Πράξεις αντίστασης στο Αφγανιστάν ενώ το προσφυγικό γιγαντώνεται

Estimated read time 1 min read

Δραματικές εικόνες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ • Οι Ταλιμπάν άρχισαν να κυνηγούν «συνεργάτες» των Δυτικών • Και οι γείτονες του Αφγανιστάν κλείνουν τα σύνορα στους πρόσφυγες

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, και παρά τον φόβο για τους κινδύνους που εγκυμονούσε μια τέτοια ενέργεια αρκετές εκατοντάδες πολίτες του Αφγανιστάν βγήκαν στους δρόμους πόλεων να γιορτάσουν την εθνική Γιορτή της Ανεξαρτησία, κρατώντας αφγανικές σημαίες, αντί με αυτές των Ταλιμπάν. 

Στις διαδηλώσεις αυτές (στις πόλεις Καμπούλ, Ασανταμπάντ, Κοστ κ.ά.) συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί από αυτούς, αν και ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά ή αν ποδοπατήθηκαν στον πανικό που προκλήθηκε.

AP Photo/Rahmat Gul

Οι Ταλιμπάν, για προλάβουν νέες κινητοποιήσεις στο μέλλον, ανακοίνωσαν ότι από απόψε επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Κοστ -χωρίς να διευκρινίζουν για πόσο μεγάλο διάστημα.

Κυνηγούν τους «προδότες»

Στο μεταξύ, και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, οι Ταλιμπάν αναζητούν Αφγανούς που εργάστηκαν ή συνεργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις, όσους δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να φύγουν από τη χώρα με κάποιο από τα αεροπλάνα που αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι υποσχέσεις για αμνηστία είναι κενό γράμμα και γίνονται έλεγχοι σε σπίτια ώστε να εντοπιστούν όσοι πιστεύουν ότι εργάστηκαν για τους Αμερικανούς και τις άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και όπως αναφέρει έγγραφο του ΟΗΕ, αν δεν βρουν τους ίδιους, συλλαμβάνουν τα μέλη των οικογενειών τους.

Είναι πολλές οι αναφορές ότι Ταλιμπάν -δεν υπάρχει οργανωμένο σώμα αστυνομίας, μόνο περιπολίες ενόπλων- κρατούν στα χέρια τους λίστες με ονόματα και κάνουν έρευνες από πόρτα σε πόρτα.

Χάος στο αεροδρόμιο

Την ίδια ώρας οι συνθήκες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένουν τραγικές. Βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι New York Times, αποδεικνύουν την απελπισία των Αφγανών που προσπαθούν με κάθε τρόπο, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους να φύγουν.

Οι εικόνες συγκλονίζουν: ένας άνθρωπος που πάνω από τα κάγκελα κουνάει κάτι με βιαιότητητα, το πλήθος που σπρώχνεται, τα κιγκλιδώματα που σπάνε. Ένας άνδρας με ένα μωρό στην αγκαλιά τρέχει, πέφτουν πυροβολισμοί. Γυναίκες που σκύβουν να προφυλαχθούν, παιδιά που κλαίνε. Παπούτσια, ρούχα, αντικείμενα σκορπισμένα παντού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δώσει διορία να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν 10.000 Αμερικανοί, ωστόσο παραδέχθηκε ότι αυτή η διορία μπορεί να παραταθεί, καθώς θα πρέπει να απομακρυνθούν και οι Αφγανοί που εργάστηκαν από διάφορες θέσεις για τους Αμερικανούς και οι οικογένειές τους.

Ο δρόμος για το αεροδρόμιο είναι πολύ επικίνδυνος, με τους Ταλιμπάν να ελέγχουν τους πάντες.

Ούτε οι γείτονες θέλουν πρόσφυγες…

Και μέσα σε αυτό το δράμα, το προσφυγικό κύμα που δημιουργείται στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έχει ανησυχήσει, εκτός από τους Δυτικούς και την Ε.Ε., και τρεις χώρες που έχουν κοινά σύνορα με την ασιατική χώρα: το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.

AP Photo

Και οι τρεις χώρες έχουν μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά τους και οπλισμό, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τις ροές προσφύγων, κυρίως γυναίκες και παιδιά αρχικά, αλλά και στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον τέως πρόεδρο Ασράφ Γάνι, που έχει καταφύγει στα ΗΑΕ.

Το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται πλέον αεροσκάφη από την Καμπούλ και οι έλεγχοι στα σύνορα θα είναι «σκληροί», έχει ήδη δώσει άσυλο Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ, ουζμπέκικης καταγωγής, πρώην αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν.

Στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν και το Τατζικιστάν, χώρες που ποτέ δεν έχει καλές σχέσεις με τους Ταλιμπάν, η κατάσταση είναι επίσης δύσκολη. Οι δύο αυτές χώρες φοβούνται ότι μπορεί μαζί με τους πρόσφυγες να εισέλθουν στα εδάφη τους εξτρεμιστές, που σε συνεργασία με πυρήνες στο έδαφός τους μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με τρομοκρατικές επιθέσεις.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author