Η επιθυμία αφορά την πρόθεση εμπλοκής σε σεξουαλική δραστηριότητα, τα κίνητρα δηλαδή που θα οδηγήσουν στη διεκδίκηση κάποιας σεξουαλικής δραστηριότητας. Η επιθυμία εκδηλώνεται με συγκεκριμένα ερεθίσματα και φαντασιώσεις.
Η διαταραχή της μειωμένης ή υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας εκφράζεται με επίμονα ή επανειλημμένα ανεπαρκείς ή απούσες σεξουαλικές φαντασιώσεις και επιθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα, προκαλώντας υποκειμενική ενόχληση ή δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου.
Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να αφορά όλες της εκφάνσεις της σεξουαλικής ζωής του ατόμου ή μπορεί να εστιάζεται μόνο στο σύντροφο ή ακόμα και μόνο στη σεξουαλική επαφή, χωρίς να έχει αντίκτυπο σε συμπεριφορές αυτοϊκανοποίησης (αυνανισμός).