ΠαΣοΚ: Υποστηρικτικές κινήσεις για να πετύχει η ευρωπαϊκή «εκστρατεία» Σαμαρά

ΠαΣοΚ: Υποστηρικτικές κινήσεις για να πετύχει η ευρωπαϊκή «εκστρατεία» Σαμαρά


Διακριτική στήριξη στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά για την διαπραγμάτευση που ξεκινά σχετικά με την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, προτίθεται να δώσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος.


Ο πρόεδρος που ΠαΣοΚ ο οποίος επέστρεψε από τις ολιγοήμερες διακοπές του και ξεκίνησε κύκλο επαφών με τους στενούς συνεργάτες του στην Ιπποκράτους, εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει τον πρωθυπουργό ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα, παρότι είναι έντονα προβληματισμένος με τα επικείμενα μέτρα και με τον κοινωνικό τους αντίκτυπο.



Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος δεν θα επιμείνει για τη συνάντηση των τριών αρχηγών εφόσον ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι επιθυμεί να διατηρήσει την ευθύνη των χειρισμών στις επαφές του με τους ξένους ηγέτες. Θα κάνει όμως υποστηρικτικές κινήσεις, κυρίως επαφές με τους επικεφαλής σοσιαλιστικών κομμάτων τα οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τα ελληνικά επιχειρήματα, αποφεύγοντας όμως να αναμιχθεί ευθέως στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού.
Παράλληλα, εντός των προσεχών ημερών θα κλείσει όλες τις εκκρεμότητες στην οργανωτική δομή του ΠαΣοΚ με τον ορισμό των υπεύθυνων στους τομείς πολιτικής. Το ΠαΣοΚ όμως οργανώνει τις δυνάμεις του για να δώσει μάχες στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Ι. Μανιάτη να οργανώσει τη συζήτηση από την πλευρά του ΠαΣοΚ για το μεταναστευτικό ώστε να αναδειχθούν οι θέσεις του κόμματος – υπάρχει ήδη μια προεργασία η οποία έγινε επί υπουργίας Μιχ. Χρυσοχοΐδη – αλλά και οι διαφορές με τη ΝΔ. Το θέμα αυτό όπως και η δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών, που περιλαμβάνονται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή, θα συζητηθούν την Τετάρτη σε συνεδρίαση του ΚΤΕ Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκληθούν τα όργανα του κόμματος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.


Έμφαση θα δώσει η Ιπποκράτους και στα μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τις τράπεζες ένα θέμα που ανέδειξε ο κ. Βενιζέλος στις συναντήσεις του με τους τραπεζίτες, αλλά στην πορεία διεκδικήθηκε από άλλα κόμματα, μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόθεση της Ιπποκράτους είναι να αναδείξει θέματα τα οποία θα «χτίζουν» σταδιακά τη φυσιογνωμία του κόμματος έπειτα από την κατάρρευση που υπέστη στις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει ο κ. Βενιζέλος την τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για την εφεδρεία καθώς στις συσκέψεις των τριών αρχηγών είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την επαναφορά του μέτρου. Τη διαφωνία του διατύπωσε και ο κ. Γ. Ντόλιος, ενώ για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει σηκώσει τους τόνους και ο κ. Φ. Κουβέλης.


Την Τρίτη ο συντονιστής της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Η θέση του ΠαΣοΚ είναι ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχιστεί και ο κ. Κουκουλόπουλος δεσμεύτηκε ότι το κόμμα θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο νέος ιδεολογικός προσανατολισμός του ΠαΣοΚ θα αποτελεί τον πυρήνα της εκδήλωσης που ετοιμάζεται για την 3η Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠαΣοΚ θα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσοι συνέβαλαν διαχρονικά στην πορεία του ενώ συζητείται η ιδέα να υπάρξει και κάποιου είδους ανανέωση στα σύμβολα. Στα πολιτικά και οικονομικά θέματα στα οποία δίνει προτεραιότητα το ΠαΣοΚ θα επικεντρωθεί και η ομιλία του κ. Βενιζέλου στη ΔΕΘ, όπου ο πρόεδρος του κόμματος προσανατολίζεται σε μια λιτή παρουσία.


Σε ότι αφορά τα εσωτερικά μέτωπα, ο κ. Βενιζέλος καταβάλλει προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι εντάσεις και να σβήσουν οι εστίες έντασης. Το εγχείρημα αποδεικνύεται σαν τα κεφάλια της λερναίας ύδρας, όπως δείχνει η δήλωση του κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠαΣοΚ, ο οποίος ζητεί να σταματήσει «το “πείραμα” της συμμετοχής στην κυβέρνηση της κοινωνικής καταστροφής», διαμαρτυρόμενος για τα νέα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος αφήνει εμμέσως αιχμές και για την ηγεσία του κόμματος επισημαίνοντας: «Εκτός και αν επέλεξαν για το ΠΑΣΟΚ το ρόλο εκείνου, που επειδή φοβόταν το θάνατο αποφάσισε να αυτοκτονήσει! Είναι η ώρα να αποφασίσει αν θα σταθεί σαν υπερασπιστής των συμφερόντων του λαού ή αν θα μετατραπεί σε εκτελεστή του. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για όλους και για τον καθένα μας χωριστά. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του!



Πηγή άρθρου: ΤΟ ΒΗΜΑ

You May Also Like

More From Author