Παραδέχονται υποστελέχωση, αποδοκιμάζουν και Μητσοτάκη

Estimated read time 1 min read

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Αιχμές κατά πάντων, αλλά και δηλώσεις που προκαλούν αίσθηση στη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, στη σκιά των σοβαρών καταγγελιών για VIP ΜΕΘ και επιλογή ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας.

Απολογισμό με διάψευση των καταγγελιών της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και αιχμές προς τις αντιεπιστημονικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις ΜΕΘ, περιλάμβανε η συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Το Δ.Σ. αισθάνθηκε την ανάγκη να προβεί σε έκτακτη ενημέρωση στη σκιά των σοβαρών καταγγελιών για VIP ΜΕΘ, ενώ η πανδημία σαρώνει τη χώρα και έχει γονατίσει το ΕΣΥ. 

Εκτός, όμως από τις αιχμές και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, εντύπωση προκάλεσε η επιμονή των ομιλητών να παραπέμψουν για μετά το τέλος της πανδημίας τη συζήτηση για την υψηλή θνητότητα, την ώρα που η χώρα μας καταγράφει σχεδόν 100 νεκρούς καθημερινά.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας στο αμφιθέατρο του ΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός” Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021
 

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Όχι επιλογή, αλλά διαλογή

Σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται επιλογή ασθενών και δεν υπάρχουν κενές κλίνες που να μην χρησιμοποιούνται τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας χαρακτηρίζοντας αδαή όποιον ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.

Στη συνέντευξη Τύπου η Αναστασία Κοτανίδου, Διευθύντρια ΜΕΘ ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», η Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Διευθύντρια ΜΕΘ ΠΓΝ «Αττικόν» και ο Βασίλειος Μπέκος, Διευθυντής ΜΕΘ ΝΝΑ για τον τρόπο λειτουργίας των ΜΕΘ την περίοδο της πανδημίας COVID-19, υπογράμμισαν ότι υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης.

Η κ. Κοτανίδου εξέφρασε θλίψη και απογοήτευση για όσα λέγονται τα τελευταία 24ωρα για κενές κλίνες που δεν αξιοποιούνται ενώ υπάρχουν διασωληνωμένοι σε ράντζα και γενικά εκτός ΜΕΘ και αναφέρθηκε στο πρόβλημα έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι ενώ η νόρμα προβλέπει 6 νοσηλευτές ανά κρεβάτι ΜΕΘ, στην Ελλάδα οι περισσότερες μονάδες λειτουργούν με αναλογία 1 προς 2. Αυτό, εξήγησε ο κ. Μπέκος, σημαίνει ότι εμείς στα 5 κρεβάτια έχουμε 10  νοσηλευτές αντί για 30.

Η κ. Κοτανίδου έκανε μάλιστα επίκληση στο παράδειγμα της Γερμανίας, λέγοντας βλέπετε ότι και η Γερμανία υποφέρει, που έχει κρεβάτια ΜΕΘ σε μεγαλύτερη αναλογία και από τις ΗΠΑ.

Οι εντατικολόγοι είπαν ότι υπάρχει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα τα τελευταία δυο χρόνια μέσα από την οποία το ΕΚΑΒ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και τα νοσοκομεία ξέρουν ανά πάσα στιγμή που υπάρχει διαθέσιμη κλίνη, όμως ένας που δεν ξέρει να «διαβάσει» το σύστημα θα αντλήσει λάθος στοιχεία. Για παράδειγμα μπορεί να βλέπουν 30 κρεβάτια αλλά να είναι 5 γιατί αθροίζουν κρεβάτια από άλλες μονάδες που δεν έχουν σχέση με τις μονάδες που νοσηλεύεται το γενικό περιστατικό ή το περιστατικό Covid. 

Επίσης, η κ. Θεοδωρακοπούλου παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο, καθώς για παράδειγμα στις 17:10 μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχουν 2 ελεύθερα κρεβάτια και δέκα λεπτά αργότερα αυτά να μην υπάρχουν.

Η κ. Κοτανίδου σημείωσε ότι η διαδικασία διαλογής που ακολουθείται όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ορίζεται από πέντε κριτήρια προτεραιοποίησης που έχει ορίσει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Η πρώτη κατηγορία όπως εξήγησε είναι άτομα που έχουν άμεσα ανάγκη από αναπνευστική μηχανική υποστήριξη και είναι αιμοδυναμικά ασθενείς. Η ηλικία δεν είναι κριτήριο, ξεκαθάρισε ο κ. Μπέκος.

Αναφορικά με τον μέσο χρόνο νοσηλείας ειπώθηκε ότι σε κάθε διακύμανση είχε να κάνει και με το στέλεχος που επικρατούσε. Έτσι στην πρώτη φάση η νοσηλεία κρατούσε γύρω στις 17 μέρες, ενώ στη δεύτερη και στην τρίτη φάση πάνω από 20 μέρες. 

Αιχμές και κατά Μητσοτάκη

Σχετικά με τη θνητότητα στις ΜΕΘ, η κυρία Κοτανίδου είπε ότι τα νούμερα είναι όντως υψηλά και αυτό οφείλεται στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ο μέσος όρος θνητότητας στη χώρα μας υπολογίζεται σε 50-60%, ωστόσο, οι ομιλητές δεν άφησαν ασχολίαστες τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα.

Η κ. Κοτανίδου, δήλωσε σχετικά ότι η αναφορά της περασμένης εβδομάδας περί ίδιας φροντίδας εντός και εκτός ΜΕΘ είναι αδόκιμη.

Ξεκαθάρισε, πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ιδανική αντιμετώπιση των απειλητικών για τη ζωή θεμάτων για την υγεία των ασθενών αυτών, γίνεται στο ελεγχόμενο περιβάλλον των ΜΕΘ.

Να το συζητήσουμε… αφού τελειώσει η πανδημία

Όσο για τους παραάγοντες που οδήγησαν σε αυτή τη θνητότητα ο κ. Μπέκος είπε: «έχεις 100 επαγγελματίες στρατιώτες και ξαφνικά η μάχη τραβάει πολύ και χρειάζεσαι 500. Καταλαβαίνετε ότι οι 400 είναι έφεδροι, τους παίρνεις και τους εκπαιδεύεις τη στιγμή της μάχης. Δεν θα γίνουν ετοιμοπόλεμοι σαν τους 100 που είχαμε. Άρα και περισσότερες απώλειες θα έχεις, είναι φυσικό». «Είμαστε σε μια πραγματική μάχη είπε» και πρόσθεσε: «Εννοείται ότι θα έχεις απώλειες όταν δεν είμαι πολύ καλός και εκπαιδευμένος γιατρός».

Ο κ. Μπέκος τόνισε ότι τα πραγματικά αίτια θα πρέπει να τα δούμε στο τέλος της μάχης ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα είμαστε πολύ καλύτερα σε μια επόμενη μάχη. «Ζήστε ένα 8ωρο μαζί μας και μετά να ξανακάνουμε αυτή τη συνέντευξη», συμπλήρωσε. «Δίνεται μια ατελείωτη μάχη, χωρίς κανένα ίδιον όφελος» τόνισε.

Πάντως, τόνισαν επανειλημμένα ότι η συζήτηση για την υψηλή θνητότητα και τις ΜΕΘ πρέπει να γίνει μετά το τέλος της πανδημίας. 

«Δεν θέλουμε να αποφύγουμε καμιά ευθύνη και καμιά συζήτηση αλλά να το κάνουμε αφού τελειώσει η πανδημία» είπε η κ. Κοτανίδου με στόχο την επόμενη πανδημία να είμαστε πολύ καλύτεροι.

«Δεν έχουμε λόγο να απαντήσουμε σε κανένα, δεν απαντάμε σε κανένα. Στο τέλος της πανδημίας θα είμαστε εδώ» είπε ακόμα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Επίσης, συμπλήρωσε «δεν είμαστε εδώ ούτε να απαντήσουμε σε πολιτικούς ή συναδέλφους που έχουν βήμα στην τηλεόραση» αναφορικά με τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, συναδέλφων γιατρών αλλά και με αιχμή τη δήλωση να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, την οποία έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author