Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς

Estimated read time 1 min read

Σεμπάστιαν Κουρτς

AP Photo/Francisco Seco, Pool

Το 2019 είχε επιβιώσει πολιτικά από το πολύκροτο σκάνδαλο Ίμπιζα-γκέιτ. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, ανακοίνωσε σε διάγγελμα του την απόφαση του να παραιτηθεί, υπό το βάρος του σκανδάλου διαφθοράς που εμπλέκεται. 

Άναψε «φωτιές» στην Αυστρία ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς που ανακοίνωσε σε διάγγελμα την απόφαση του να παραιτηθεί, υπό το βάρος του σκανδάλου διαφθοράς που εμπλέκεται. 

Ο Κουρτς είπε ότι θα παραδώσει την καγκελαρία στον υπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Επίσης έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού κόμματος και να αναλάβει ως επικεφαλής του στο κοινοβούλιο. 

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση Κουρτς, μεταξύ του 2016 και του 2018, «πόροι χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον».

Ελέγχεται για διαφθορά

Σεμπάστιαν Κουρτς

AP Photo/Ronald Zak

Όπως έγραφε η «Εφ.Συν.» σε πρόσφατο ρεπορτάζ της: Την Τετάρτη (06/10) έγιναν έφοδοι στη Βιέννη, μεταξύ άλλων στα γραφεία του Κουρτς, στην έδρα του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και στο υπουργείο Οικονομικών, με εισαγγελείς να γνωστοποιούν πως θέτουν τον καγκελάριο και άλλα εννιά άτομα υπό έρευνα, με την υποψία απιστίας, διαφθοράς και δωροδοκίας κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι, από το 2016 μέχρι τουλάχιστον το 2018 (επί διακυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος), δημόσιο χρήμα και συγκεκριμένα 140.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιήθηκαν για να δημοσιευτούν «αποκλειστικώς πολιτικά-κομματικά υποκινούμενες, ενίοτε χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις από εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης» προς όφελος του υπερφιλόδοξου όσο και μισαλλόδοξου Κουρτς, ο οποίος το 2016 ήταν ακόμα υπουργός Εξωτερικών. Πρακτικά, το υπουργείο Οικονομικών πλήρωνε για διαφημίσεις στην αυστριακή εφημερίδα «Österreich» με αντάλλαγμα… μαγειρεμένα γκάλοπ και ευνοϊκή κάλυψη υπέρ του ανερχόμενου «αστεριού» της αυστριακής Δεξιάς.

Σημειωτέον ότι το 2019 ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επιβιώσει πολιτικά από το πολύκροτο σκάνδαλο Ίμπιζα-γκέιτ, που έβαλε μεν τέλος στην κυβερνητική συμμαχία του με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, άφησε ωστόσο εκείνον αλώβητο.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author