Πολιτικό χάος στην Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Ντράγκι, όλα τα σενάρια ανοικτά

Estimated read time 1 min read

(AP Photo/Andrew Medichini)

Σε περίοδο πολιτικού χάους κι επισήμως η Ιταλία. Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ο Μάριο Ντράγκι. Όλα τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Παρά τα… χειροκροτήματα των Ιταλών βουλευτών, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την παραίτησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο, με τη χώρα να οδεύει προς πρόωρες εκλογές και να μπαίνει σε κατάσταση μεγάλης πολιτικής κρίσης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, ζήτησε την ακύρωση της σημερινής διαδικασίας για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, καθώς, όπως ανακοίνωσε, στις 12 το μεσημέρι θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο να υποβάλει την παραίτησή του Σέρτζιο Ματαρέλα.

Λίγη ώρα αργότερα μετέβη στο Κυρηνάλιο και ολοκλήρωσε τη διαδικασία παραίτησης, με την προεδρία της Δημοκρατίας να ανακοινώνει: Ο Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα δέχθηκε σήμερα το πρωί τον πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επιβεβαίωσε την παραίτησή του από την θέση του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της για τις τρέχουσες υποθέσεις». Η ανακoίνωση δεν αναφέρει αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Ιταλός πρόεδρος θα έχει συναντήσεις το απόγευμα με τους προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής, ενώ στο πολιτικό σκηνικό επικρατεί αναβρασμός με τα κόμματα να έχουν έκτακτες συνεδριάσεις.

Το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η Ιταλία να πάει σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτώβρη. Οι τελικές αποφάσεις, όμως, θα πρέπει να ληφθούν από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ο οποίος δεν αποκλείεται, με τηλεοπτικό διάγγελμα, να πληροφορήσει τους Ιταλούς σχετικά με το ποια ακριβώς θα είναι τα επόμενα βήματα.

Όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, η κύρια ανησυχία στην φάση αυτή είναι η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και η συγκράτηση του «σπρεντ», το οποίο σήμερα ξεπέρασε τις 240 μονάδες.

Η… καρδιά του τραπεζίτη

Το πρωί, σε μια σύντομη τοποθέτηση ο «Σούπερ Μάριο» δήλωσε «υπό το φως της χθεσινής ψήφου της γερουσίας ζητώ να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον πρόεδρο της δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου. Ευχαριστώ, και η καρδιά των κεντρικών τραπεζιτών κάποιες φορές χρησιμοποιείται».

Το αδιέξοδο διαφάνηκε από χθες, όταν ο «Σούπερ Μάριο» ζήτησε και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία, αλλά χωρίς τη στήριξη τριών από τα κόμματα που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έλαβε 95 ψήφους υπέρ του έναντι 38 κατά, ωστόσο, από τη διαδικασία απείχαν το Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια, έπειτα από μια εκρηκτική συνεδρίαση. Από τους 192 παρόντες βουλευτές ψήφισαν οι 133. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 158 ψήφοι.

Τι προηγήθηκε

Οι εξελίξεις έρχονται μετά από την χθεσινή εκρηκτική συνεδρίαση, κατά την οποία η Κεντροδεξιά (Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα του Βορρά) ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και μετά την απόρριψη αυτού του αιτήματος ανακοίνωσε ότι θα απέχει από την ψήφο εμπιστοσύνης.

Κατά τη σημερινή του ομιλία ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε ένα «σύμφωνο εμπιστοσύνης» από τα κόμματα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τον ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό του, θέτοντας, όμως συγκεκριμένους όρους σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Μετά από αυτή την τοποθέτηση ακολούθησαν αντιδράσεις με τα Πέντε Αστέρια να ζητούν πιο θαρραλέα βήματα σχετικά με την οικολογική μετάβαση, αλλά και να διατηρηθούν, χωρίς αλλαγές τα οικονομικά κίνητρα για την ανακαίνιση των ακινήτων.

Παράλληλα, Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα του Βορρά κατέθεσαν πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης του κυβερνητικού προγράμματος ζητώντας να τεθεί και αυτή σε ψηφοφορία σήμερα, ως εναλλακτική στην πρόταση του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, όμως, απέρριψε το αίτημα της Κεντροδεξιάς, στέλνοντας και μήνυμα προς τα Πέντε Αστέρια ότι δεν προτίθεται να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για μέτρω όπως το επίδομα ανεργίας και τα κίνητρα για ανακαίνιση των κτιρίων. 

«Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author