Προκαλούν Θεοδωρικάκος και ΓΑΔΑ για το όργιο καταστολής στα Εξάρχεια

Estimated read time 1 min read

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Παρά τις δεκάδες εικόνες ντροπής που κυκλοφόρησαν κυρίως στα social media και μιλούν από μόνες τους για το όργιο αστυνομικής καταστολής στα Εξάρχεια, το βράδυ της Παρασκευής, στο πλαίσιο πορείας κατά των βιασμών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος επιμένει να θέλει να παρουσιάσει για άλλη μια φορά μια άλλη εικόνα, κάνοντας το μαύρο – άσπρο. 

Απ’ τη ΓΑΔΑ επίσης δεν αναμέναμε κάτι διαφορετικό, που σε ανακοίνωσή της για τα χθεσινά αίσχη με το ξύλο σε πολίτες και τις βίαιες προσαγωγές ακόμα και μέσα από καφενείο της περιοχής, βλέπει μόνο τραυματίες αστυνομικούς.

Σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ο υπουργός απαντά στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ζήτησε εξηγήσεις όπως και το ΜέΡΑ25, ότι: «Η ΕΛΑΣ είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή των νόμων και την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Οι αστυνομικοί δεν επιτίθενται απρόκλητα σε κανέναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα και να σεβαστεί τον θετικό ρόλο της Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών και της πατρίδας μας».

«Οι δυνάμεις της τάξης οφείλουν να προστατεύουν τους πολίτες. Όχι να δέρνουν εκείνες και εκείνους που αντιστέκονται στους βιαστές και απαιτούν ασφάλεια στην καθημερινότητα τους» τόνισε νωρίτερα ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Τρεις συλλήψεις και 54 προσαγωγές 

Με ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) ενημερώνει ότι χθες βράδυ στην περιοχή των Εξαρχείων έγιναν τρεις συλλήψεις και 54 προσαγωγές, ενώ αναφέρει ότι τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, χθες, στις 20:00, μετά από κάλεσμα διαφόρων ομάδων, κινήσεων και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε, χωρίς την προηγούμενη γνωστοποίηση διεξαγωγής της στην αρμόδια αστυνομική Αρχή, συγκέντρωση περίπου 250 ατόμων, στην πλατεία Εξαρχείων.

«Για την αποφυγή διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα η επιβολή περιορισμών και συγκεκριμένα η μη πραγματοποίηση οδικής πορείας», όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, ενώ προσθέτει: «Στις 21.10, παρά τη γνωστοποίηση στους συγκεντρωμένους, από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων και τον αστυνομικό διαμεσολαβητή, ότι δεν θα επιτραπεί η πραγματοποίηση πορείας στους δρόμους των Εξαρχείων, για την αποφυγή διατάραξης της τάξης στη γειτονιά οι συγκεντρωμένοι, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες full-face και κράνη μοτοσικλετιστή, κατέβηκαν την οδό Στουρνάρη και κινήθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ρίχνοντας παράλληλα πέτρες, μάρμαρα, μπουκάλια, καθώς και καρέκλες από καταστήματα».

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, «οι αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση και απώθησαν τους επιτιθέμενους,  με περιορισμένη χρήση των αναγκαίων μέσων, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και οι συγκεντρωμένοι διασκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους. Από ρίψη μαρμάρου τραυματίστηκε στο πρόσωπο ένας αστυνομικός, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Παράλληλα, στην προσπάθεια αστυνομικού να διενεργήσει νόμιμο έλεγχο σε 23χρονο, αυτός προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο, του επιτέθηκε χτυπώντας τον στο κεφάλι και στο σώμα με γροθιές, κλοτσιές και μεταλλικό αντικείμενο που κρατούσε, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του αστυνομικού και τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Επιπλέον ο συγκεκριμένος δράστης επιτέθηκε με γροθιές και κλοτσιές και σε άλλο αστυνομικό που έσπευσε να συνδράμει τον παθόντα συνάδελφό του.

Ο 23χρονος τελικά ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων, σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου, απόπειρας σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου, απείθειας και παράβασης του νόμου περί όπλων.

Συνελήφθησαν δύο επιπλέον άτομα για απείθεια και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών, αντίστοιχα.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν από την περιοχή των Εξαρχείων 54 άτομα».

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, ενώ παράλληλα διενεργείται διοικητική διερεύνηση του περιεχομένου βίντεο που αναπαράγεται στο διαδίκτυο.
 



Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author