Ποτέ δεν τον φύλαξαν 14 αστυνομικοί, ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα

Estimated read time 1 min read

Την πολιτική ευθύνη για την διατήρηση ενός πάσχοντος συστήματος φύλαξης δημοσίων προσώπων ανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη, με αφορμή την υπόθεση Φουρθιώτη.

Όσο για τον ίδιο τον παρουσιαστή, ο κ. Χρυσοχοΐδης διέψευσε μετά βδελυγμίας τα δημοσιεύματα αναφορικά με τη φύλαξή του, ξεκαθαρίζοντας: «Ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον παρουσιαστή, ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα, στους 10 από τους 11 μήνες είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο».

Παράλληλα, προανήγγειλε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ενώ, αναφερόμενος στην υπόθεση του παρουσιαστή, εξήγησε ότι η αστυνομια «οφείλει να αξιολογεί κινδύνους και όχι προσωπικότητες».

Δίνοντας στοιχεία σχετικά με την υπηρεσία φύλαξης, ο υπουργός ανάφερε ότι το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού στη φύλαξη

δεν ξεπερνά μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων: «Στην κατανομή των επωφελούμενων είναι 60% πολιτικοί, 30% λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι και κάποιοι ιδιώτες και 10% διπλωμάτες και ειδικά σε δημοσιογράφους και εκδότες διατίθεται λιγότερο από το 2%».

Αναφερόμενος στον ζήτημα του γνωστού παρουσιαστή, διέψευσε τα περί 14 αστυνομικών: «Τον παρουσιαστή τον φύλαγε 1 άτομο το Μάιο του 2020, τον Αύγουστο του 2020 υπήρξε εμπρησμός έξω απ’ το σπίτι του και η επιτροπή που συνεδριάζει ανά τρίμηνο αποφάσισε το Νοέμβριο τη διάθεση 1 ενός ατόμου για ένα τρίμηνο, στις 13 Ιανουαρίου μετά από εμπρησμό αυτοκινήτου στο Έψιλον TV που εργάζεται διατάχθηκε η διάθεση και τρίτου αστυνομικού, μιας υπηρεσιακής μοτοσυκλέτας και επιτήρηση της οικίας του. Αυτά τα πρόσθετα μέτρα άργησαν να διατεθούν και δόθηκαν τελικά τα μέσα Φεβρουαρίου. Στα μέσα Μαρτίου υπήρξε συνολική αύξηση λόγω των κινητοποιήσεων για τον Κουφοντίνα, υπήρχαν επίθεση σε σπίτια βουλευτών, πολλές επιθέσεις σε ΜΜΕ. Ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον παρουσιαστή, ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα, στους 10 από τους 11 μήνες είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο».

Για την ανακοίνωση διάψευσης που εξέδωσε η αστυνομία στα τέλη Μαρτίου, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν διαψεύσθηκε η φύλαξη, αλλά τα περί επτά περιπολικών και τεθωρακισμένων, που γράφτηκε ότι διατίθενται για τη φύλαξη του. «Πότε η αστυνομία δεν διέψευσε τη φύλαξη, θα ήταν εντελώς παράλογο. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στην εντολή που έδωσα εγώ να συνεδριάσει εκτάκτως επιτροπή πριν το καθορισμένο τρίμηνο, για να επανεξετάσει την αναγκαιότητα φύλαξης για το συγκεκριμένο. Και η έρευνα που διέταξα για να δούμε τι έγινε σε κάθε στάδιο είναι και για να ελεγχθούν τυχόν παρατυπίες, και για να χρησιμοποιήσουμε την συγκεκριμένη περίπτωση στις νομοθετικές βελτιώσεις που θα προτείνουμε».

Μάλιστα, εξήγησε ότι η αστυνομία «οφείλει να αξιολογεί κινδύνους, όχι πρόσωπα και χαρακτήρες. Αλίμονο αν οι υποκειμενικές κρίσεις για την προσωπικότητα του κάθε αιτούντος παρεισφρέουν στην αξιολόγηση του κινδύνου. Έχουμε κράτος δικαίου, δεν στιγματίζουμε δε λιντσάρουμε είναι βαθιά αντιδημοκρατικό!».

Στον ισχυρισμό του κ. Καμίνη ότι δεν έλαβε απαντήσεις για το θέμα σε προηγούμενη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο υπουργός ΠΡΟΠΟ απάντησε: «Απαντήσεις πήρατε και σωστές απαντήσεις, όμως δε λύθηκε το πρόβλημα που θέλετε να αναδείξετε και σήμερα φαίνεται πιο ώριμο να συζητηθεί. Η επίκληση του απορρήτου αυτονοήτως ισχύει. Το πρόβλημα είναι ποιοι δικαιούνται φύλαξη; Αυτά που θέσατε εσείς. Πόση φύλαξη; Για πόσο καιρό; Τα αιτήματα ασφαλείας αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι διευρυνόμενα».

Μάλιστα, περιέγραψε ότι η αυξανόμενη ζήτηση προστασίας στην Ελλάδα οφείλεται σε δυο φαινόμενα, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα social media. «Η νέα τρομοκρατία που ξεκινάει την 11η Σεπτεμβρίου και η αυξημένη επιθετικότητα που έφερε ο λαϊκισμός των τελευταίων ετών, η έκρηξης βία που ντύθηκε με κοινοβουλευτικό μανδύα με την Χρυσή Αυγή. Υπάρχει και σήμερα βία υπαρκτή. Η παράλληλη ολοένα διευρυνόμενη δημόσια σφαίρα των κοινωνικών δικτύων πολλές φορές ενισχύει αυτές τις στάσεις» είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός.

Εξηγώντας τις αλλαγές που ετοιμάζονται, ο κ. Χρυσοχοϊδης πως θα χρησιμοποιηθούν πρακτικές άλλων χωρών. «Χρειάζεται να προσφύγουμε στην αγορά σε υπηρεσίες φύλαξης που που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Γιατί προστρέχουν στην αστυνομία και δεν προστρέχουν σε εταιρείες φύλαξης; Ακόμα και η Βουλή στις περισσότερες χώρες φυλάσσεται εξ ίδιων και με μικτά σχήματα. Σε όλη την Ευρώπη υπηρεσία φύλαξης αποφασίζει ποια πρόσωπα θα διατεθούν στη φύλαξη. Αποκλείεται η δυνατότητα επιλογής από τον αιτούντα. Ακόμα και στο ευρωκοινοβούλιο η διάθεση οχήματος και συνοδεία ορίζεται κατ’ εξαίρεση με ρητές και συγκεκριμένες διατάξεις. Επίσης υπάρχει στην Ευρώπη διάκριση ολοήμερης και διακεκομμένης φύλαξης. Τα παραπάνω είναι σκέψεις» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι απαιτούνται θεσμικές τομές, και ελπίζοντας να υπάρξει παραγωγικός διάλογος.


Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown: Ημέρα αποφάσεων για μέτρα σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και εμβόλιο AstraZeneca

Έγκλημα στον Ερυθρό Σταυρό: Έβγαλε την πρίζα, πέταξε το μόνιτορ, τράβηξε τον σωλήνα!

Ενοίκια: Όσα πρέπει να ξέρετε για λήξεις συμβολαίων και αυξήσεις

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author