Πολιτική θύελλα με την υπόθεση Λιγνάδη: Ο Μητσοτάκης απαντά θεσμικά, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει για παραίτηση Μενδώνη | ΕΛΛΑΔΑ

Estimated read time 1 min read

Εντονη αντιπαράθεση στο πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να φέρνει η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κρατείται για δεύτερη ημέρα, έπειτα από το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του για κακουργηματικές πράξεις το περασμένο Σάββατο.

Η σύλληψη Λιγνάδη και οι καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση πήραν έξαφνα πολιτικό χρώμα από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε θεσμικά, ανακοινώνοντας συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες για το #metoo.

Ωστόσο, το σκηνικό δυναμιτίστηκε και από «δορυφόρους» της Κουμουνδούρου, όπως ο εκδότης Κ. Βαξεβάνης, και από χρήστες social media, που εξαπέλυσαν ανοίκεια επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με χυδαία υπονοούμενα. Μια προσπάθεια που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις ακόμη και εντός ΣΥΡΙΖΑ και στηλιτεύτηκε τόσο από τον διευθυντή της εφημερίδας «Αυγή», Αγγελο Τσέκερη, όσο και από στελέχη του κόμματος, όπως ο Νίκος Μπίστης.

Στην απόπειρα πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης επιστρατεύτηκαν ακόμη και τρικ στις φωτογραφίες, για να κατηγορηθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό συνέβη, χαρακτηριστικά, σε «κομμένη» φωτογραφία που κυκλοφορεί ευρέως στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποδείξουν την υποτιθέμενη στενή φιλική σχέση του συστήματος Μητσοτάκη με τον ηθοποιό Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανηλίκους.

Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται είναι από περυσινή παράσταση στην Επίδαυρο, στην οποία εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο μέχρι πρότινος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, η ηθοποιός και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου και άλλοι θεατρικοί παράγοντες. Ο Δημήτρης Λιγνάδης και η Λυδία Κονιόρδου συνεργάστηκαν στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Πέρσες», η οποία ανέβηκε στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2020.

Αυτή είναι η πρωτογενής φωτογραφία:

Λυδία Κονιόρδου, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μαρέβα Μητσοτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης, Λίνα Μενδώνη, μετά την παράσταση «Πέρσες» στην Επίδαυρο, το καλοκαίρι του 2020

Ωστόσο, στην «Αυγή», η οποία δημοσιεύει σήμερα (22 Φεβρουαρίου) editorial με τίτλο «Yπόθεση Λιγνάδη / Τις επόμενες μέρες θα δούμε τέρατα», η φωτογραφία εμφανίζεται κομμένη και έχει «εξαφανιστεί» από το κάδρο η Λυδία Κονιόρδου, με προφανή στόχο να ταυτιστεί ο κατηγορούμενος για παιδεραστία σκηνοθέτης με τη ΝΔ και να αποσιωπηθούν οι σχέσεις που είχε με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Την «κομμένη» φωτογραφία αξιοποίησαν πολλά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τις προηγούμενες ημέρες, για να ταυτίσουν τον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού με τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη.

Το άρθρο της «Αυγής»:

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μιλά για «συγκάλυψη» του θέματος από την κυβέρνηση. Ενώ διά του ίδιου του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τη Λίνα Μενδώνη «και να ζητήσει μια ”συγγνώμη” από τα θύματα αλλά και από τον ελληνικό λαό για τα λάθη και τις ολιγωρίες της κυβέρνησής του».

Απαντώντας, το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει πως τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και το κόμμα του έχουν αποδυθεί «σε μια πρωτοφανή καμπάνια χυδαιότητας». Τονίζει δε ότι «έφθασαν στο έσχατο σημείο λασπολογίας, μιλώντας ακόμη και για #ΝΔ_παιδεραστές. Προσπαθούν έτσι να μετατρέψουν ένα μείζον θέμα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα ΜΜΕ, τους εργασιακούς χώρους, όπως είναι το ελληνικό #metoo και οι υποθέσεις παιδεραστίας, που αφορούν και την περίοδο διακυβέρνησής του 2017-2018, σε ελληνικό QAnon».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σχολίασε πως η κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιδράσει και δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, τονίζοντας πως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το ελληνικό #MeToo «με αλληλοκατηγορίες και αντεγκλήσεις». Τόνισε δε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα μπει σε αυτή τη λογική, καθώς «όλοι μαζί πρέπει να υπερασπιστούμε τα θύματα, να αναδείξουμε τις φωνές τους, να βοηθήσουμε να σπάσει παντού η σιωπή. Να διδαχτούμε από το θάρρος των θυμάτων».

Στη Βουλή η συζήτηση για το ελληνικό #MeToo

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας τη θεσμική οδό, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή την Πέμπτη, όπου αναμένεται να ανακοινώσει νέο κώδικα δεοντολογίας, με στόχο την αποτροπή αποτρόπαιων πράξεων και την απόδοση δικαιοσύνης μετά τις καταγγελίες θυμάτων κακοποίησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να ετοιμάσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση του νομικού και όχι μόνο πλαισίου.

Βαρύ το κλίμα
για τη Λίνα Μενδώνη στην κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση, παρότι η κυβέρνηση επανέλαβε πως στηρίζει την υπουργό Πολιτισμού, το κλίμα είναι βαρύ για τη Λίνα Μενδώνη.

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη φρόντισε να πάρει αποστάσεις από την υπουργό Πολιτισμού, χαρακτηρίζοντας «ατυχή» τη δήλωσή της πως ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας «επικίνδυνος άνθρωπος».

Ήταν, κατά κάποιον τρόπο, μια αποδοκιμασία για τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, που δείχνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί δυσφορία για τον τρόπο που χειρίστηκε επικοινωνιακά η κυρία Μενδώνη το θέμα Λιγνάδη, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Στο σκηνικό ήρθε να προστεθεί και ένα ατύχημα: Η γνωστή δημοσιογράφος και σύμβουλος Επικοινωνίας της Λίνας Μενδώνη, Αννα Παναγιωταρέα, είχε ένα στραβοπάτημα, το οποίο επιδείνωσε σοβαρό πρόβλημα που είχε και για το οποίο είχε χειρουργηθεί στο παρελθόν. Το ατύχημα, κατόπιν εντολής γιατρού, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα κρατήσει την Αννα Παναγιωταρέα εκτός του υπουργείου Πολιτισμού για το προσεχές μακρό διάστημα, καθώς θα πρέπει να υποβληθεί σύντομα εκ νέου σε χειρουργική επέμβαση.

Ακόμη πιο ξεκάθαρη ήταν η απόσταση που κράτησε από τους χειρισμούς Μενδώνη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος, μιλώντας για τον Δημήτρη Λιγνάδη, έκανε λόγο για μια λανθασμένη επιλογή από το υπουργείο Πολιτισμού. «Όταν εξαπολύονται κατηγορίες, συντονισμένα και ενορχηστρωμένα από την ίδια τη μείζονα αντιπολίτευση, περί συμμετοχής του πρωθυπουργού ή μελών της κυβέρνησης σε κυκλώματα παιδεραστίας, αυτό συνιστά προσπάθεια εκτροπής του πολιτεύματος. Και πρέπει να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους», σημείωσε.

Την παραίτηση Μενδώνη όμως ζήτησε μέσα στην ημέρα και ο βουλευτής ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, ο οποίος τόνισε πως «την επικινδυνότητα θα την κρίνουν τα δικαστήρια, οι Αρχές. Δεν θα την κρίνει η πολιτική ηγεσία». Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ πήγε ένα βήμα πιο πέρα και ζήτησε από τη Λίνα Μενδώνη να διευκολύνει τον πρωθυπουργό και να παραιτηθεί.

Οι τελευταίες
εξελίξεις από την ανακριτική διαδικασία
για τον Λιγνάδη

Καθώς οι δικαστικές αρχές εξετάζουν τις μαρτυρίες σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, έρχονται στο φως περισσότερες καταγγελίες για τη δράση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος θυμίζουμε πως κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για βιασμό κατά συρροή.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, καθώς στην υπεράσπισή του συμμετέχει, όπως ανακοινώθηκε, ο Αλέξης Κούγιας. Για δεύτερη συνεχή ημέρα κρατείται σε αυτόνομο κελί στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ ο Δημήτρης Λιγνάδης, ενώ έχει λάβει μία έξοδο μισής ώρας για τη μεταφορά του στον εισαγγελέα, από τον οποίο πήρε προθεσμία να απολογηθεί.

Την ίδια ώρα, γνωστός τραγουδιστής που ασχολείται και με την υποκριτική τέχνη είναι ο τελευταίος μάρτυρας που κατέθεσε για τη δράση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο εν λόγω καλλιτέχνης δεν ανήκει στα θύματα του φερόμενου θύτη, ωστόσο φαίνεται πως γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις για τον ηθοποιό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράλληλα, ο εισαγγελέας φαίνεται πως επιταχύνει τις διαδικασίες διερεύνησης της καταγγελίας για βιασμό σε βάρος άλλου ηθοποιού, ο οποίος φαίνεται πως διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο εν λόγω άνδρας κατονομάστηκε από τον Δημήτρη Άνθη, ενώ περιγράφεται και στη μαρτυρία του Ν.Σ. ως ο δεύτερος άνδρας που βρισκόταν στο σπίτι του σκηνοθέτη-ηθοποιού όταν φέρεται να δέχτηκε σεξουαλική κακοποίηση.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης με επιστολή του προς το ΣΕΗ διαμαρτύρεται έντονα για την πρόσφατη ανακοίνωση του Σωματείου, στην οποία, όπως λέει, στοχοποιήθηκε, ενώ επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως «ηθικά διάτρητος».

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr



Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author