Προκλητικός, ξανά, ο Ακάρ: Μη δοκιμάζετε την υπομονή της Τουρκίας

Estimated read time 1 min read

Χουλουσί Ακάρ

AP Photo/Virginia Mayo

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έκανε ακόμη μία φορά προκλητικές δηλώσεις εις βάρος της Ελλάδας, κατηγορώντας την Αθήνα ότι κινείται προκλητικά, στρατιωτικοποιώντας τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και απειλώντας να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία επιθυμεί να επιλύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα και να γίνει το Αιγαίο «θάλασσα ειρήνης», αλλά η Αθήνα συνεχίζει να παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και να προκαλεί.

Και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα δεν πρέπει να υπολογίσουν εσφαλμένα και να θεωρήσουν ότι ήρθε η ώρα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια. Δεν πρέπει να μας δοκιμάζουν με κανέναν τρόπο, δεν θα πρέπει να μπουν σε αυτή την περιπέτεια. Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν αυτό το λάθος». 

Και φτάνοντας στο πραγματικό διακύβευμα, είπε: «Ας επιτρέψουμε και στις δύο πλευρές να επωφεληθούν από τον πλούτο, ας επιτρέψουμε τόσο στον τουρκικό όσο και στον ελληνικό λαό να ζήσουν με ευτυχία και ευημερία».

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, θα πρέπει η Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφασή της να θεωρεί αιτία πολέμου την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., δικαίωμα που έχει η χώρα από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ωστόσο, ο Ακάρ είχε «παράπονα» και από άλλες χώρες, συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, που αρνούνται να πουλήσουν στην Τουρκία οπλικά συστήματα, υποστηρίζοντας ότι «εξασθενούν τη συμμαχία» και ουσιαστικά εφαρμόζουν «ανοιχτό ή συγκεκαλυμμένο εμπάργκο όπλων» στην Τουρκία.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην άρνηση των ΗΠΑ να πουλήσουν στην Άγκυρα τα μαχητικά F-35. Να σημειωθεί πάντως ότι ο Καναδάς αποφάσισε να αναστείλει για την Τουρκία τις άδειες κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όταν αποκαλύφθηκε ότι αυτά χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author