Παπαευαγγέλου: Βρισκόμαστε μάλλον στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της επιδημίας – Υγεία

Estimated read time 1 min read

Τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας κορονοϊού είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα κατά την τελευταία εβδομάδα καθώς βλέπουμε αύξηση σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει μέχρι σήμερα, όπως είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη και πιθανός λόγος της έκθεσης σ αυτές τις περιοχές να έχει να κάνει με τη συγκομιδή της ελιάς. Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η επιδημία φαίνεται με βάση τα τελευταία στοιχεία ειδικά στην Θεσσαλονίκη, να βρίσκεται μάλλον στην κορύφωσή της. Όμως από την αρχή του lockdown χρειάζεται περίπου 20 μέρες για να δούμε μείωση του αριθμού θανάτων.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, συνεχίζεται η εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες covid και σε ΜΕΘ μάλιστα έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες 10 μέρες

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως “αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα”. Τόνισε δε ότι “Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα» είπε η λοιμωξιολόγος. «Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα» εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων”.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη είπε η κα. Παπαευαγγέλου καθώς ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15 και 55 ετών. «Δυστυχώς σημαντικός αριθμός ενηλίκων 40 έως 60 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα. Ταυτόχρονα όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών, που νοσηλεύονται, με ηλικία άνω των 65 ετών και έτσι και αυτό συνηγορεί στην πρόβλεψη ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται» τόνισε η λοιμωξιολόγος.

«Από την άλλη όμως σήμερα παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι «προφανώς συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλά νέα κρούσματα γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Όμως υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης και άρα φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν. Επειδή έχουμε βέβαια πολλά ενεργά κρούσματα στη Βόρειο Ελλάδα, αναμένουμε αύξηση των νοσηλεύομενων τις επόμενες εβδομάδες» σημείωσε η καθηγήτρια της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ

Τα επώδυνα μέτρα θα αποδώσουν αλλά χρειάζεται χρόνος σημείωσε. η καθηγήτρια. Οι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σήμερα μπορεί να μολύνθηκαν και ένα μήνα πριν. Δυστυχώς δεν είναι σαφές το πότε θα δούμε τον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων να μειώνεται σημείωσε. Έχουμε 350 νέες εισαγωγές την ημέρα και η διάρκεια της νοσηλείας είναι μακρά. Ανέφερε ακόμη ότι η εμπειρία από την Ισπανία δείχνει ότι θα χρειαστούν περίπου 20 ημέρες για να εμφανιστεί μείωση των θανάτων.

Συγκεκριμένα η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών του ΕΟΔΥ και με βάση κάποια μαθηματικά μοντέλα φαίνεται μία μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% λόγω του lockdown και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους θα αποδώσει».

Η ίδια σημείωσε ότι τις πρώτες 7-10 μέρες από το lockdown περιμένουμε μία αύξηση των κρουσμάτων. Όμως μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες αναμένουμε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και πιθανολογείται ότι μέσα στις 1-2 εβδομάδες αργότερα να δούμε και μείωση των ασθενών σε ΜΕΘ και μείωση στους θανάτους.

Τέλος επεσήμανε ότι τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται διεθνώς και υπάρχουν και στη χώρα μας, όπως η ρεμδεσιβίρη και η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να έχουν καλά αποτελέσματα, ενώ έδειξε αισιόδοξοι ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε τρία εμβόλια.


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author