Προς μικρή χαλάρωση τα μέτρα από το Σαββατοκύριακο -Ερχονται δύο αλλαγές | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Estimated read time 1 min read

Ως ειλημμένη απόφαση παρουσιάζεται από την κυβέρνηση η χαλάρωση των μέτρων, τη στιγμή που εκκρεμεί η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή και τα κρούσματα χθες σημείωσαν νέο αρνητικό ρεκόρ.

Μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε χθες στο CNN ο πρωθυπουργός στην ουσία προανήγγειλε το σταδιακό άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας», όπως είπε. Μίλησε για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του βαθμού ελευθερίας των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας και ανακοίνωσε ότι «θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επόμενων 48 ωρών».

Διχασμένοι για τη χαλάρωση των μέτρων οι ειδικοί

Κυβέρνηση και επιστήμονες αναγνωρίζουν την κούραση των πολιτών από το συνεχές lockdown που οδηγεί πολλές φορές στη μη τήρηση των μέτρων, όμως η προαναγγελία της χαλάρωσης εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων και ασφυκτικής πίεσης του ΕΣΥ δημιουργεί προβληματισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Αττική, όπου τα κρούσματα χθες έφτασαν τα 1.701, τα νοσοκομεία βρίσκονται στο κόκκινο, αναζητούνται κρεβάτια ΜΕΘ για τους ασθενείς που έχουν γεμίσει τους θαλάμους covid και υπάρχουν επιστήμονες που προβλέπουν ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί τουλάχιστον και την επόμενη εβδομάδα. Η κατάσταση είναι πολύ πιο κρίσιμη από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το lockdown και οι απόψεις μεταξύ μελών της επιτροπής για τη «βαλβίδα αποσυμπίεσης» που αναζητεί η κυβέρνηση διίστανται. Ορισμένοι εξ αυτών συντάσσονται με την άποψη ότι η κούραση του κόσμου οδηγεί σε μη τήρηση των μέτρων με αποτέλεσμα αυτά να μην αποδίδουν πλέον τα μέγιστα και άρα χρειάζεται μια χαλάρωση, ώστε η επαναλειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων να γίνει με κανόνες που θα είναι σεβαστοί από όλους. Η άλλη άποψη είναι πως μια χαλάρωση στο ζενίθ της πανδημίας θα δώσει λάθος σήμα, ενώ εκφράζεται προβληματισμός για την προαναγγελία των αποφάσεων.

Αλλαγές από το Σάββατο στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι είναι ότι υπάρχουν μέτρα που δεν αποδίδουν όπως ήταν σχεδιασμένο και μια χαλάρωση θα έχει θετικά αποτελέσματα. Όπως το ωράριο κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και η απαγόρευση της μετακίνησης εκτός δήμου για βόλτα ή άθληση. Ειδικά από τη στιγμή που ο καιρός βελτιώνεται και μεγαλώνει η μέρα, η παρουσία σε εξωτερικούς χώρους με μέτρα και αποστάσεις κρίνεται θετικά και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα υπάρξουν αλλαγές από το προσεχές Σάββατο.

Ερωτηματικό παραμένει σε τι βάθος θα μπορέσουν ή θα ρισκάρουν τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων να δώσουν έναν οδικό χάρτη για την επαναλειτουργία λιανεμπορίου, σχολείων και εστίασης. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες για έναν σχεδιασμό της κυβέρνησης που προβλέπει άνοιγμα λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου και σχολείων στις 5 Απριλίου, με την εστίαση να ακολουθεί μετά τις 15 του μήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ρίσκο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι αν τα κρούσματα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα την επόμενη εβδομάδα και το ΕΣΥ συνεχίσει να χρειάζεται αναπνευστήρα, μια καινούργια ανατροπή του αισιόδοξου κλίματος που επιχειρείται να δημιουργηθεί με το άνοιγμα θα έχει αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην ψυχολογία της κοινωνίας όσο και στην εμπιστοσύνη των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author