Παζάρι με τα F-16 για να επιτρέψει σε Φινλανδία – Σουηδία την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Estimated read time 1 min read

Ευκαιρία για ένα ακόμα «παζάρι» βρήκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Προκειμένου να ενταχθούν τα δύο κράτη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτείται ομοφωνία των συμμάχων. 

Λέγοντας ότι «δεν βλέπει θετικά» την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με βέτο, και επιδιώκει ανταλλάγματα. Πρώτα απ’ όλα, με τις δύο αυτές χώρες τις οποίες κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατική κατά την Άγκυρα κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, από την άλλη πλευρά απειλεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για να σιγουρέψει τουλάχιστον τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, καθώς με τα έως τώρα δεδομένα το Κογκρέσο δεν είναι θετικό προς αυτή την κατεύθυνση.  

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, αναλυτές σχολίαζαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη ιστορία έχει «υψώσει ανάστημα» δυο φορές – και έχασε. 

Την πρώτη φορά με τον πάστορα Μπράνσον, οπότε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον απείλησε ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία, και μέσα σε μια μέρα ο Μπράνσον πήγε στις ΗΠΑ, και τη δεύτερη φορά με το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, με αποτέλεσμα η Τουρκία να υποστεί μεγάλη ζημιά, καθώς αποκλείστηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 δεν χρησιμοποιεί τους S-400, και παρακαλάει για τα F-16. 

Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Ερντογάν κατηγόρησε και τις ΗΠΑ ότι «στηρίζουν την τρομοκρατία» δηλαδή το ΡΚΚ στη Βόρεια Συρία, προειδοποιώντας «να προσέχουν τα βήματά τους». 
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή άρθρου www.skai.gr

You May Also Like

More From Author