα ζητήσει αποζημίωση από την ελβετική πολυεθνική».



Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author