Ποια μέτρα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «σκούπα» που κατατίθεται στη Βουλή

Υστερα από ολοκληρωμένη μελέτη και αξιολόγηση όλων των παραμέτρων που σχετίζονται με το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έδωσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος την εντολή στον κ. Φ. Σαχινίδη να θέσει το ζήτημα στο οικονομικό επιτελείο.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συγκάλεσε την Τετάρτη ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών παραγόντων της παράταξης στο κόμμα, στη Βουλή και στην παρακολούθηση των υπουργείων και του κυβερνητικού έργου προκειμένου να συνοντίσουν τις ενέργειες τους ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο.

Ο κ. Βενιζέλος, όπως εξήγησε στα στελέχη του ΠαΣοΚ, είχε αποφασίσει εδώ και μέρες να θέσει το θέμα της άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς έχει πειστεί ότι πρόκειται για ένα ρεαλιστικό και δίκαιο αίτημα, το οποίο μπορεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας να διεκδικήσει από την τρόικα. Μάλιστα αποκάλυψε ότι μελετούσε το θέμα αυτό για αρκετό διάστημα μαζί με τον κ. Σαχινίδη. Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι το θέμα αυτό μπορεί να ενταχθεί στη διαπραγμάτευση τον Ιούνιο, ωστόσο από τη Ιπποκράτους διαμηνύουν ότι η πρόταση τους έχει «διεκδικητικό και πιεστικό χαρακτήρα».     

Κύκλοι της Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι τα στοιχεία που συγκέντρωνε το ΠαΣοΚ για τον ΦΠΑ, σκόπευε να τα θέσει ο κ. Βενιζέλος στη συνάντηση των τριών αρχηγών πριν την κατάθεση του κατεπείγοντος  νομοσχεδίου. Εφόσον όμως, λόγω και της απουσίας  κ .Κουβέλη στο εξωτερικό, η κυβέρνηση  προέκρινε τη συνάντηση αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ζήτησε από τον κ. Σαχινίδη, που χειρίζεται το θέμα και έχει επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία, να το θέσει στη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου στη συνέχεια να τεθεί και από την κυβέρνηση στην τρόικα, τώρα και όχι τον Ιούνιο.

Το ΠαΣοΚ, προσθέτουν στην Ιπποκράτους, θεωρεί  ιστορική  υποχρέωσή του να αναδείξει τα  θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και στο τεράστιο πολιτικό βάρος που  σήκωσε το  ίδιο. Τα αποτελέσματα αυτά είναι που επιτρέπουν και επιβάλλουν να  τεθεί τώρα, πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. «Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να περιμένει άλλο. Αντί να εκπλήσσεται ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών καλά θα κάνει να ενημερώσει άμεσα την τρόικα για το χειρισμό που θα κάνει η κυβέρνηση στο ήδη συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο», τονίζουν.  

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, μιλώντας στη Βουλή για το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, εξήγησε για ποιο λόγο θεωρεί ότι είναι τώρα εφικτή και η μείωση του ΦΠΑ και η επανεξέταση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. «Επειδή βγήκε η τρόικα την περασμένη Δευτέρα και είπε 6% το δημοσιονομικό έλλειμμα το πραγματικό της Ελλάδος το 2012. Τυπικά, λογιστικά, 10% επειδή καταγράφεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το πραγματικό έλλειμμα 6%. Μια εντυπωσιακή μείωση από το 15,7% χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και χάρις στις δικές μας πολιτικές θυσίες και στο κόστος. Οταν έχουμε βρει τρόπο ν’ απορροφηθεί το δημοσιονομικό κενό μέχρι το τέλος του προγράμματος κι έχουμε συμφωνήσει στο συνολικό στόχο για τα έσοδα από έμμεσους φόρους, δε μπορούμε να θέσουμε τα ζητήματα αυτά; Με κορυφαίο το ζήτημα της περαιτέρω μείωσης του χρέους που δεν το θέτουμε εμείς, το θέτουν οι εταίροι μας, δηλαδή ο διεθνής, δημόσιος τομέας τον οποίο και αφορά το ζήτημα αυτό», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Στην κομματική σύσκεψη που προηγήθηκε, όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν με την απόφαση του προέδρου του ΠαΣοΚ να θέσει το αίτημα αυτό στην κυβέρνηση και μάλιστα με πιεστικό τρόπο, όπως και με το πολιτικό σκεπτικό που υπάρχει πίσω από την κίνηση αυτή – ότι δεν μπορεί δηλαδή το ΠαΣοΚ να καλείται να σηκώνει δυσανάλογα βάρη και κατόπιν να αντιμετωπίζεται σαν κομπάρσος. Μάλιστα ο κ. Π. Κουκουλόπουλος επανέλαβε μια φράση που τη χρησιμοποίησε και στη Βουλή απευθυνόμενος στο οικονομικό επιτελείο. ««Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος. Αλλά τον σταυρό του μαρυρίου μόνο του τον σήκωσε το ΠαΣοΚ επί τρία χρόνια. Το “ταμείο” της τρικομματικής κυβέρνησης θα το κάνουμε μόλις κλείσει το 2013 και μετά».     
Διατυπώθηκαν ωστόσο ορισμένες διαφωνίες για τον επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης (π.χ από τους κ.κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη, Π. Κουκουλόπουλο, κ.α), ασκήθηκε κριτική στον κ. Σαχινίδη επειδή αποκάλυψε το τηλεφώνημα του προέδρου του ΠαΣοΚ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και ξεστράτισε η συζήτηση σε ένα επουσιώδες θέμα.

Επισημάνθηκε ακόμα ότι θα ήταν ενδεχομένως πιο αποτελεσματικό αν έπαιρνε την υπόθεση του πάνω ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αποδέχτηκε την παρατήρηση, και ενσωμάτωσε το ζήτημα του ΦΠΑ στην ομιλία του στη Βουλή.

Ο κ. Σαχινίδης σε συνέντευξη του στο Βήμα FM, είπε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν απέδωσε, όπως παραδέχτηκε και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χρ. Σταικούρας σε άρθρο του στην Καθημερινή, «είπε ότι προϋπολογίστηκαν 800 εκατομμύρια και απέδωσε το μέτρο μόλις 160 εκατομμύρια». «Εάν λοιπόν αυτό είναι σωστό», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός, «αυτό σημαίνει ότι υποβάλλουμε έναν ολόκληρο κλάδο αλλά και την οικονομία, κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη του συγκεκριμένου μέτρου, χωρίς να έχουμε κανένα δημοσιονομικό όφελος. Θα πρέπει από τώρα να προλάβουμε τη σεζόν την καλοκαιρινή, να στείλουμε και ένα μήνυμα προς όλους αυτούς, οι οποίοι σκέφτονται να έρθουν στην Ελλάδα και που βρισκόμαστε υπό την πίεση του ανταγωνισμού των γειτονικών χωρών ότι και η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα αυτό το καλοκαίρι να έχει ΦΠΑ στην εστίαση πάρα πολύ χαμηλό για να μπορέσουμε να κερδίσουμε κόσμο από τους ανταγωνιστές μας».

Σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους, το ΠαΣοΚ παρακολουθεί με ομάδα επιστημόνων εδώ και καιρό το θέμα και κυρίως τη συνολική απόδοση του ΦΠΑ το 2011, 2012 και α’  τρίμηνο 2013 σε συνδυασμό με τον τρόπο που αντιδρά η αγορά. «Τα στοιχεία αυτά», λένε, «σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος του 2012 στο 6% ( χωρίς την  αμιγώς λογιστική εγγραφή των κονδυλίων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ) και την επίτευξη πλέον πρωτογενών πλεονασμάτων, επιτρέπουν  να τεθεί άμεσα η μείωση του ΦΠΑ στην  εστίαση ώστε αυτή να λειτουργήσει θετικά κατά τη  φετινή τουριστική περίοδο που αρχίζει.

Σε τεχνικό επίπεδο τα στοιχεία που υιοθέτησε η τρόικα  ως προς τη συνολική απόδοση του ΦΠΑ για το 2013 και  2014 καθιστούν εύκολη την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς το προς αναπλήρωση ποσό είναι περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, που μπορεί πλέον  να προέλθουν  και μέσα από το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών του κλάδου λόγω μείωσης του ΦΠΑ».
Πέραν αυτών, τα αρμόδια στελέχη του ΠαΣοΚ παρέδωσαν και γραπτώς τις διατάξεις που αφορούν την πρόταση του κόμματος για την ανάσχεση της ανεργίας και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, για τις οποίες αναμένεται η απόφαση του κ. Βενιζέλου για το αν και πότε θα κατατεθούν στη Βουλή ώστε να ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο.

Για το θέμα της ανεργίας έκανε δήλωση και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά. «Χαιρόμαστε που οι προτάσεις του ΠαΣοΚ αποκτούν κεντρικό ρόλο στην ατζέντα του Πρωθυπουργού. Το ΠαΣοΚ έχει καταθέσει, δια του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου, εδώ και αρκετό καιρό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με τη στήριξη 500.000 θέσεων εργασίας σε κλάδους που βρίσκονται σε κίνδυνο και τη δημιουργία περίπου 200.000 προσωρινών θέσεων εργασίας για ανέργους.

Οι υφιστάμενες θέσεις θα στηριχθούν με τον αυτόματο, απλό και αδιάβλητο μηχανισμό της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στις επιχειρήσεις που διατηρούν τις θέσεις εργασίας, ενώ η κάλυψη των θέσεων για ανέργους θα γίνει χωρίς ενδιάμεσους φορείς και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Για το λόγο αυτό το ΠαΣοΚ έχει ήδη ετοιμάσει και θα αποστείλει στην Κυβέρνηση συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες αποσκοπούν στην άμεση υλοποίηση του προγράμματος.

Αυτές θα πρέπει να ενταχθούν στο Πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ώστε η κοινωνία να δει πώς οι δημοσιονομικοί και διαρθρωτικοί στόχοι συμβαδίζουν με τη μέριμνα για κοινωνική συνοχή και απασχόληση. Η σημερινή σύσκεψη και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού δίνουν μια ακόμη απάντηση σε όσους επιχείρησαν και επιχειρούν να εμφανίσουν το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας ως “ρουσφέτι”», σημείωσε η κυρία Γεννηματά. .

Πηγή άρθρου: ΤΟ ΒΗΜΑ

You May Also Like

More From Author