Προϋπολογισμός : Κόντρες για τις δαπάνες υγείας, την οικονομία και τα εξοπλιστικά

Estimated read time 1 min read

Σε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με επίκεντρο τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομικές της συνέπειες και με επίκεντρο την ανταλλαγή πυρών για τις δαπάνες σε υγεία, οικονομία και άμυνα εξελίχθηκε η συζήτηση για το φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίστηκε λίγο νωρίτερα μετά από πενθήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

Οι κοινωνικές ανισότητες

Στα πυρά της αντιπολίτευσης ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού είναι στον αέρα, απάντησε ο πρωθυπουργός που έκανε λόγο για έναν «σαφή και ειλικρινή» προϋπολογισμό ενώ σε αρκετά σημεία της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι στόχος της ΝΔ είναι η σταδιακή μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η αύξηση του πλούτου.

Μάλιστα σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ανεργία είναι η μεγαλύτερη μορφή αδικίας και υπεραμύνθηκε των επιλογών του στη διαχείριση της πανδημίας υπογραμμίζοντας ότι ελήφθησαν μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων χωρίς να επιβληθεί κανένας φόρος.

«Για πρώτη φορά μια έκτακτη κατάσταση δεν προκάλεσε νέους φόρους» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έστρεψε τα πυρά του τόσο κατά του Αλέξη Τσίπρα όσο και κατά της Φώφης Γεννηματά αλλά και του ΚΚΕ.

Παγκόσμια τάση το ηλεκτρονικό εμπόριο

Ειδικά για το θέμα του click away όπου σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο του εμπορίου ο κ. Μητσοτάκης αφού ανακοίνωσε τη μείωση των ενοικίων για τον Ιανούαριο και το Φεβρουάριο για τα κλειστά καταστήματα, σημείωσε ότι η αντιπολίτευση δεν αντιτείνει εναλλακτική λύση στο θέμα του λιανεμπορίου ενώ χαρακτήρισε ασχέτως της πανδημίας παγκόσμια τάση τη διεύρυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή τις αμέσως επόμενες μέρες της συμφωνίας για την αγορά 18 αεροσκαφών τύπου Rafale που θα αποκτήσουμε το 2021 από τη Γαλλία ενώ με αφορμή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε παρών επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για «πατριωτισμό με ξένα κόλυβα».

Σημειώνεται ότι τις αμυντικές δαπάνες συνολικού ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 ψήφισαν παρών, ενώ ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ τις δαπάνες του υπουργείου Άμυνας.

Πρόδωσε τη μεσαία τάξη

Εφ όλης της ύλης επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβερνητική πολική που ακολουθεί σε όλους τους τομείς, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για αποτυχία σε ότι αφορά την πανδημία, τη στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και τα εθνικά θέματα.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η χώρα είναι άτυχη επειδή ασκεί τη διακυβέρνηση η ΝΔ ενώ επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι εκλέχτηκε με σημαία τη στήριξη της μεσαίας τάξης και την «πρόδωσε».

Ο προϋπολογισμός όπως είπε δεν απαντά στις αγωνίες μιας κοινωνικής πλειοψηφίας που σήμερα είναι σιωπηλή. «Η μεσαία τάξη που τόσο σας ενδιέφερε προεκλογικά είναι αυτοί που έχουν βάλει λουκέτο στα μαγαζιά τους, που βγήκαν σε αναστολή και ψάχνουν για δουλειά.  Αυτή είναι η γενιά που εσείς προδώσατε».

«Σε έναν κόσμο που αλλάζει και βλέπει τη σημασία της κοινωνικής προστασίας και του δημόσιου συστήματος υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ μας σερβίρει το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία το 2010. Αυτό είναι η Έκθεση Πισσαρίδη και η πρότασή της για το ταμείο ανάκαμψης. Πρέπει να νικήσουμε εκείνους που διαρκώς επιστρέφουν για να μας βυθίσουν ξανά στην απόγνωση με ψέματα, με λάσπη, με αλαζονεία και αυταρχισμό» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Τελειώνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος

Με αυτό τον προϋπολογισμό κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση εκτίμησε η Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ μίλησε για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης και αλλαγής, κάτι το οποίο χαιρέτισε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κα Γεννηματά μίλησε για κοιωνικά άδικο προϋπολογισμό ενώ χαρακτήρισε συντηρητικό το δρόμο και κίβδηλο μεταρρυθμισμό τη συνολική κυβερνητική στρατηγική λέγοντας ότι το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται ιδεολογικά και πολιτικά απέναντι.

Η κα Γεννηματά παράλληλα επέμεινε σε ένα άλλο σχέδιο διαχείρισης πανδημίας και τάχθηκε εκ νέου κατά των οριζόντιων μέτρων σε πανελλαδικό επίπεδο. Μάλιστα επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνει σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής.

Πλασιέ

Αντιλαϊκό μνημείο σε βάρος των εργαζομένων χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογραμμίζοντας ότι αυξάνει τους έμμεσους φόρους που φτάνουν το 56% ενώ φέρνει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ φορολογία για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα γονατίσουν το 2021.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ επιτέθηκε στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε «πλασιέ των μεγάλων επιχειρήσεων» ενώ σημείωσε ότι βαφτίζει το μεταμνημονιακό της σχέδιο ως σχέδιο Πισσαρίδη με στόχο την επιτάχυνση της καταστροφής μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι αξιοποιεί την πανδημία προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε στο click away.

Στα χέρια των δανειστών

Για μνημονιακό προϋπολογισμό που κρατούν στα χέρια τους οι δανειστές έκανε λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης καταθέτοντας πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει από τη μεταπολίτευση και μετά τις αιτίες της χρεοκοπίας του 2010. Μάλιστα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων να προσυπογράψουν την πρότασή του.

Όπως είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 στόχος της πρότασής του είναι η διερεύνηση της αλήθειας καθώς η οικονομική κρίση και η χρεοκοπία του 2010 είναι «ανοιχτή πληγή» που όσο δεν κλείνει επιτρέπει την «εργαλειοποίηση του διχασμού».

Την πρόταση αυτή κατέθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε έναν ακόμα μνημονιακό προϋπολογισμό ενώ κατηγόρησε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ότι έχουν παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στην τρόικα.

Αποπροσανατολισμός

Την πρόταση του κ. Βαρουφάκη στήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ ο γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική την πρόταση του γραμματέα του ΜέΡΑ25.

«Το πιο απλό που θα μπορούσε να σας πει κανείς είναι γιατί απ’ τη μεταπολίτευση και μετά και μόνο; Γιατί είναι απ’ έξω π.χ. η περίοδος της χούντας; Μάλιστα άκουσα και τον κ. Βελόπουλο που έσπευσε πρόθυμα να στηρίξει την πρότασή σας. Γιατί είναι απ’ έξω οι δεκαετίες του ’50 και του ’60, με τα προνόμια που δόθηκαν τότε στο μεγάλο εφοπλιστικό και στο ξένο κεφάλαιο;

Το κόμμα μας έχει πολιτική άποψη για όλα αυτά και πως συνέβαλαν αυτά στην υπερχρέωση. Μπορούμε αν θέλετε να σας τη δώσουμε. Αυτή η πολιτική εκτίμηση είναι ζήτημα μιας εξεταστικής επιτροπής με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑλ και το ΣΥΡΙΖΑ όπως προτείνετε;

Το πιο σημαντικό όμως είναι άλλο. Είναι η ανυπόστατη, η αποπροσανατολιστική θεωρία ότι την καπιταλιστική κρίση και το χρέος τα δημιουργεί μια κακοδιαχείριση, αυτή την πολύ βολική για το σύστημα και τις κυβερνήσεις του θεωρία ουσιαστικά υιοθετείτε και με αυτή σας την πρόταση» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά δεν έκαναν καμία αναφορά στην πρόταση Βαρουφάκη για εξεταστική επιτροπή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author