Παροπλισμένα αεροπλάνα «Ολυμπιακής»: Ανακύκλωση ή μουσείο;

Estimated read time 1 min read

Το μέλλον κάποιων παλαιών αεροσκαφών έχει φέρει σε αντιπαράθεση την εταιρεία αξιοποίησης του Ελληνικού με το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ). Η πρώτη θεωρεί πως πρέπει να προχωρήσει σε εκποίηση μέσω πλειστηριασμού των παροπλισμένων αεροπλάνων, ώστε να απομακρυνθούν το ταχύτερο δυνατόν από την έκταση του έργου. Ενώ το ΠΟΛΚΕΟΑ επιμένει ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι διατηρητέα και ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μουσείο αεροπορίας επί τόπου προκειμένου να τα στεγάσει και να τα διασώσει, ως «νεότερα κινητά μνημεία».

Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων, βάσει σχετικής αίτησης την οποίαν έχει καταθέσει κατά του ΠΟΛΚΕΟΑ η εταιρεία «Ελληνικό ΑΕ». Μάλιστα, τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάζονται στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, στις 5 Μαΐου, στις 9 πμ.

Χαρακτηριστικό της διάστασης απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι το πώς απογράφονται τα επίμαχα υλικά: Το ΠΟΛΚΕΟΑ κάνει λόγο για «23.000 εκθέματα που διατρέχουν την 90χρονη ιστορία της Πολιτικής Αεροπορίας στη χώρα μας».

Με πιο παραστατική φρασεολογία, μέλη του ΠΟΛΚΕΟΑ τονίζουν ότι «μας κάνουν ασφαλιστικά μέτρα επειδή θέλουν να κάνουν κατσαρόλες τα ιστορικά αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, μεταξύ των οποίων και αυτό του Αριστοτέλη Ωνάση. Παρά το ότι είμαστε σε αναστολή λειτουργίας λόγω πανδημίας, ακριβώς την ημέρα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Ελληνικό Α.Ε. μάς θυροκόλλησε ασφαλιστικά μέτρα, με ημερομηνία εκδίκασης 26 Μαϊου 2021».

Η «Ελληνικό ΑΕ» αναφέρεται σε «7 μη πλόιμα και παροπλισμένα αεροσκάφη, καθώς επίσης και ορισμένα εντελώς άχρηστα αντικείμενα, τα οποία είναι τα εξής:

  1. Ένα μη πλόιμο αεροσκάφους τύπου Boeing 727-284, χωρίς κινητήρες, APU, όργανα και ηλεκτρικές μονάδες που ανήκε στο στόλο της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το 1969.
  2. Ένα μη πλόιμο αεροσκάφους τύπου Boeing 737-284, χωρίς κινητήρες, APU, όργανα και ηλεκτρικές μονάδες που ανήκε στο στόλο της Ολυμπιακής Αεροπορίας από τον Ιούνιο του 1975.
  3. Ένα μη πλόιμο αεροσκάφους τύπου Boeing 747-200, χωρίς κινητήρες, APU, ηλεκτρικά συστήματα και LRU που ανήκε στο στόλο της Ολυμπιακής Αεροπορίας από τον Νοέμβριο του 1973.
  4. Ένα μη πλόιμο αεροσκάφος τύπου Cessna 411.
  5. Ένα μη πλόιμο αεροσκάφος τύπου Piper Navajo PA31-310, έξι θέσεων και δύο θέσεις πιλοτηρίου.
  6. Ένα μη πλόιμο αεροσκάφος τύπου Cessna 340 χωρίς διακριτικό.
  7. Ένα μη πλόιμο αεροσκάφος τύπου Hellenic BAC One-Eleven.
  8. Μία σταθερή πρόχειρη κατασκευή 15,00 x 2,00 m. με δύο εισόδους, εντός της οποίας βρίσκονται σκουπίδια και τρεις θέσεις.
  9. Μία μαύρη δεξαμενή νερού δύο τόνων.
  10. Ένα κεραμιδί πλαστικό βαρέλι εξήντα λίτρων.
  11. Διάφορα μικροπράγματα και άχρηστα υλικά εντός της έκτασης αλλά και του στεγασμένου χώρου».

Στις 6 Απριλίου 2021, το ΠΟΛΚΕΟΑ πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Γκολφ της Γλυφάδας, στο σημείο όπου βρίσκονται τα ιστορικά αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Τα αιτήματα του Κέντρου είναι τα εξής:

  • Δημιουργία Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό
  • Διάσωση των ιστορικών αεροσκαφών
  • Το διατηρητέο κτίριο «Παγόδα» (Αγγλικό Υπόστεγο) να μετατραπεί σε χώρο άμεσης υποδοχής για τα 23.000 εκθέματα.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΟΛΚΕΟΑ, «στον μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο της Ευρώπης, στην μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έγινε ποτέ, είναι ακατανόητο να μην αναδειχθεί και σηματοδοτηθεί η ιστορικότητα του χώρου με ένα Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας. Υπενθυμίζουμε πως το Σχέδιο Ρυθμιστικού Αθήνας εισηγείται Μουσείο. Τα αρμόδια θεσμοθετημένα Όργανα προτείνουν Μουσείο, αποδεχόμενα την εισήγηση μας, μία προσπάθεια που διαρκεί 26 χρόνια. Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ_ΑΠΠ/ΦΕΚ35_01.03.2018) προβλέπει Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας και χωροθέτησε το χαρακτηρισμένο εργοστάσιο του ΚΕΑ (κτίριο του 1938). Επίσης, προβλέπει την παραμονή των ιστορικών αεροσκαφών. Το αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα), που χαρακτηρίστηκε μετά από αίτημα του ΠΟΛΚΕΟΑ, γιατί δεν πρέπει να αξιοποιηθεί για τον πολιτισμό; Μιλάμε για τον πολιτισμό. Μιλάμε για το περιβάλλον. Μιλάμε για την πολιτιστική μας κληρονομιά. 64 χρόνια μετά, το πολιτισμικό αποτύπωμα της Ολυμπιακής, του Ελληνικού, απειλείται με εξαφάνιση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα όνειρά μας να χαθούν».

Από το ΠΟΛΚΕΟΑ υπογραμμίζεται επίσης ότι «το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισε – εισηγείται τον χαρακτηρισμό των ιστορικών αεροσκαφών ως νεότερα κινητά μνημεία». Επίσης, το ότι η ομαδική διαμαρτυρία έγινε στις 6 Απριλίου, δεν ήταν τυχαίο. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση «ανάστατος όλος ο κόσμος της Αεροπορίας και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι της Ολυμπιακής, όταν πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας τιμώντας την ‘Ημέρα Ολυμπιακής Αεροπορίας’, με αφορμή την πρώτη πτήση στις 6 Απριλίου 1957. Για έναν αεροπορικό οργανισμό που έμελλε να γίνει η εταιρεία των πέντε ηπείρων, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και που την δεκαετία του ’70 μετέφερε όλους τους celebrities».

elliniko-aeroplana__3_


Παρόλ’ αυτά, η «Ελληνικό ΑΕ» κινεί τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΠΟΛΚΕΟΑ εφόσον θεωρεί ότι έχει εξαντλήσει κάθε άλλο μέσον. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σχετικά ότι «το ΠΟΛΚΕΟΑ, ήτοι το σωματείο εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας, κατείχε χωρίς νόμιμη αιτία (και μεταξύ άλλων) τμήμα της ως άνω έκτασης, ήτοι τμήμα του δημοσίου κτήματος εμβαδού 21.100 τμ. το οποίον βρίσκεται ΝΑ της πίστας του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου».

Η «Ελληνικό ΑΕ» προχώρησε σε έξωση του ΠΟΛΚΕΟΑ, η οποία και εκτελέστηκε. Στις 3 Φεβρουαρίου του 2021, το ΠΟΛΚΕΟΑ κλήθηκε να παραλάβει τα αντικείμενα τα οποία βρίσκονταν στον χώρο από τον οποίον αποβλήθηκε. Στις 11 του ίδιου μήνα, το ΠΟΛΚΕΟΑ απάντησε ότι αδυνατεί να παραλάβει και να απομακρύνει τα αεροσκάφη (όπως αναφέρθηκαν προηγουμένως). Η «Ελληνικό ΑΕ» επισημαίνει ότι το ΠΟΛΚΕΟΑ δεν κάνει καμία αναφορά στα υπόλοιπα άχρηστα αντικείμενα, εκτός των αεροπλάνων τα οποία αδυνατούσε να μεταφέρει κάπου αλλού.

«Δεδομένου ότι η παράδοση της όλης έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά στον επενδυτή, ελεύθερης από κάθε χρήση τρίτου, αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη του αναπτυξιακού σχεδίου αξιοποίησής της, πράγμα που συνιστά σκοπό έντουν δημοσίου ενδιαφέροντος, με εξώδικη πρόσκληση-δήλωσή μας καλέσαμε το ΠΟΛΚΕΟΑ να παραλάβει όσα κινητά πράγματα εξακολουθούσαν να βρίσκονται στην εν λόγω έκταση, του τάξαμε δε και σχετική προθεσμία δέκα ημερών, η οποία παρήλθε χωρίς αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό και δεδομένου ότι η πρόσκληση προς το ΠΟΛΚΕΟΑ αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση χορήγηση άδειας εκποίησης αυτών από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο, η εταιρεία μας νομιμοποιείται για την υποβολή της παρούσας αίτησης, προκειμένου να της χορηγηθεί η σχετική άδεια (κατά την προσήκουσα διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων)».

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός – Εμβόλια AstraZeneca – Johnson&Johnson: Σύσταση να μη χορηγούνται σε εγκύους 

Πάσχα 2021: Από τα παραθαλάσσια Airbnb ως τις πτήσεις για Ντουμπάι 

Κορωνοϊος – Βρετανία: Διέψευσε και ο Τζόνσον την περιβόητη δήλωση πως προτιμά «χιλιάδες νεκρούς από ένα τρίτο lockdown»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author