Παραμένει διχαστικός ο Μητσοτάκης, προανήγγειλε συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ

Estimated read time 1 min read

«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός που μίλησε για «ριζική αναδιάρθρωση» του υγειονομικού χάρτη, με «αναθεώρηση» του ρόλου των περιφερειακών νοσοκομείων.

Στον δρόμο του διαχωρισμού των πολιτών, σε εμβολιασμένους και μη, συνεχίζει να επενδύει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κινούμενος σταθερά στη λογική των εκβιασμών, των απειλών και της τιμωρητικής αντιμετώπισης μιας σημαντικής μερίδας του πληθυσμού. 

Ωστόσο, ουσιαστικά, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να κρύψει τα σοβαρά λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησής του στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, τη στιγμή που το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν προχωρά σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις (όπως χτίσιμο τείχους ανοσίας σε ποσοστό 70% μέχρι το τέλος Ιουνίου) κι ενώ η παραλλαγή «Δ» εξαπλώνεται. 

Δεν θα «πληρώσουν το μάρμαρο» οι εμβολιασμένοι, τα μέτρα είναι για ανεμβολίαστους, δήλωσε ξεκάθαρα ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ» της «Καθημερινής». Αν και παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό –μια απόφαση που κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας–, ωστόσο κούνησε το δάχτυλο προς τους πολίτες, λέγοντας πως «όλοι αναλαμβάνουν πια τις ευθύνες τους». Πρόσθεσε εκβιαστικά ότι «η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι». 

Επιχειρώντας να δικαιολογηθεί για το «χαρτζιλίκι» των 150 ευρώ προς τις ηλικίες 18-24 ετών για να εμβολιαστούν, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι επιχειρήθηκε η εξαγορά της νεολαίας, ενώ ισχυρίστηκε ουσιαστικά ότι σε δύο χρόνια που θα γίνουν εκλογές, οι νέοι δεν θα το θυμούνται. Επέλεξε όμως να μην αναφερθεί στην έλλειψη στοχευμένων εκστρατειών ενημέρωσης που θα απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, προκειμένου να τονωθεί το εμβολιαστικό ρεύμα – και τις οποίες έχει υποσχεθεί ότι θα υλοποιήσει η κυβέρνηση.

«Νοσοκομεία δύο ταχυτήτων»

Με το ΕΣΥ να φτάνει στα όρια του εν μέσω των διαδοχικών κυμάτων της πανδημίας και την κυβέρνηση να μην προχωρά στην ουσιαστική ενίσχυσή του, ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει τώρα τη «ριζική αναδιάρθρωση» του υγειονομικού χάρτη, με «αναθεώρηση» του ρόλου των περιφερειακών νοσοκομείων.

Αφού αναφέρθηκε σε προληπτικά μέτρα «πρώτης προτεραιότητας», όπως είναι η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, μίλησε για νοσοκομεία δύο ταχυτήτων: τα μεγάλα νοσοκομεία στα αστικά κέντρα και τα περιφερειακά. «Μερικές φορές έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία περισσότερα από όσα θα έπρεπε», δήλωσε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τον δρόμο για συγχωνεύσεις. «Δεν γίνεται να έχουμε κλινικές που θα κάνουν μόνο ένα χειρουργείο το μήνα», πρόσθεσε στο ίδιο ύφος ο κ. Μητσοτάκης.

Προανήγγειλε μάλιστα πως μετά το πέρας της πανδημίας θα ζητήσει από μια «ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών» να προχωρήσει σε μια συνολική αποτίμηση για «τι πήγε καλά και τι δεν πήγε», καθώς –όπως σημείωσε– «αναδείχθηκαν αδυναμίες».

Δεν είναι νεοφιλελεύθερος

Μπορεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να έχει εφαρμόσει ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα, όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν βλέπει τον εαυτό του ως νεοφιλελεύθερο. «Δεν ήμουν ποτέ νεοφιλελεύθερος», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός

Υποστήριξε μάλιστα πως η Νέα Δημοκρατία αποτελεί το κατεξοχήν προοδευτικό κόμμα σήμερα, προτρέποντας τους νέους να το συνειδητοποιήσουν αυτό. 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author