Προς άνοιγμα του λιανεμπορίου με sms και χρονικό περιορισμό

Estimated read time 1 min read

Οι διάφοροι κατά καιρούς εναλλακτικοί τρόποι αγορών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας π.χ. click away, click in shop και πρόσφατα click and collect, σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη φυσική παρουσία στο κατάστημα. (Φωτ. AP)

Πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δεύτερα, με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών, κάτι που θα εξεταστεί την Τετάρτη από τους λοιμωξιολόγους είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός (click away), «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού». 

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το υπουργείο, εισηγήθηκε μαζί με τα κομμωτήρια να ανοίξουν και τα ινστιτούτα αισθητικής για να μη μεταφέρεται η πελατεία στους γιατρούς, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν επιφυλάξεις.

Σε ό,τι άφορα την εστίαση, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή για να εξεταστούν όλα τα σενάρια χαλάρωσης. Ούτως η άλλως, ανέφερε χαρακτηριστικά, η καραντίνα δεν υπάρχει στην πράξη, αφού «το περασμένο Σαββατοκύριακο στις πλατείες δεν μπορούσες να διακρίνεις το γκαζόν». Πάντως ξεκαθάρισε ότι οι κλειστοί χώροι εστίασης είναι δύσκολο να ανοίξουν.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα δοθεί γενναία στήριξη στα καταστήματα εστίασης για την τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, ενώ όλα τα μέτρα στήριξης για την εστίαση θα ανακοινωθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Επίσης ανέφερε ότι είναι δύσκολη η απόφαση να επιτραπεί σε όσους έχουν εμβολιαστεί να μετακινηθούν προς τα χωριά τους, τη στιγμή που δεν μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος. Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι στο τραπέζι της επιτροπής η οποία θα κληθεί να την εγκρίνει. Σε περίπτωση που οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν ότι η τρίωρη παραμονή στα καταστήματα είναι επικίνδυνη, ενδεχομένως προκριθούν τα δίωρα ψώνια.

Διαβάστε επίσης

«Μονόδρομος το ελεγχόμενο άνοιγμα» – Τα σενάρια υπό εξέταση

Πάντως, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων καλείται σήμερα να βρει το κατάλληλο μείγμα μέτρων που θα συμβάλλει στη μεγαλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα εκτονώνοντας ταυτόχρονα την κόπωση των πολιτών χωρίς ωστόσο να επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είπε πως «υπάρχει μια μερική συμμόρφωση στα μέτρα λόγω κόπωσης και για να υπάρξει συμμόρφωση θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να γίνει διαχειρίσιμη η κούραση».

Σε ό,τι αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι η κ. Πελώνη είπε ότι «είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει, πρέπει να λάβουμε υπόψιν την αλλαγή του καιρού και να έχουμε ελεγχόμενες δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους και όχι ανεξέλεγκτες σε σπίτια». Διευκρίνισε ωστόσο πως αν επιτραπούν οι μετακινήσεις δεν θα επιτραπούν για παράδειγμα φαινόμενα συγχρωτισμού σε πλατείες κτλ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «το λιανεμπόριο παραμένει προτεραιότητα μαζί με τα λύκεια, ωστόσο θα δούμε αν μπορούμε να το αντέξουμε επιδημιολογικά. Αν γίνει με κανόνες το λιανεμπόριο δεν θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση και θα δώσει ανάσα και στην οικονομία». 

Πάντως, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο από το προσεχές Σάββατο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Το βασικό σενάριο αναφέρει ότι οι αγορές να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away για την πρώτη εβδομάδα και κατόπιν να εξεταστεί -και βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων- κατά πόσο μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να βγουν -με χρονικό περιορισμό- για ψώνια.

Εξετάζεται, επίσης, η επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων των Λυκείων -και ενδεχομένως των Γυμνασίων- στις 12 Απριλίου. Η συζήτηση για την επαναλειτουργία των Δημοτικών μετατίθεται χρονικώς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author