Παγκόσμιος πυρετός (και) για τις κάλπες των ΗΠΑ

Estimated read time 1 min read

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, άνοιγαν οι κάλπες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι όμως αβέβαιο ότι θα έχουμε σαφή εικόνα για το ποιο κόμμα θα ελέγχει το Κογκρέσο μέχρι να ανακοινωθούν τα «τελικά» – και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Γερουσία, όπου το αποτέλεσμα είναι πιθανό να μην κριθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, αν η Τζόρτζια χρειαστεί «να πάει» σε επαναληπτικές εκλογές.

Σαράντα εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ήδη ψηφίσει πριν από την Τρίτη, αλλά με το αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να προβλέπεται οριακό, η καταμέτρηση των ψήφων θα πάρει χρόνο, ενώ κάθε πολιτεία έχει τους δικούς της κανόνες για τη διαδικασία. Κι ενώ όλα δείχνουν ισχυρά ποσοστά ψηφοφορίας με το ταχυδρομείο, η νομική μάχη για το ποιες από αυτές τις ψήφους είναι έγκυρες συνεχιζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Αυτές οι εκλογές θα είναι η πρώτη δοκιμασία για τη δημοκρατική ομαλότητα μετά την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020 και έχουν ήδη χαρακτηριστεί από τις θεωρίες συνωμοσίας και τους φόβους για νοθεία που καλλιεργούν κυρίως οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι που υποστηρίζουν το επιχείρημα του Ντόναλντ Τραμπ περί κλεμμένων εκλογών. Κι ενώ ο τελευταίος ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία την επόμενη εβδομάδα, οι επιδόσεις του Δημοκρατικού Κόμματος θα κρίνουν αν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επίσης έχει εκφράσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία, θα έχει τη στήριξη του κόμματός του ή αν θα αρχίσουν οι πρώτες διαρροές.

Για ενδιάμεσες εκλογές, η συμμετοχή προβλέπεται ότι θα είναι πολύ υψηλή, κοντά στο 50%, που είχε καταγραφεί το 2018. Μία πολιτεία η οποία θα μας δώσει μια αρχική εικόνα για τα αποτελέσματα είναι η Πενσιλβάνια, όπου το Σαββατοκύριακο βρέθηκαν τόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν όσο και δύο πρώην πρόεδροι: ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μαζί με τον Μπάιντεν υποστήριξε τον Δημοκρατικό υποψήφιο για τη Γερουσία Τζον Φέτερμαν, και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στήριξε τον εκλεκτό του, Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Μεχμέτ Οζ. Γνωστός από τα χρόνια του στην τηλεόραση ως Dr Oz, o Τουρκοαμερικανός γιατρός είδε τις πιθανότητές του να εκτοξεύονται όταν ο Δημοκρατικός υποψήφιος έπαθε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, από το οποίο αναρρώνει ακόμη.

Μία νίκη του Οζ θα προσέφερε σημαντικό πλεονέκτημα στους Ρεπουμπλικανούς για τον έλεγχο της Γερουσίας – και θα έδινε στην Τουρκία ένα σπάνιο νέο έρεισμα στο Κογκρέσο. Αλλά σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την εξωτερική πολιτική, ακόμη και αν η Γερουσία περάσει στον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, ο φιλέλληνας Μπομπ Μενέντεζ θα διατηρήσει το δικαίωμα βέτο ως επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ πρόεδρος αναμένεται να γίνει και πάλι ο Τζέιμς Ρις, ο οποίος επίσης στηρίζει τη στρατηγική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Εδρα Θεόδωρου Κουλουμπή για τις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις.



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author