Προφυλακίστηκαν ο Μένιος Φουρθιώτης και δύο συγκατηγορούμενοί του

Estimated read time 1 min read

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο Μένιος Φουρθιώτης και οι δύο εκ των συγκατηγορούμενών του με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή. Την ίδια ώρα ο τέταρτος κατηγορούμενος της υπόθεσης αφέθηκε ελεύθερος καθώς αντιμετώπιζε κατηγορίες πλημμελήματος για ναρκωτικά. Τόσο ο παρουσιαστής όσο και οι δύο συγκατηγορούμενοι του αντιμετωπίζουν κατηγορίες πλημμελήματος και κακουργήματος. 

Οι δύο άνδρες συγκατηγορούμενοι του Φουρθιώτη σύμφωνα με τη δικογραφία εμπλέκονται στην υπόθεση με πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ στη Νέα Ερυθραία.  Σημειώνεται πως η διαδικασία των απολογιών των κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε ενώπιον του ανακριτή αργά το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.

Σε δήλωσή του ο Κωνσταντίνος Γώγος, δικηγόρος δυο εκ των κατηγορουμένων ανέφερε πως «περάσαμε μια πολύωρη διαδικασία. Οι εντολείς μου αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Θα προσφύγουμε κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης για τον εντολέα μου. Οι άνθρωποι δούλευαν σεκιουριτι και αυτή ειναι η μοναδική εμπλοκή τους».

Τα στοιχεία της δικογραφίας

Βάσει των στοιχείων της δικογραφίας και των όσων του αποδίδουν οι αρχές, ο παρουσιαστής: «Από τη μία είχε κρυφές επικοινωνίες με τους δράστες και συνεννοήσεις για τα σε βάρος του «κατά παραγγελία χτυπήματα» (πυροβολισμοί οικίας, έκρηξη) και από την άλλη παρουσίαζε επίσημα ότι είναι θύμα απειλών και είναι άκρως απαραίτητο άμεσα να του χορηγηθεί πάλι αστυνομική φυλακή και συνοδεία». Μάλιστα, «για να πετύχει το σκοπό του πίεζε συνεχώς με εξώδικα, μηνύσεις, δημοσιεύματα κ.λπ. φυσικά θεσμικά πρόσωπα, υπηρεσίες και αρχές και απαιτούσε άμεσα εντός και συγκεκριμένων ωρών να ικανοποιηθούν οι παράνομες απαιτήσεις του».

Εν ολίγοις, αυτό που καταλογίζουν οι αρχές στον Μ. Φουρθιώτη είναι ότι «έστησε» τους πυροβολισμούς έξω από το σπίτι του στα Βόρεια Προάστια αλλά και την έκρηξη στο γκαράζ της οικείας του, για επιτύχει την αύξηση της αστυνομικής του προστασίας. Επιπρόσθετα, δυο από τους συγκατηγορούμενούς του παρουσιαστή είναι, σύμφωνα με τη δικογραφία, εκείνοι που πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στην Κηφισιά στη 01:00 της 16ης Απριλίου.

CR2_9670

«Λάθος συνεννόηση του Μένιου»

Ωστόσο, οι δυο συγκατηγορούμενοι του παρουσιαστή που φέρονται ως εμπλεκόμενοι και στο επεισόδιο με τους πυροβολισμούς σε βάρος των αστυνομικών, «κάρφωσαν» προανακριτικά τον Μ. Φουρθιώτη, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να έχουν εκείνοι ευθύνη για όσα έκανε ο παρουσιαστής. «Για ό,τι έχει κάνει ο Μένιος δεν ευθύνομαι εγώ. Λόγω λάθος συνεννόησης του Μένιου με τα άτομα που είχε βρει έγιναν οι πράξεις που μας κατηγορείτε, για τις οποίες δεν ευθύνομαι εγώ ούτε και ο Γ.Π.» έχει αναφέρει στην προανακριτική του απολογία κατηγορούμενος Γ.Σ. Μέσω δε του δικηγόρου τους Κων. Γώγου οι δυο συγκατηγορούμενοι του παρουσιαστή, υποστηρίζουν πως από το στίγμα των κινητών τους τηλεφώνων θα αποδειχθεί πως δεν βρίσκονταν στο σημείο της συμπλοκής με τους αστυνομικούς, στην Κηφισιά, στη 01:00 της 16ης Απριλίου.

Επιπρόσθετα, στην προανακριτική του απολογία ο Γ.Σ. είχε υποστηρίξει ακόμη τα εξής: «Υποψιάστηκα ότι ήθελε (ο παρουσιαστής) και άλλα πράγματα αλλά δεν είμαι βέβαιος. …Επίσης δεν κάναμε καμιά άλλη πράξη σε βάρος άλλου δημοσιογράφου». Τέλος, σε ό,τι αφορά στον εντοπισμό γενετικού του υλικού στο σακίδιο που βρέθηκε στο σημείο που έλαβαν χώρα οι πυροβολισμοί με τους αστυνομικούς, ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος αναφέρει: «Είχα αφήσει ένα σάκο ορειβασίας στο κανάλι και γι’ αυτό το λόγο βρέθηκε το DNA μου στο σάκο ενώ εγώ δεν βρισκόμουν εκεί….».

Από την πλευρά του, ο δεύτερος κατηγορούμενος της υπόθεσης Γ. Π., ανέφερε πως γνωρίζει τον Μ. Φουρθιώτη από το 2010 όταν δούλευε ως φύλακας στο κανάλι όπου εργάζονταν ο παρουσιαστής. Μεταξύ άλλων ο Γ.Π., κατέθεσε προανακριτικά: «Δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη σχέση (με τον παρουσιαστή). Κάποιες φορές με έπαιρνε για να τον συνοδεύσω από το κανάλι προς το σπίτι και στο ραδιοφωνικό σταθμό. Τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν την τελευταία εβδομάδα πήγαινα κάθε μέρα και του έκανα συνοδεία από το σπίτι στο κανάλι και το αντίθετο. Τις τελευταίες μέρες πήγα για συνοδεία του Φουρθιώτη μαζί με το Γ.Σ με τον οποίο δουλεύαμε μαζί στην φύλαξη του καναλιού και του ραδιοφωνικού σταθμού. Ο Φουρθιώτης μου είπε ότι κάποιος αστυνομικός που είναι στη φύλαξη του καναλιού, αποπειράθηκε να τον σκοτώσει και γι’ αυτό μου ζήτησε να πηγαίνω περισσότερες ημέρες για την συνοδεία του. Μου είπε ότι δεν τον καλύπτει η αστυνομία γιατί του κόψανε τα άτομα και έχει πρόβλημα με τρομοκράτες. Τώρα που το θυμάμαι καλύτερα, τις τελευταίες οκτώ με εννέα ημέρες πηγαίναμε κάθε μέρα στο σπίτι του είτε για να τον πάρουμε είτε για να τον αφήσουμε».

5294637
5294634

«Κανείς δεν θέλει να τον αναλάβει»

Ακόμη, ο κατηγορούμενος κατέθεσε πως ο παρουσιαστής είχε ζητήσει από τον ίδιο και από τον Γ.Σ. να του βρουν άτομα για συνοδεία και security, στα οποία μάλιστα όπως λέει, θα έδινε περισσότερα χρήματα. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος αναφέρει στην κατάθεσή του: «Για ορισμένες από τις πράξεις που με κατηγορείτε, ο Φουρθιώτης μου είχε ζητήσει να του βρω τα άτομα. Εγώ του τα βρήκα και από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω τίποτα για την εξέλιξη των γεγονότων που συνέβησαν ούτε και ο Γ.Σ. Δεν θα μπαίναμε σε καμιά άλλη διαδικασία η πράξη σε βάρος άλλου δημοσιογράφου. Αυτό θέλω να το τονίσω. Αρχίσαμε να δουλεύουμε από 19 Απριλίου 2021. Επίσης θυμάμαι ότι πριν τρεις μέρες και χωρίς να έχουμε σταματήσει να πηγαίνουμε για συνοδεία μας φώναξε (ο Φουρθιώτης) στο κανάλι και μας είπε ότι και πάλι δεν έχει security στο σπίτι γιατί κανείς δεν θέλει να τον αναλάβει και γι’ αυτό μας ζήτησε να πηγαίνουμε για πιο πολλές ώρες. Δηλαδή μας ζήτησε σχεδόν να είμαστε όλη την ώρα μαζί του. Εγώ δεν συμφώνησα και εκείνος άρχισε να μας φωνάζει και να λέει: « Να πάτε να τους βρείτε. Βρείτε τους. Βρείτε τους. Μου έκαναν ζημιά…», εννοώντας τα άτομα που το έκαναν τα χτυπήματα στο σπίτι του.

Προανακριτικά, πάντως, ο Μ. Φουρθιώτης δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του: «Αρνούμαι τις αποδιδόμενες σε εμένα κατηγορίες και επιθυμώ να απολογηθώ ενώπιον εισαγγελέα από κοινού με το δικηγόρο μου» είπε ο παρουσιαστής στις αρχές.

Τα τηλεφωνήματα

Ωστόσο, στη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία από τα οποία – σύμφωνα και με τη δίωξη που ασκήθηκε – ο Μ. Φουρθιώτης ενήργησε ως ηθικός αυτουργός στους πυροβολισμούς με Καλάσνικωφ έξω από το σπίτι του αλλά και στην έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στο γκαράζ της οικίας του, στις 22.4.2021 και ώρα 23:30.

Επίσης, στη δικογραφία περιλαμβάνονται οι κλήσεις που αντάλλαξε ο παρουσιαστής με τους συγκατηγορούμενους του, Γ. Σ. και Γ. Π. αμέσως μετά τους πυροβολισμούς κατά των αστυνομικών στην Κηφισιά, αλλά και μετά τους πυροβολισμούς έξω από το σπίτι του. Από τον έλεγχο δε των τηλεφωνικών επικοινωνιών, προέκυψε πως την 01:55 της 16η Απριλίου περίπου μια ώρα μετά το επίμαχο περιστατικό των πυροβολισμών ο παρουσιαστής απέστειλε και γραπτό μήνυμα σε έναν εκ των συγκατηγορουμένων του. Στο μήνυμα του 01:55 αναφέρεται: «εάν υπάρχει πρόβλημα πες μου να ξέρω να βοηθήσω».

Επιπλέον, από τις εργαστηριακές έρευνες προέκυψε πως οι κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο όπου έγινε το περιστατικό με τους αστυνομικούς στην Κηφισιά και οι κάλυκες που βρέθηκαν έξω από το σπίτι του παρουσιαστή μετά τους πυροβολισμούς, το βράδυ της 16ης Απριλίου, προέρχονται από το ίδιο όπλο, ένα Καλάσνικοφ.

Ακόμη, από την εργαστηριακή εξέταση του σάκου ο οποίος βρέθηκε στη Νέα Ερυθραία μετά τη συμπλοκή με τους αστυνομικούς, προέκυψε γενετικός τύπος ο οποίος ταυτίζεται το γενετικό τύπο του κατηγορούμενου Γ.Σ. Για το στοιχείο αυτό προανακριτικά ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ανέφερε: «Είχα αφήσει ένα σάκο ορειβασίας στο κανάλι και γι’ αυτό το λόγο βρέθηκε το DNA μου στο σάκο ενώ εγώ δεν βρισκόμουν εκεί….».

Η δίωξη

Σήμερα ο ανακριτής αφού λάβει απολογίες από τους τέσσερις κατηγορούμενους θα αποφασίσει μαζί με τον εισαγγελέα για τον αν αυτοί θα κριθούν προσωρινά κρατούμενοι ή θα αφεθούν ελεύθεροι. Υπενθυμίζεται πως στον Μ. Φουρθιώτη η εισαγγελία έχει ασκήσει δίωξη για εννέα αδικήματα, εκ των οποίων δυο είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Τα αδικήματα αυτά είναι:

Σύσταση συμμορίας (πλημμέλημα), ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία (κακούργημα), ηθική αυτουργία στην έκρηξη και οπλοφορία (κακούργημα), ηθική αυτουργία σε οπλοχρησία (πλημμέλημα), ηθική αυτουργία στην προμήθεια κατοχή εκρηκτικής βόμβας (πλημμέλημα), ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά, απόπειρα εκβίασης, ψευδής καταγγελία και πρόκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος. Στους άλλους τρεις κατηγορούμενους, της υπόθεσης η εισαγγελία άσκησε δίωξη κατά περίσταση για: Σύσταση συμμορίας, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και οπλοφορία από κοινού, οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση, έκρηξη (κακούργημα), προμήθεια κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας (πλημμέλημα), διακεκριμένη περίπτωση φθοράς (πλημμέλημα), παράνομη οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδήσεις σήμερα:

Ινδία: Εξουθενωμένος γιατρός μοιράζεται τη φωτογραφία του – Πάνω από 400.000 κρούσματα κορωνοϊού

Εμβολιασμοί: Πάνω από 140.000 45άρηδες έκλεισαν τα ραντεβού τους – Θα κάνουν και το μονοδοσικό της Johnson & Johnson

Ανάρτηση Μητσοτάκη με μήνυμα προς τους 45-49: Κλείστε το ραντεβού σας!



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author