Προειδοποιήσεις ειδικών για τη μετάλλαξη Δέλτα: «Κάτω των 30 όσοι νοσούν στην Κρήτη» – «Ασπίδα» ο εμβολιασμός

Estimated read time 1 min read

Την ανησυχία τους για τη μετάλλαξη Δέλτα εκφράζουν μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ενώ στέκονται στην ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού, προκειμένου να δημιουργηθεί «ασπίδα» και ενάντια στα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Επιστροφή στην κανονικότητα για εμβολιασμένους – Το νέο πλαίσιο για χώρους ψυχαγωγίας

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ανέφερε ότι η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να προσβάλλει κυρίως νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δεν νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», δήλωσε. Κατά τον καθηγητή, αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Σαρώνει παγκοσμίως η μετάλλαξη «Δέλτα»

Σε ερώτηση αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορωνοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους. Στάθηκε δε στην ανάγκη «να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά» και εξέφρασε την εκτίμηση πως, στο πλαίσιο αυτό, η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να συμπεριλάβει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών.

Ως προς το ενδεχόμενο εμβολιασμού παιδιών, ανέφερε ότι τα παιδιά από 15 ετών και άνω, δεδομένου ότι λογίζονται ως ενήλικες, θα πρέπει να εμβολιαστούν. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Σύσταση για εμβολιασμό εφήβων 16-17 ετών και παιδιών από 12 ετών με υποκείμενα νοσήματα

Σχετικά με το τείχος ανοσίας, επισήμανε ότι δεδομένου ότι ο εφηβικός και παιδικός πληθυσμός προσεγγίζει το 17%, πρέπει να εμβολιαστεί σχεδόν το 100% των ενηλίκων, «γιατί μετά πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι τις ομάδες κάτω των 18 ετών». Συμπλήρωσε, δε, ότι θα είναι εξαιρετική υποθήκη, αν πετύχουμε τείχος ανοσίας σε ποσοστό 70-75%. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι πρέπει επικοινωνιακά να ενταθούν οι προσπάθειες για πεισθούν οι διστακτικοί να εμβολιαστούν.

Σε ό,τι αφορά τα προνόμια που ανακοινώθηκαν για τους εμβολιασμένους και τον διαχωρισμό των χώρων ψυχαγωγίας, τάχθηκε κατά των μικτών εσωτερικών χώρων. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου lockdown από το φθινόπωρο, απάντησε ότι η αγωνία του τις επόμενες δύο εβδομάδες εστιάζεται στο στέλεχος Δέλτα.

«Θα πρέπει 2%-5% των θετικών δειγμάτων να αναλύεται γονιδιωματικά τυχαία από όλη την Ελλάδα για να γνωρίζουμε τι στέλεχος κυκλοφορεί στην κοινότητα αυτή τη στιγμή. Αν αυτό το στέλεχος έχει τις ιδιότητες που προς στιγμήν δείχνουν τα στοιχεία, δεν αποκλείεται να έχουμε παρατράγουδα είτε σε μια περιοχή είτε σε όλη την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι», τόνισε.

Προειδοποίηση Βασιλακόπουλου

Για νέο lockdown το φθινόπωρο εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των εμβολιασμών και έρθει το φθινόπωρο, θα ξαναπάμε σε lockdown διότι το ποσοστό αυτών που θα είναι ευπαθείς θα είναι μεγάλο και το κράτος θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα που θα μας ταλαιπωρήσουν όλους».

Ως προς τον διαχωρισμό των εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, είπε ότι «η συγκεκριμένη διαδικασία αποδίδει τα υγειονομικά μέτρα προστασίας που αντιστοιχούν στον εμβολιασμένο σε αντιδιαστολή με τον μη εμβολιασμένο», προσθέτοντας ότι δεν στερείται κάποιος πολίτης του δικαιώματος να επισκεφθεί για παράδειγμα κάποια ταβέρνα, καθώς θα υπάρχουν πολλά μεικτά καταστήματα, αλλά με πιο αυστηρά μέτρα.

Σημείωσε επίσης ότι τα μέτρα αυτά αφορούν σε εσωτερικούς χώρους λειτουργίας, εκεί όπου η μεταδοτικότητα του ιού είναι μεγαλύτερη. «Πρέπει να λειτουργήσουμε με δύο βασικούς πυλώνες: πώς θα προστατευτούμε από την εξάπλωση της επιδημίας, δεδομένου και του φόβου για τη μετάλλαξη Δέλτα, και πώς θα δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους να εμβολιαστούν» τόνισε. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι στα καταστήματα για εμβολιασμένους το προσωπικό θα έχει εμβολιαστεί.

Χρούσος: Εντός Ιουλίου ο εμβολιασμός των 15-17

Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, ανέφερε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο επιθετική και μεταδίδεται πολύ εύκολα, ενώ φαίνεται να χτυπάει με μεγαλύτερη συχνότητα τους νέους.

Πάντως, όπως τόνισε, οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό από τη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς ασθενούν πολύ δύσκολα, ενώ ακόμη και αν ασθενήσουν, εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα.

Ως προς τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, ο κ. Χρούσος σημείωσε ότι θα ξεκινήσει πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο.

Εξαδάκτυλος για μετάλλαξη Δέλτα: Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά 81

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφέρθηκε στην υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα. «Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 δηλαδή 10 μολύνουν άλλους 11, στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις 16, στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω,  δηλαδή ο ένας μόλυνε έξι, οι έξι 36. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας μολύνει εννιά, και οι εννιά 81».

Πάντως, όπως τόνισε, οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των καταστημάτων, τόνισε ότι «η συνάθροιση εμβολιασμένων δεν δημιουργεί πρόβλημα».

«Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων. Κι ένα 11% με την πρώτη δόση, γι’ αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%» σημείωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορούμε να φτάσουμε στο 70% στα τέλη Αυγούστου.

Τελευταίες ειδήσεις

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author